Menü
Rövid URL

Zöldségleves befőttesüvegben

Z%c3%b6lds%c3%a9gek bef%c3%b6ttes%c3%bcvegben img 7533

Marc Meneau technológiája a néhai L'Espérance étterem konyhájáról. Az általa használt hozzávalók pontos leírása nem publikus, a technológiát azonban könyvében közzétette.

A levet lehet intenzívebbre vagy kevésbé intenzívre készíteni. Ízfokozóként használhatunk fehér szójaszószt, wakamét, zellersót. Gyakran kínálták nyári zöldséglevesnek – jegesre hűtve, változó betétekkel. Nagyon jól használható rizottókészítéshez is.

Hozzávalók

  • leeső spárgavégek
  • édeskömény
  • újhagyma
  • fokhagyma
  • sárgarépa
  • szárított shiitake-gomba
  • petrezselyemszár
  • kápiapaprika
  • tetszőleges egyéb

A hozzávalókat körülbelül egyforma darabokra vágjuk. Ezután nem szükséges, de választható megoldás az, hogy kevés vajon kicsit megforgatjuk a zöldségeket – anélkül, hogy színt kapnának.

Z%c3%b6lds%c3%a9g alapl%c3%a9 rabanel %c3%a9desk%c3%b6m%c3%a9nnyel img 7467

A zöldségeket és a fűszereket befőttesüvegbe töltjük és lezárjuk. Az üveget edénybe állítjuk (vastag magazint teszünk alá, hogy ne érintkezzen az üveg a forró fémmel), és felöntjük vízzel. Lassan felforraljuk, majd forrástól számítva két órán át gyöngyözve forraljuk. Lezárjuk a lángot, és a zöldségeket az üvegben hagyjuk kihűlni.

Z%c3%b6lrdg bef%c3%b6ttes %c3%bcvegben rottyanva img 7537
A már elkészült zöldségalaplé az üvegben