Menü
Rövid URL

Savanyított uborka

Uburka pickled img 9568

Hozzávalók

  • 4 kis méretű kígyóuborka
  • 1 ek durva só (15 g)
  • 2 ek cukor (30 g)
  • 1 kk Colman’s mustárpor
Uborka nyersen img 8265

A japánok karashi mustárport használnak, de ez tökéletesen helyettesíthető a Colman’s porral.

A hozzávalókat az uborka kivételével összekeverjük. Az uborkát megmossuk, a héját erősen nyomva durva sós fűszerkeverékbe hempergetjük. A durva só mintegy megszurkálja a héjat, így egyfelől puhítjuk, másrészről könyebben végbemegy majd az ozmózis.

Uborka s%c3%b3ban img 9456

Az uborkák végét levágjuk, cipzárral zárható zacskóba tesszük és igyekszünk minden levegőt kinyomni belőle. Éttermi körülmények között célszerű vákuumozni. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

Uborka vakuumban img 9491

Sokak szerint néhány óra állás elegendő. Mások (akik a feszesebb állagot kedvelik) akár 1-2 napig is hütőszekrényben marinálják.

9-10 dekás kis uborka néha kaphatók Ázsia-boltokban, kínai zöldségeseknél a kínai piacon, egy-két angazsált magyar kertésznél is például a Fény utcai piacon. Ennek híján használhatunk friss kovászolni való uborkát vagy fürtös uborkát.