Menü
Rövid URL

Szecsuáni savanyú uborka

Vietnami uborka img 0882

Hozzávalók

  • 400 g kis méretű kígyóuborka (4 db)
  • 3 ek só (45 g)
  • 3 cm friss gyömbér, hámoza, vékony csíkra vágva
  • 2 friss thai csilipaprika, kimagozva, vékony csíkra vágva
  • 300 ml rizsecet (natúr)
  • fél kk sambal oelek (vagy más csilipaszta, például sriracha)
  • 4-6 ek cukor
  • 5 ek növényi olaj
  • 2-3 ek szezámolaj
  • 1 ek szecsuáni bors
  • 6-8 szárított csilipaprika, egészben

Az uborkát hosszában félbevágjuk, ferdén tartott késpengével 3-4 mm-es szeletekre vágjuk. Szűrőbe tesszük, 1 ek sóval meghintjük, egy órán át állni hagyjuk, majd folyóvízben alaposan lemossuk. Tálba tesszük, hozzáadjuk a friss csilit és a friss gyömbért.

Az ecetet a cukorral, a só maradékával és a csilipasztával némileg felmelegítjük, a tűzről lehúzva kevergetjük, míg fel nem oldódik.

Serpenyőben közepes lángon melegítjük a növényi olajat, hozzáadjuk a szárított csilit és a szecsuáni borsot. Amikor a csilinek mélyülni kezd a színe (maximum 15-20 mp), hozzáadjuk a szezámolajat és levesszük a tűzről. A gyömbéres uborkára öntjük.

Tálalás

Ahogy lehűlt, máris fogyasztható az uborka (a léből épp csak annyi maradjon rajta tálaláskor, amennyi rátapad). Sajátosságát a csili, szezámolaj, szecsuáni bors adja.