Menü
Rövid URL

Coleslaw (káposztasaláta)

Colesalw img 8551

Öntet

  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb szardella, finomra vágva
  • 2 ek dijoni mustár
  • 100 ml fehérborecet (vagy tárkonyecet)
  • 300 ml olaj
  • fehér bors, cayenne-bors
  • 1 citrom leve

Magas falú keverőedénybe tesszük a tojást, tojássárgáját, mustárt, szardellát, olajat. Minden legyen egyforma hőmérsékletű! A botmixert a keverőedény alján kapcsoljuk be, majd bekapcsolás után felfelé húzzuk. Mikor már krémes, hozzákeverjük az ecetet. Borssal, citrommal állítjuk be az ízét. A majonéznél hígabb és savanykásabb, vinegrettszerű mártást kapunk.

Coleslaw img 8405

Saláta

  • fehér káposzta
  • lila káposzta
  • sárgarépa
  • zeller és/vagy karalábé
  • hagyma
  • só, cukor

A káposztát, répát, karalábét, zellert vékony csíkra, a hagymát finomra vágjuk. (A káposztából kivágjuk a torzsát és a vastagabb levéltöveket; az a célunk, hogy minél egyenletesebb káposztacsíkokat tudjunk vágni.)

Amerikaiak javasolják, hogy a káposztát közvetlenül fogyasztás előtt sózzuk. Tapasztalat szerint azonban nagy mennyiségben készítve ettől idővel saját levében fog ázni. Érdemes tehát más módszert alkalmazni – olyat, amilyet a komolyabb coleslaw-blogok ajánlanak, élen a kétcsillagos angol Tom Kerridge-dzsel.

Sóval és cukorral összekeverve állni hagyjuk 5-20 percig (hogy pontosan meddig, az világnézet kérdése). Ez kivon annyi nedvességet, amennyit elönthetünk. Tom Kerridge ezután 2-3 perces öblítőmosást javasol folyóvíz alatt, majd szűrőn leszárítja.

Adhatunk bele szárzellert, sárgacéklát is.

Coleslaw img 8554

Tálalás

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • újhagyma zöldje, vékony karikára vágva

A zöldségeket nagy tálban összekeverjük az öntettel. Meghintjük a zöldekkel.