Menü
Rövid URL

Pique (fermentált ananászlé)

Pique img 7277
  • 700 ml víz
  • 1 ananász héja
  • 8 zöld thai csilipaprika
  • 4 vörös thai csilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma, hámozva
  • 1 szál oregánó (esetleges)
  • 1 kk bors
  • fél kk cukor
  • 1 kk só
  • 2 ek olívaolaj

A vizet felforraljuk az ananászhéjjal. Hagyjuk kihűlni, leszűrjük, a héjakat eldobjuk.

Szűk nyakú, sterilizált üvegbe tesszük az ízesítőket (a csilipaprikákat bemetsszük a szára alatt). Langyosan ráöntjük az ananászos szűrt levet, végül lassan és óvatosan annyi olívaolajat, hogy lefedje a folyadék felszínét. Gézzel letakarva egy hétig állni hagyjuk. A lé fermentálódni kezd, egy hét után alábbhagy a buborékosodás. Hűtőszekrényben akár egy hónapig eltartható.

Kiváló babra, rizsre, halakhoz, mártásokhoz, vinegrettekhez. Eric Ripert szerint a gyömbérolaj és a pique egyszerűen mindenhez jó.

A Fámában az ananászhéjat nem szűrik ki, hagyják a lében fermentálódni.