Menü
Rövid URL

Vörösre főtt sertésláb szecsuáni fűszerekkel, gyömbérrel

London bashan serteslab 2803

Hozzávalók

  • 3 sertésláb lepörzsölve, borotválva
  • 2 ek növényi olaj
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 5 cm fiatal gyömbér (1 cm finomra vágva, 4 cm vékonyra szelve)
  • 6 újhagyma vékony szeletre vágva
  • 2 ek csilis szójababpaszta
  • 1 ek miszó (világos)
  • 2 ek paprikapehely (félerős-erős) avagy maréknyi csilipaprika kimagozva, durvára vágva, olajon két perc alatt barnára pirítva
  • 1 kk szecsuáni bors
  • 1 ek barnacukor
  • 2 ek shao hszing bor (kínai főzőbor)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek fekete rizsecet
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 l kínai alaplé (lásd lent)

A sertéslábat hideg vízben tesszük fel, felforraljuk. Húsz percig kis lángon forraljuk, a vizet kiöntjük. A lábat lemossuk, hagyjuk kihűlni. Tetszés szerint félbevágjuk, vagy annál még kisebbre daraboljuk.

A növényi olajat lábosban felforrósítjuk, a fokhagymát, a finomra vágott gyömbért és az újhagymát két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a lábat. Felöntjük a kínai alaplével. Lefedve 2 ½ órán át kis lángon (avagy langyos sütőben 140°C-on) készítjük. Az elpárolgó folyadékot pótoljuk: mindig lepje el a lábat.

A szeletekre vágott gyömbért hideg vízben tesszük fel, felforraljuk, tíz percig kis lángon “blansírozzuk”, leszűrjük, lemossuk, félretesszük. Tíz perccel a köröm elkészülése előtt a lábhoz adjuk. Fedő nélkül sűrítjük a mártást, mintegy a felére.

A “kínai alaplé”

A sokféleképpen felhasznált “hétköznapi” kínai alaplevet sertés- és csirkecsontból, húsos aprólékból főzik, körülbelül fele-fele arányban. Csupán kis darab gyömbér és néhány szál újhagyma kerül bele. Gyöngyöző forrással 2 ½ - 3 óráig készül.

Az ünnepi vagy “bankett”-alaplébe tesznek kacsaaprólékot, sonkát és/vagy vadat is. Az arányok: 1 kg húsos csontra számítsunk 2,5 -3 liter vizet.