Menü
Rövid URL

Tepertős gombóc

Becs herzog gomboc 3663

Hozzávalók

  • 500 g lisztes burgonya, megfőzve, meghámozva, átnyomva
  • 100-150 g rétesliszt
  • 4-5 tojássárgája
  • 50 g barnított vaj
  • frissen reszelt szerecsendió

A kigőzölögtetett és átpréselt burgonyát meghintjük a liszttel, hozzáadjuk a tojásokat, gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrjuk. Fél-egy cm vastagra nyújtjuk, nagyobb pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle.

Hozzávalók a töltelékhez

  • 1 fej hagyma, finomra vágva
  • 1-2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 300 g friss töpörtyű

A hagymát kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a fokhagymát, még a kis lángon hagyjuk kissé, kevergetjük. Közben másik edényben a tepertőt kissé kiolvasztjuk, de nem túlságosan. Fatáblán éles késsel durvára vágjuk, sózzuk, összekeverjük a hagymával, hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

A tésztakorongokon elosztjuk a tölteléket (gombóconként 2-3 kávéskanálnyi), és egyenletes méretű gombócokat formálunk.

Forrásban lévő sós vízbe tesszük, gyöngyöző forrással készítjük. Szűrőlapáttal kivesszük, lecsöpögtetjük, kis lángon vajba forgatjuk. Melegen tartjuk, tálalás előtt még egyszer megforgatjuk vajon.