Menü
Rövid URL

Zöldbab paradicsommal

Meteres bab paradicsom szosz img 8152

Hozzávalók

  • méteres zöldbab
  • olívaolaj
  • paradicsommártás

A zöldbabot egyforma méretre vágjuk és előfrittírozzuk. Tálaláskor vokban dobva rázva fejezzük be, tányérra tesszük és paradicsommártást kanalazunk rá.

Babok harom img 8053

A méteres bab (hívják spárgababnak, kínai hosszú babnak, kígyóbabnak is) 35-75 cm hosszúra is megnő, melegebb vidékekről származik. Legjobb formáját akkor hozza, ha még a teljes érés előtt szedik le. Budapesten kapható a kínai piacon, lehet egyforma rövid darabokra vágni. A paradicsom umamihordozó, vagyis természetes ízfokozó.

Paradicsommártás

  • 1 kg érett paradicsom
  • 2 kk barna cukor
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 ml olívaolaj
  • esetlegesen: 2 salotta, finomra vágva, dinsztelve

A paradicsomot röviden lobogva forró vízbe mártjuk és meghámozzuk, kimagozzuk. A fokhagymát finomra vágjuk és olívaolajon pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomhúst, sózzuk és cukrozzuk, majd félig lefedjük és 20 percig kis lángon készítjük. Esetlegesen párolt salottát is aduk hozzá.

Változatok

"Grillezett paradicsommártás" receptje ITT
A mártás lehet harisszás is.

Szokták a zöldbabot rákhússal kombinálni vagy omlettbe sütni. Adhatunk hozzá különféle mártásokat, ízesíthetjük szójaszósszal, sült fokhagymával, kísérhető lepénykenyérrel vagy mással.