Menü
Rövid URL

Dödölle klasszikusan

Karcsi talalt d%c3%b6d%c3%b6lle

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli (öreg krumpli, nem újkrumpli)
  • 25-30 dkg liszt
  • 4-5 fej hagyma, finomra vágva
  • szalonna
  • tejföl

A krumplit megpucoljuk, kis kockára vágjuk. Feltesszük annyi sós vízben, amennyi épp ellepi. Amikor puha, krumplitörővel pürésre szétnyomkodjuk a saját kevés maradék vizében.

Fokozatosan beledolgozzuk a lisztet, majd fakanállal erősen és gyorsan keverjük a tűz fölött. Sokáig keverjük, míg sűrű, sima állagot nem kapunk.

Karcsi kever 2

Serpenyőben bő szalonnazsíron aranyos színűre pároljuk-pirítjuk a finomra vágott hagymát. A dödöllemasszát tányérra terítjük, megkenjük a tejfölös-hagymás szalonnazsírral. Ebből szaggatunk 4-5 cm-es galuskákat a serpenyőbe. Meglocsoljuk még hagymás zsírral, egyenletesen átpirítjuk.

Karcsi d%c3%b6d%c3%b6lle piritva

A dödölle legyen egyszerre szaftos és pirult. Tálaláskor alaposan átkevert tejfölt adunk rá, frissítésül finomra vágott lila hagymát és fűszernövényeket, még hagymás szaftot és szalonnapörcöt.