Menü
Rövid URL

Zavar az erőben – Les Obriers De La Peira 2014

Lapeirelesobriers2014

Egy ritkább, fehér verziót leszámítva hét éve is megvan, hogy utoljára La Peira-bort ittam. Az a 2005-ös Las Flors nagyot szólt 2010-ben – elég nagyot ahhoz, hogy még ma se essen nehezemre felidézni az ízét. Nem is értem, hogy nem sikerült visszatérni a pincéhez ennyi éven át, pedig a késztetés rendszeresen rámtört. Most, hogy pótoltam a mulasztást, egy darabig nem fog.

Egyik legnagyobb félemem az utóbbi időkben, hogy bevált, jó borok készítőit is utoléri a divat hóbortja, és elkezdenek alacsony kénszintekkel, oktalan beavatkozáskerüléssel kísérletezgetni. Ezzel párhuzamosan pedig tisztátalan, csapzott, selejtes borokat készíteni. Mintha itt is valami hasonló történt volna: ezzel a jellegzetes, elfüstölt petárdára emlékeztető, kiszellőztethetetlen fülledtséggel eddig csak a szóban forgó, hipszter körökben találkoztam. Tévedjek nagyot, és ne legyen ez több ebben az esetben egyszeri félrecsúszásnál, de én innen már csak akkor merek újra vásárolni, ha megbízható forrásból tudom meg, hogy szó sincs borászati filozófiaváltásról, mindössze egyedi esetként elkönyvelhető gikszerről.

A Las Obriers egyébiránt a pince belépője kb. 15 euróért, a következő lépcsőfokot jelentő Las Flors árának feléért. Avagy relatíve kedvező árú lehetőség belekóstolni a legendába (és most nem túlzok, nézzük, mint is mond a Parker-féle Wine Advocate: "easily one of the top estates in all of France") – de aligha ez a palack fogja meghozni a fogyasztó kedvét a további ismerkedéshez. Az egyébként nem feltétlenül kellemetlen jellegű, csak éppen mindent – fajtát, borvidéket – elmosó fedettség után sajnos az íz is csalódást okoz: néhány pillanatig kedves lágyságként is értelmezhető a mutatvány, de mindezt csakhamar az üresség, zavaró laposság érzete veszi át. Azt nem mondanám, hogy ihatatlan, de középkategóriás árazásnál (és ilyen presztízsnél) ez édeskevés.

Értékelés: gyenge minőség. 8 pont (80/100).
Ár: én 16,5 euróért vettem, de itt például csak 13,95.
Vételként: ráfaragás és kiábrándulás.
Zárás: parafa.
Alkoholtartalom: 14%.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

drbarta

Érdekes egybeesés. Tegnap nálam épp ugyanezen pince évjárat-azonos Las Flors-a nyílt és hát az is csalódás volt. Tompa, majdnem gyümölcstelen, masszív hordóval. Nálam is épp leiratkozott a pince a követendők listájáról.

drbarta

Egyébként érdekes módon nem csak ez a pince vágta ki a biztosítékot. A Languedoc-ot tekintve korábbi évjáratokban bombabiztos tipp volt a Ch. Mansenoble. Most a 15 és a 20 eurós boruk is fedett, némiképp brettes, se íze, se bűze. Pedig korábban kristálytiszták, profik és örömteliek voltak. Szintén 2014-ből. Most épp nem Languedoc-ot nyitottam, hanem Dél-Rhone, egy bizonyos Dom. La Florane Terre Pourpre-ot. Évek óta ezt tartottam számon a valaha volt legjobb ár-érték-arányú cdr-nak, most pedig a 2014-es enyhe istállószaggal nyit, nulla gyümölccsel, reszelős tanninnal. A korábbi évjáratoknak még az árnyéka se tud lenni. Eddig a nagy csalódásokban a 2014 a közös nevező, de más pincéktől meg ittam már igen jó borokat ebből az évből, a brettre meg amúgy se lenne magyarázat a némiképp vékonyabb év.

octopus

@drbarta: csak hogy magamat ismételjem, nekem többnyire az alacsony kénes vonalhoz kapcsolódnak a languedoci (és a rhone-i) csalódások, nem évjárathoz. A Chateau La Baronne-ról tudtam régen is, hogy így dolgoznak, de több boron ezt egyáltalán nem éreztem, pl a kiváló carignanon sem - aztán egy újabb évjáraton már igen. Nem veszek több palackot tőlük. Domaine Gauby, első találkozásom a pincével, 14-es alapbor, totális minimálkénes irány, uniformizált, itt be is fejeztem. Le Roc des Anges detto, bár itt két kóstolt tételből csak egy volt ilyen (de a másik sem lenyűgöző, és nem olcsó). Rhone-ból a Demeter tanúsítványos St Cosme-okban ingott meg hitem, itt van, ami tiszta és kiváló, és van, ami felismerhetően minimálkénes - vaktában már innen sem merek venni, csak ha előbb megkóstoltam a bort (szerencsére erre időnként itthon is van lehetőség).