Menü
Rövid URL

Taré „anyarecept” (jakitorihoz)

Terijaki szosz fermentacioja 2869
  • 600 g csirkeaprólék
  • egy csirke csontjai (melcsont, combcsont, lebőrözött hát)
  • fél l mirin
  • fél l szójaszósz
  • 250 ml szaké
  • 250 ml víz
  • 2 ek barnacukor vagy nádcukor
  • esetlegesen: méz, különböző borsok, gyömbér, újhagyma, fokhagyma, madarinhéj, barnasör, citromhéj, fahéj vagy más

200 fokra előmelegített sütőben az aprólékot és a csontokat addig sütjük, míg szép egyenletes barna színt nem kapnak. Közben 4-5 percenként forgatjuk őket.

Lecsöpögtetjük, lábosba tesszük, a többi hozzávalót is beletesszük. Felforraljuk, majd kislángra kapcsolva gyöngyöző forrással felére sűrítjük. Leszűrjük, a csontokat eldobjuk.

Csirkenyak tareban 2908

Ez egy szósz, avagy marinád. Tokióban minden jakitori készítőnek megvan a saját titkos receptje hozzá. Az alapváltozatot mindenki saját ízlése szerint módosítja.

A régi iskola követői a tarét nem az alapanyagra kenik, hanem mártogatónak használják. Pontosabban a nyársra tűzött húst akkor mártják bele, amikor az már legalább félig, vagy akár majdnem teljesen elkészült.

Európai szokással ellentétben azonban ezt a szószt nem fertőtlenítik forralással a nap végén, hanem hagyják fermentálódni a beleoldódott zsírokkal-fehérjékkel-cukrokkal, akár a kovászt, és időről időre frisssítik az alapvető taréhozzávalókkal. A mártás ettől idővel sajátos és egyéni ízt kap.