Menü
Rövid URL

Makarónigraten

7makaroni img 4392

Hozzávalók

  • 40 g vaj
  • 15 g liszt
  • 400 ml tej
  • 250 ml tejszín
  • szerecsendió
  • 200 g makaróni (vagy penne)
  • gruyère vagy comté vagy ementáli (vagy ezek keveréke)

Először hag besamelt készítünk vajból és lisztből készült világos rántással, forró tejjel és tejszínnel felöntve, kevés szerecsendióval és némi cayenne-i borssal, sóval fűszerezve.

A sós vízben 3-4 perc alatt előfőzött tésztát tűzállótálba tesszük, leöntjük a besamelmártással, amelybe ekkor már belekevertük a reszelt sajt egy részét. Még 3-4 percig hagyjuk együtt fortyogni. Ezután 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 25-30 percre.

4makaroni img 4353

A maradék sajtot félidőben ráreszeljük (vagy vékony csíkra vágva ráhintjük). Amikor kivesszük a sütőből, és még szükséges, akkor röviden forró grill alá toljuk, míg aranybarna nem lesz a teteje. Paul Bocuse bisztrójában ma is így készül.

5makaroni img 4368

Lyoni találmány. Olyan szaftos ételekhez adják garnírungként, amilyen a burgundi marha vagy az ecetes csirke. Guy Savoy csillagos éttermében brezírozott báránycsülökhöz adja. Másrészről ez az önmagában is igen szaftos tészta sült paradicsommal vagy sonkával önálló fogásként is megállja a helyét.

Variáció

Alain Ducasse 200 g makarónit csirkealaplében főz al dentére, majd összetölti egy edényben híg besamellel. Nagyon kis lángon állandó mozgatás mellett fejezi be a főzést. Parmezánt kever bele, végül grillsütő alatt gratinírozza. (A híg besamell arányai: 40 g vaj, 30 g liszt, 500 ml tej, 200 ml zsíros tejszín.)

Mások tejben főzik elő a makarónit, és ezt a tejet használják utána a besamelhez.

6makaroni img 4374