Menü
Rövid URL

Jakiniku szósz

Juki niku hozzavalok img 3424
Gyömbér, (esetlegesen) hagyma, fokhagyma, citruslekvár, miszó, alma, körte, barna cukor, bonitopehely, szezámmag

Hozzávalók

  • 3 ek szójaszósz
  • 3 ek szaké
  • 3 ek mirin
  • 1 kk rizsecet
  • 2 kk barna cukor
  • 3 cm friss gyömbér, reszelve
  • 1 salotta, reszelve (esetleges)
  • 2-3 gerezd fokhagyma, reszelve (esetleges)
  • alma és/vagy körte, reszelve
  • 2 kk citruslekvár (esetleges)
  • 1 kk miszó
  • 2 kk szezámmag (pirítva, megőrölve)
  • 2 csipet bonitopehely (katszuobusi)
  • kevés szezámolaj
Juki niku hozzavalok img 3428
Szójaszósz, szaké, mirin, ecet

A japánok általában nem marinálják előre a húsokat, inkább mártogatót adnak hozzá. Egy japán mester elmondja, hogy szerinte a jakiniku szósz kulcsa az őrölt-pirított szezámmag.

Egyszerű alapváltozat: 3 ek szójaszósz, 3 ek mirin, 1 kk cukor, 1 gerezd fokhagyma, 1 kk szezámolaj, 1 kk pirított-őrölt szezámmag. A hozzávalókat 2-3 perc alatt összefőzzük, tálaláskor egész szezámmaggal meghintjük...

Az alábbiakban egy komplexebb változat.

A reszelésre szánt hozzávalókhoz finom microplane reszelőt használnuk. Lábosban feltesszük az összes hozzávalókat (kivéve a bonitopelyhet és a miszót). Addig melegítjük, míg láthatóan sűrűsödni nem kezd. Lehúzzuk a tűzről, és a halpelyhet csak ekkor tesszük bele. Fél percig állni hagyjuk, szűrőn átöntjük.

Juki niku sz%c3%bcres img 3435

Kanállal átnyomkodjuk a levet. Miszóval ízesítjük.

Juki nikus passzirozas img 3452

Lefedve 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Sült húsok mellé adjuk mártogatónak.

Juki niku img 3464