Menü
Rövid URL

Húsos palacsinta

Hortobagyi kesz img 3568

Palacsinta

  • 2 tojás
  • 3 sárgája
  • 120 g liszt
  • 150 ml tej
  • 50 ml szódavíz
  • nagy csipet só
  • 1 kk porcukor
  • 2 ek konyak (estleges)
  • 50 g olvasztott vaj
Hortobagyi palacsinta teszta img 3469

A hozzávalókból palacsintatésztát keverünk – habverővel, nagy keverőtálban. Ezután a habverőt lecseréljük merőkanálra.

Kevés vajjal (vagy olajjal) vékonyan kikent palacsintasütőben elkészítjük a palacsintákat. Az egyik oldalt alaposan megsütjük, a másikat csak nagyon röviden. Ez utóbbi oldalra fogjuk tenni majd a tölteléket.

Hortobagyi palacsinta teszta img 3489

Hústöltelék: borjúpörkölt

  • 600 g borjúlábszár
  • 300 g hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 200 g zöldpaprika kis kockára (brünoáz) vágva
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 2 kk fűszerpaprika
  • jó minőségű zsiradék (liba-, kacsa- vagy mangalicazsír, vaj)
  • esetlegesen: tehetünk bele néhány szem finomra vágott zöld borsot is
  • só, bors
  • 100 ml alaplé avagy jus (pecsenyelé)

A zöldpaprika lehet kaliforniai sötétzöld avagy sárga színű TV-paprika. Füves-vegetális íze frissíteni fogja a pörköltet. (A paprikákat külön is meggrillezhetjük. Lehámozva, kockára vágva adjuk a húshoz.)

Hortobagyi borjuk img 3421

A borjúhúst 8-10 cm hosszú, 1,5 cm széles csíkokra vágjuk (hasonlóan, mint a tokányt). Sózzuk-borsozzuk. A választott zsiradékon élénk lángon addig pirítjuk, míg kis színt nem kap.

A húst kiszedjük, az edényben maradt zsírhoz némi friss zsiradékot adunk még. Ezen fonnyasztjuk a finomra vágott hagymát – kis lángon, 15 percig. Ne száradjon ki, de legyen végül zsemlés a színe.

Hagyma img 3418

Hozzáadjuk a fokhagymát és a vágott zöldpaprikát, további néhány percig fonnyasztjuk. Felöntjük a borral. Mihelyt felforrt, ráhintünk 1 kk fűszerpaprikát. Hozzáadjuk a húst, felöntjük az alaplével.

Fedő alatt, kis lángon pároljuk. A vége felé frissítésként még 1 kk fűszerpaprikát adunk hozzá. Addig pároljuk míg a hús határozottan puha nem lesz (kicsit túlkészült).

Hortobagyi hus palacsinta img 3478

Leszűrjük, a szaftot felengedjük 200 ml vízzel. A húst két villával szálaira szedjük (akár a rillettes-nél). A már kihűlt húsra öntjük vissza a felforrósított szaft felét.

Töltés

  • kész palacsinta
  • hústöltelék
  • besamel
  • reszelt ementáli
  • snidling finomra vágva
  • pörköltszaft

A hústölteléket a palacsinta kevésbé sült oldalára kenjük, kevés besamelt kanalazunk rá, meghintjük sajttal, snidlinggel. Téglalapra hajtogatjuk: a palacsinta két oldalát, majd az alsó és felső oldalát hajtjuk rá a töltelékre.

Hortobagyi to%cc%88ltes img 3528

A kivajazott tűzállótál (vagy cserépedény) aljára kenünk kevés besamelt. Erre rakjuk a palacsintákat. Ezekre is kenünk kevés besamelt. Végül meghintjük reszelt sajttal. 200°C-os sütőbe tesszük 6-7 percre. Tálalás előtt rákanalazzuk a maradék pörkölt szaftot, meghintjük snidlinggel.

Horotbagyi gahtogat img 3530

Besamel

  • 1 l tej
  • 80 g vaj
  • 60 g liszt
  • 100 ml tejföl
  • csipetnyi szerecsendió
  • csipetnyi cayenne-bors
Hortobagyi besamel 3456

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, cukrot. Folyamatos keverés mellett felöntjük a tejjel. Addig főzzük állandó keverés mellett, míg el nem megy a lisztes íz (15 perc). Szerecsendióval és cayenne-borssal fűszerezzük.

Hortobagyi besamel 3461

Végül vajjal bedörzsöljük a felszínét, felhasználásig műanyagfóliát tapasztunk rá, így nem bőrösödik.

Hortobagyi palacsinta besamel img 3481