Menü
Rövid URL

Bundázott hal (pataniscas)

Patanisca com arroz img 7564

Hozzávalók

  • 400 g halfilé (tőkehal, hekk, süllő vagy más fehér húsú, "szirmos" szerkezetű hal)
  • 120 g liszt
  • 120 ml szódavíz (vagy sör)
  • 2 tojás
  • 1 kis fej hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 6 szál petrezselyem finomra vágott levelei

Eredetileg bacalhauból (sózott tőkehalbő) készül, portugál "orly" tésztával, ami finomra vágott hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel van ízesítve. A képen lebőrözött hekk, a tőkehalak családjának szerényebb tagja, amit melegebb vizeken halásznak (Argentína, Szenegál). Ezt egy órára sós-tejes olívaolajba áztatjuk hagymával és fokhagymával, majd kivesszük, lecsöpögtetjük, leszárítjuk.

Hal beaztat img 7509

A lisztet edénybe szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk, a szódavizet (és/vagy sört) több részletben keverjük bele, míg sűrűbb, krémszerű állagot nem kapunk.

Hozzáadjuk a tojást, amit két villával vagy pálcával vegyítünk el (ne verjük habosra). Végül hozzákeverjük a hagymát, fokhagymát, petrezselymet.

Bunda keveres img 7519

A haldarabokat az egyenletesre kevert fokhagymás-petrezselymes tésztába mártjuk, bő és forró olajban halvány aranyszínűre sütjük.

Bundaban hal img 7545

Klasszikus kísérője az ízes szaftos rizs, az "arroz malandrinho", a rosszfiúk rizse.

Patanisca com arroz img 7575

Variáció

Gyakori, hogy a fehérjét külön felverik habosra, így adják a sörtésztához, amelybe azután szálaira szedett bacalhaut kevernek, így sütik meg, egyfajta lepénynek.