Menü
Rövid URL

Túrógombóc

Lindner gombocos desszert

Hozzávalók

  • 50 g vaj
  • 100 g cukor
  • 3 tojás
  • fél tósztkenyér, robotgépben aprítva (kutterolva)
  • 40 g simaliszt
  • 1 kg túró
  • fél citrom leve

A vajat a cukorral habosra keverjük, több részletben hozzáadjuk a felvert tojást, végül a tósztkenyeret, a lisztet és a túrót. Egy órát állni hagyjuk, majd vizes tenyerünk között pingponglabda nagyságú gombócokat formázunk. (A só fontos.)

Sós vízben főzzük, közepesen gyöngyöző forrás mellett, 6-8 percig. Kivesszük, hagyjuk lecsöpögni, morzsába hempergetjük.

Morzsa

  • 200 g vaj
  • 200 g cukor
  • 350 g liszt
  • vanília, citrom

A hozzávalókat összekeverjük, kinyújtjuk, 160 °C-on 23-26 percig sütjük, szétmorzsáljuk. Adhatunk hozzá durvára vágott pirított mandulát is. (Van, aki már eleve durvára morzsálva teszi be a nyers tésztát a tepsibe.)

Hozzávalók a habhoz

  • 250 ml Buttermilch
  • 200 g tejszín,
  • 40 g cukor
  • 2 lap zselatin hideg vízbe áztatva, alaposan kicsavarva
  • negyed citrom leve

A tejszínből felmelegítünk egy keveset, feloldjuk benne a kicsavart zselatint. Mindezt összekeverjük a többi hozzávalóval. ISI-habszifonba tesszük, tálaláskor ebből adagoljuk a tejhabot.