Menü
Rövid URL

Köftekebab

T%c3%b6r%c3%b6k k%c3%b6ftet%c3%a1l 0267

Hozzávalók

  • 800 g inazott bárányhús vagy marhahús (vagy a kettő keveréke), darálva
  • 2 kk baharat (lásd lentebb)
  • csapott kk cayenne-i bors (vagy 1 friss csili kimagozva, kierezve, finomra vágva)
  • 1 tojássárgája
  • 100 g pisztácia, finomra vágva
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva (vagy frissen reszelve, nagyon éles microplane reszelőn)
  • 10 g tengeri só
  • 2 g frissen tört fekete bors

A hideg húst alaposan összegyúrjuk a fűszerkeverékkel és a csiliporral, így a fehérjék egyfajta "ragasztóhatást" fejtenek ki. A massza legyen a végén kissé elasztikus. Hozzáadjuk a tojássárgáját és az ízesítőket. További 3-4 percig átdolgozzuk

12 részre osztjuk, minden adagot kb 12 cm hosszú kolbásznak formázunk meg. A kolbászokat fém- vagy bambusznyársra tűzzük, ráegyengetjük, kicsit ellapítgatjuk. Faszénen grillezzük vagy vastag falú öntöttvas-serpenyőben sütjük.

T%c3%b6r%c3%b6k k%c3%b6fte ny%c3%a1rs 0187

Tálalás

Kiváló joghurt- és paradicsomszósszal, sült paprikával, sült hagymával. Nagyobb vegyes előétel tálra kerülhet még humusz, padlizsánkrém, lepénykenyér is.

T%c3%b6r%c3%b6k vegyes tal olajjal 0303
T%c3%b6r%c3%b6k vegyes tal s%c3%bclt hagyma 0262

Fűszerkeverék (baharat)

  • 4 rész feketebors
  • 3 rész fahéj
  • 3 rész szegfűszeg
  • 4 rész római kömény
  • 1 rész kardamom
  • 3 rész szerecsendió
  • 6 rész fűszerpaprika

A fűszerpaprika és a szerecsendió kivételével a hozzávalókat serpenyőben pirítjuk, pontosabban addig melegítjük, míg intenzív illatuk nem lesz. A fűszereket porítjuk, hozzáadjuk a paprikát és a szerencsendiót, összekeverjük.

A köfte gyakori szereplője vegyes tálaknak. Jó kiegészítő lehet hozzá egy gránátalmás paradicsomsaláta, egy cukkinilepény joghurtszósszal, sült paprikával.

T%c3%b6r%c3%b6k z%c3%b6ldpaprika 0151
S%c3%bclt paprika 0178