Menü
Rövid URL

Szalonnás tojás, marinált zöldségek

Hozzávalók

  • 5 tojás
  • 15 zöld spárgafej
  • 100 g zsenge zöldborsó (tisztítva)
  • 1 karalábé
  • 5 lila spárga
  • újhagyma
  • 200 g vajbab
  • 300 g pácolt-szárított tokaszalonna (guanciale)
  • 200 g füstölt mangalicaszalonna
  • rizsolaj
  • vörös rizsecet
  • ponzu

Kovács Renátó Czifray-versenytányérja

A tojást 63 °C-os vízben 40 percig főzzük, majd félretesszük. A kétféle szalonnát összekockázunk és kevés vízzel feltesszük kis lángra 30 percre, mely alatt szépen kiolvad a zsírja. Leszűrjük, a szalonnazsírt felfogjuk. Tálalás előtt keverjük be rizsecettel és rizsolajjal: ez lesz a vinegrettünk.

További 100 g tokaszalonnát összekockázunk 1cm x 1cm-re, majd alacsony lángon, kevés vízzel (annyival, hogy épp csak ellepje) feltesszük főni. Körülbelül 15-20 perc alatt üvegesre készítjük.

A spárgát hámozóval megtisztítjuk, 4-5 cm-es darabokra lesz szükségünk belőle. Ezeket hosszában félbevágjuk, ponzuval vákuumcsomagoljuk, így marináljuk 20 percig. A zöldborsót 15 mp-ig blansírozzuk, majd egy pillanatra jeges vízbe merítjük. A karalábét kockára vágjuk, 30 mp főzés után leszűrjük, petrezselyemolajjal vákuumozzuk, így marináljuk.

Tálalás

  • bronzkömény
  • krizantémlevél
  • kakukkfűvirág
  • lestyánvirág
  • sós fű
  • mizunavirág
  • perui sóska
  • hagymaszár
  • cickafark
  • citromverbéna

A tojásokat óvatosan kinyitjuk. A hozzávalókat elhelyezzük a tányéron, a fűszernövényeket ráhalmozzuk a tojásra, amennyi csak ráfér. Körbeöntjük vinegrettel.