Menü
Rövid URL

Lencseleves füstölt csülökkel

Img 0027 lencsekremleves borjunyelv
Fotó: Bakcsy Árpád

Csülök

  • 1 füstölt csülök
  • 2 sertésnyelv
  • 2 vöröshagyma, félbe vágva
  • 2 fej fokhagyma, egészben
  • 5 babérlevél
  • só, egész bors
  • vékony tésztalap
  • 1 csilipaprika, kierezve, durvára vágva
  • 1 csomag petrezselyemzöld
  • tejföl

A csülköt és a nyelvet a hagymával, fokhagymával, babérlevéllel, sóval és borssal hideg vízben feltesszük, felforraljuk, majd a lángot kicsire vesszük. A lábost kis rést hagyva lefedjük, alig gyöngyöző vízben a húsféléket puhára főzzük, levében hagyjuk kihűlni.

A csülköt kicsontozzuk, bőrét levágjuk, a húst a zsíros részekkel együtt késsel felaprítjuk. Hozzákeverjük a csilit, petrezselymet és annyi tejfölt, hogy krémes állagot kapjunk. Ha szükséges, sózzuk. Kisebb gombócot formázunk belőle, tésztalapokra helyezzük, kis batyukat formázunk. Tálaláskor gőzöljük.

Leves

  • 500 g lencse
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál angol zeller
  • 1 csomag újhagyma zöld része, blansírozva, azonnal kihűtve
  • 1 csomag petrezselyemzöld, blansírozva, azonnal kihűtve

A lencsét a csülök főzőlevében a zöldségekkel együtt puhára főzzük. Amikor elkészült, a zöldségeket eltávolítjuk (a sárgarépát felhasználjuk a tálalásnál), a lencsét krémesre turmixoljuk az újhagymával és a petrezselyemmel együtt. Átszűrjük.

Betétek

  • 100 g puy lencse
  • a korábban félretett főtt sárgarépa, apró kockára vágva (brunoise)
  • sertésnyelv, kockára vágva
  • marinált gyöngyhagyma
  • csülkös batyu

A puy lencsét ízesítőcsokros zöldséges bő vízben 20-25 percig főzzük. Leszűrjük, a lencsét tepsin szétterítjük, sózzuk.