Menü
Rövid URL

Csirke negyven gerezd fokhagymával

Csirke feh%c3%a9r t%c3%a1ny%c3%a9ron img 2475

Hozzávalók

  • 2 fiatal csirke (1,2 kg-os)
  • olívaolaj
  • vaj
  • só, bors
  • 40 gerezd fokhagyma, megtisztítva
  • kevés cukor
  • nagy csokor petrezselyem és/vagy korianderzöld
  • 1 babérlevél
  • fűszernövények
  • 1 paradicsom
  • 200 ml pecsenyelé
Fokhagyma mg 6849

A sütőt 220°C-ra előmelegítjük. A 2 csirkét olívaolajjal, a mellét vajjal is bedörzsöljük. Kívül-belül sózzuk-borsozzuk. 8 evőkanálnyi olívaolajon közepes lángon megpirítjuk – külön egyik és másik combjára, majd hátára fektetve, 5-5 percig. A mellét ne pirítsuk (könnyen kiszárad).

Mély edényben 40 (vagy akár több) fokhagymagerezdet megforgatunk két evőkanál olívaolajon, sózzuk-borsozzuk, csipet cukrot adunk hozzá, majd a sütőedénybe tesszük, a csirke köré.

Durvára vágjuk a petrezselymet és/vagy a koriandert, a babérlevelet, s kisebb mennyiségben aprítunk hozzá idény szerint kínálkozó füveket, úgymint bazsalikomot, kakukkfüvet. Rozmaringot és zsályát csak óvatosan. A fűkeveréket a fokhagymagerezdekre és a csirkére szórjuk, teszünk bőven a hasába is. Hozzáadunk egy durvára vágott hámozott paradicsomot.

Az edénynél kicsit nagyobbra vágott alufólia fényes (hősugárzó) oldalát bekenjük vajjal, az edényt hermetikusan lezárjuk vele, erre helyezzük a fedőt. A sütőbe toljuk, hőmérsékletét 220°C-ról 180 °C-ra csökkentjük. 45-50 perc elég.

A sütőt kikapcsoljuk, a húst még 30 percig bent hagyjuk pihenni. A csirkét ezután felvágva, enyhén újra sózva-borsozva tálaljuk – a fokhagymával és a pecsenyelével.

Változatok:

  • a fokhagyma helyettesíthető kis fejű vöröshagymával, amit előzőleg enyhén megpirítunk
  • ugyanilyen módon süthetünk nyulat, kacsát vagy szaftos sertéshúst is. Nagyon jól illik hozzá a petrezselymes pirított újkrumpli