Menü
Rövid URL

Vajtökfőzelék marinált pisztránggal és kovászos uborkával

Pisztráng

  • 3 tahi pisztráng
  • 1 kg só
  • 1 kg cukor
  • 1 ek narancsesszencia
  • 25 kapribogyó sóban eltéve
  • 1 csomag snidling
  • olívaolaj

A halat filézzük. A filéket só-cukor pácba tesszük másfél órára, majd kiszálkázzuk és lebőrözzük. Olívaolaj és narancsesszencia keverékében marináljuk öt percig. 60 °C-os sütőben langyosra melegítjük.

Kovács Renátó Czifray-versenytányérja

Tökfőzelék

  • 3 közepes méretű zsenge vajtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 200 g kacsazsír
  • 20 g kapribogyó
  • 5 cl cidraecet (baszk almabor ecet)
  • 3 ek tejföl
  • kovászos uborka + a leve
  • 200 ml tej

A tök külső részét vékony spagettire gyaluljuk (a belső magos részt megőrizzük).

A vöröshagymát és a fokhagymát vékony szeletre vágjuk. Zsíron elkezdjük fonnyasztani, a tök belsejét rávágjuk a hagymára, 20 percig pároljuk. Sidraecetet öntünk rá (baszk almabor ecet), visszaforraljuk. Ez lesz a főzelékalap.

Thermomixbe tesszük, ráöntjük a felforralt tejet. Kapribogyót, sót, zsírt, tejfölt adunk hozzá. A legerősebb fokozaton öt percig turmixoljuk. Ecettel és a kovászos uborka levével ízesítjük – a főzelékalap kb. 1,5 dl. Még 1 percig thermomixeljük. ISI habszifonba töltjük, 2 patronnal, melegen tartjuk.

A tökspagettit forró serpenyőben, kacsazsíron pároljuk, zöldcitrom lével ízesítjük, a szifonból rányomunk egy kis habot, összeforraljuk.

Tálaláskor mély tányérba adjuk a tököt, a szifonból habot nyomunk rá, kíméletesen összekeverjük. A kovászos uborkát hámozzuk, magházát kivágjuk, kis kockára vágjuk, a főzelék tetejére kanalazzuk.