Menü
Rövid URL

Sertés-zselé

Csirke zsel%c3%a9 0329

Hozzávalók

  • 300 g sertésbőr
  • 300 g orjacsont
  • 1 sertésláb
  • 6 csirkeláb
  • 6 cm friss gyömbér, szeletelve
  • esetlegesen 1-2 ek halszósz (ízfokozó, kis mennyiségben nem ad halízt)
  • 3 szál újhagyma, darabolva
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • só,
  • szemes bors, durvára törve
  • esetlegesen: 1 kk agar agar (Ázsiaboltokban kapható)
  • esetlegesen: 2 ek késői szüretelésű bor (botritisz nélküli)

Az első 4 húsos hozzávalót hideg vízben nagy lángra tesszük, felforraljuk. A lángot kisebbre vesszük, néhány percig fortyogtatjuk, majd a vizet elöntjük. A lábost és a hozzávalókat alaposan lemossuk.

Sza 2411.csirkel%c3%a1bjpg
Csirekeláb

Amikor kihűltek, 2-2,25 liter hideg vízzel újra felöntjük, felforraljuk, 1 perc után lehabozzuk, majd gyöngyöző forrással készítjük (mint a kocsonyát), körülbelül 3 órán át. Az utolsó órában hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, az újhagymát, a durvára zúzott borsot, az ízt/sósságoz beállítjuk a halszósszal és a sóval. Amikor elkészült, leszűrjük, fél literre sűrítjük, a végén hozzáadjuk a bort is (opcionális).

Szűréskor frissíthetjük a lé ízét úgy, hogy a szűrőt nedves ruhával béleljük, és a ruhára még frissen tört fűszereket teszünk (szerencsendióvirág, szegfűbors, fekete vagy fehér bors, stb).

Sertes lab 9963

Ez a lé bőségesen tartalmaz természetes zselatint. Ha még szaftosabbá akarjuk tenni a húsgombócot, és azt akarjuk, hogy esetleg néhány zselatindarabka zselé formájában is megmaradjon benne, akkor még melegen adjuk hozzá az agar-agart – folyamatos keverés mellett.

Tálcára öntjük 1 cm magasan, hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Olyan zselét kapunk, amely kocsonyának már túl kemény, de íze intenzív.