Menü
Rövid URL

Savanyított cékla

Cekla nyers img 9288

Marinád

  • 150 ml almaborecet (sidra-ecet)
  • 40 g barna cukor
  • 1 kk só
  • fél kk szecsuáni bors

A hozzávalókat nyeles lábosban forrásig melegítjük, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A földes ízét jól megőrző nyers cékla és a baszk almaborból készülő ecet harmóniája valósul meg. Fontos kontrasztos kiegészítő az enyhén zsibbasztó szecsuáni bors.

A sidra-ecet egy részét helyettesíthetjük balzsamecettel, de abból valóban jót használjunk (legalább tizenkét éveset).

C%c3%a9kla l%c3%a9 img 9251

Cékla előkészítése

  • 4-5 kicsi vagy közepes cékla
C%c3%a9kla h%c3%a1mozva img 9300

A céklát meghámozzuk. Ha különböző színűek, akkor külön is marinálhatjuk őket, hogy a színek külön érvényesüljenek, a sötétvörös ne fogja be az összeset egyformára.

A gumókat vékony hasábra vágjuk (5 cm x 5 mm) és félretesszük.

C%c3%a9kla has%c3%a1b img 9331

Összeállítás

A kihűlt páclevet a hasábra vágott céklára öntjük. Felhasználás előtt legalább 8 órán át állni hagyjuk, de 5-7 nap még jobb. Csavaros üvegben, hűtőszekrényben két hétig is eláll.

Cekla talalva img 9339

Bébirépa és bébicékla kapható a Fény utcai piacon a 87-es standnál – szombatonként (Bargel Babett/Birds Fruit).