Menü
Rövid URL

Sültkrumplileves krumpligombóccal

Dodolle baked potato dumplings
Fotó: Christian Barnett, 2014

Leves

  • 1 fej lila hagyma, héjastul
  • 2 fej vörös hagyma, héjastul
  • 1,2 l koncentrált szárnyasleves
  • Maldon-só
  • 50 g vaj
  • 1 csomag újhagyma, finomra vágva
  • 1 csomag snidling, finomra vágva
  • só és frissen őrölt bors
  • metélőhagyma virága a tálaláshoz

Gombóc

  • 2 nagy sütnivaló krumpli (800 g)
  • 4-5 gerezd konfitált (vagy alufóliába megsütött) fokhagyma
  • 2 kk só
  • 2 kk szárított zsálya
  • 1 kk hagymapor
  • 200 g simaliszt, és még valamennyi a lisztezéshez
  • 1 tojás, enyhén felverve

Először a gombócot készítjük el. A sütőt előmelegítjük 180 C°-ra, a nagy krumplikat másfél óra alatt megsütjük: a belsejük legyen puha, a héjuk ropogós. Kivesszük a sütőből, 15 percig hagyjuk hűlni (a tüzet nem kapcsoljuk ki), félbevágjuk őket. Kivájjuk a krumplibelet, és átnyomjuk krumplinyomón. A héjat félretesszük.

Nagyobb tálba kimérünk 200 g áttört krumplit (a többit másra használjuk). Hozzáadjuk a héjából kinyomott fokhagymát, sót, zsályát, hagymaport. A liszt és a tojás hozzáadásával kézzel tésztát gyúrunk belőle. Labdára formázzuk, majd belisztezett kézzel, két tenyerünk között kisebb gombócokat sodrunk belőle, műanyagfóliával bevont tepsire tesszük őket. Lefedve legalább félórára hűtőszekrénybe tesszük.

Közben a 180 fokos sütőbe tesszük a spanyol hagyma és a vörös hagyma héját, továbbá a krumplihéjakat (ezeket még egyszer félbevágjuk). Addig sütjük, amíg alaposan meg nem sülnek (10-15 perc, erősen sült krumpli illatnak kell lennie).

Széles edényben felforraljuk a szárnyaslevest,és hozzáadjuk a sült hagymahéjat. Levesszük a folyadékot a tűzről, és szorosan beburkoljuk műanyagfóliával. 20 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn átszűrjük egy tiszta edénybe. Ízesítjük.

Ismét felforraljuk, majd beletesszük a hűtött gombócokat (egyszerre mindig csak keveset), a lángot kicsire állítjuk, a gombócok egy idő múlva feljönnek, akkor még várunk egy kicsit, és kivesszük, óvatosan tálcára tesszük őket. Minden adag gombóc után várjunk, míg újra felforr a főzőlé.

A vörös és spanyol hagymákat nagyon vékonyra szeleteljük, enyhén besózzuk Maldon-sóval, röviden állni hagyjuk, végül lemossuk hideg vízzel, és papíron leszárítjuk. A leszárított hagymából teszünk a mélytányér aljára.

A sült krumplis levest felforraljuk, ebben melegítjük fel a gombócokat. Idővel lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk egy kicsit állni (1-2 perc).

Tálalás

A kétféle hagymára snidlinget hintünk a mélytányérokba, erre merünk levest, beleadunk néhány gombócot. Végül metélőhagyma virágával szórjuk meg, és azonnal tálaljuk.

Tom Kerridge's Best Ever Dishes, Absolute Press, 2014