Menü
Rövid URL

Vulkanikus újdonságok

Bada
Badacsony (fotó: http://users3.ml.mindenkilapja.hu/)

A vulkanikus borok esetében a tudomány csak nyomozza azt, amit érzünk. A gondok ott kezdődnek, hogy a “vulkanikus-eredetű talaj” annyira szerteágazó fogalom, hogy kémiailag szinte lehetetlen közös nevezőt találni. Vulkanikus borokat kóstolva azonban mégiscsak fel szokott merülni valami közös szólam: füstös, köves (jobb szó híján: minerális) jelleg, ám erről meg az az uralkodó tudományos nézet, hogy vagy a reduktív borkészítésből adódik vagy a gyümölcsösség hiányának és a markáns savak együttállásának következménye. Mások még egy sajátos savszerkezetet is kötnek a mineralitáshoz. Föltehetnénk persze a kérdést, hogy vajon a gyümölcsösség hiánya és a markáns/krétás savak vajon nem a vulkanikus talajon termő szőlő sajátosságai-e, de hagyjuk a tudományt a tudósokra.

Lekopott tetejű vulkáni kúpokból bőven jutott nekünk is, és szerencsére a többségükön szőlő is terem. A közelmúltban egy baráti összejövetelen féltucatnyi vulkanikus bort kaptam vakon a poharamba. Majdnem mindegyik újdonság is a piacon, így a kóstolási jegyzeteimnek talán közhaszna is van.

Vulcanic
A teljes sor

Gilvesy Sauvignon Blanc 2015

Nem véletlen, hogy ezzel a fajtával kezdik az oktatást az iskolapadban, illat alapján könnyen felismerhető: füves, egres, néha macskapisis: a pozitív visszacsatolás (hogy – súgja a cinikus vénember belül – megéri pénzt áldozni a kurzusra) garantált. Na, ez nem ilyen. Neutrális, enyhén termálos, ásványos illat, gyümölcsöt nem sokat kínál, a fajta is nehezen jön át, csak egy kis egres ad támpontot. Ízre sem túl harsány - fehérhúsú gyümölcsök, jól belőtt arányok, sós, ásványos lecsengés. A terroir győzelme a fajtajelleg felett, ami számomra cseppet csalódás, másnak akár erény is lehet.

9 pont (82)

Laposa Badacsonyi Kéknyelű 2015

Bontáskor enyhén kénes, de pillanatok alatt kiszellőzik, és rögtön hozza a fajtára (és a – dünnyögi a cinikus vénember belül – vízre) jellemző neutrális jegyeket. Nehezen vegyülhetne egy White Partyn: bár fehér virágok, fehérhúsú barack libbennek a pohárból, de az egyszerű ritmusok által mozgatott hormontartályokhoz képest visszahúzódó, félénk, jelenleg nem mutatja meg magát. Az előző tételnél egy fokkal nagyobb anyag, ízben fehér húsú csonthéjasok sejlenek, savak roppannak, de inkább a szikár, sós, köves ásványosság uralja. Jelenleg nem csábít ugyan a következő pohárra, de a kéknyelűnek határozottan jól áll egy kis érlelés. Remek badacsonyi, önálló karakterrel.

12 pont (87)

Szászi Endre Badacsonyi Rózsakő 2015

A friss töltésből eredő kénesség gyorsan kipörgethető, de mögötte csak alig érzékelhető barack és körte lapul, ne várjuk, hogy a gyümölcskosár kiugrik a pohárból. Savai ellenben feszesek, mint egykor Axl Rose bringás nacija, sőt a kóstolt tételek közül a legfeszesebbek, ettől kicsit egysíkú is, (nem úgy, mint egykor Axl Rose nacija); és ezek a feszesen menetelő savak földdel teszik egyenlővé a gyümölcsöst, a citrusokon kívül mindent elpusztítanak, majd sóval hintik a perzselt földet. És tényleg, a lecsengésben intenzív sóssággal búcsúzik. Önmagában nem kínál sok örömöt, de egy jó pácolt heringet lekísérnék vele.

10 pont (84)

Somlói Apátsági Pince Juhfark 2014

Az eddigieknél érettebb szín és érettebb illat, botritiszes jegyekkel, mézzel, aszalt gyümölcsökkel, birssel és kajszi barackkal. A csalfa illat könnyen lépre csalja az egyszeri kóstolót, intenzív maradékcukorral kecsegtet, de a korty szinte csontszáraznak hat. A krémes, aszalt barackos testet remek savak tartják, lecsengésben előtűnnek és szépen görögnek a gömbölyded kövek. Röpke elzászi hangulat, remek bor egy nehéz évjáratból.

12 pont (88)

Vayi 100 éves Furmint 2015

Reduktívan erjedt és érlelt, szintén öregtőkés hárslevelűvel kerekített furmint. Illatban a badacsonyi borokhoz képest sokkal intenzívebb, körte és barack körforgózik termálos, ásványos, köves jegyekkel a pohárban. Az ízeket itt is az ásványosság jellemzi, némi körte és birsalma színezi ugyan, de végül a sósság kerekedik fölül. Szépen felépített szerkezetét melegedve kis kesernye csúfítja, így nem igazán csábít a következő pohárra. Ellenben döccenő nélkül, fél áron hozza a Szepsy színvonalát.

12 pont (87)

Szepsy Tokaji Furmint 2015

Bontáskor derül ki, hogy a palackunkban lakó dzsinn egy marcona mezőkövesdi úszómester, civilben amatőr petrográfus és mineralógus; kiengedésével azonnal orrbavág a bántóan kovaköves, termálvizes ájer, de ez viszonylag gyorsan szellőztethető. Ámde még további lendületes csuklókörzést igényel, hogy a hordós vanília és fűszerek mögül előcsalogassuk a szégyenlős körtét, birsalmát és őszibarackot, miközben a háttérben végig ott lappang valami kövesség. A korty szikár, ásványos, sós, gyümölcs csak mutatóban. Nem túl könnyed darab, nem csábít a következő pohárra. Vele válik teljessé a terroir diadala a gyümölcsök felett.

12 pont (87), személy szerint nem biztos, hogy nekifutnék még egyszer.

A kóstolt borok mindegyike a király legkisebb leányának bölcseletét tükrözi - "úgy szeretem édesapám, mint emberek a sót" -, de közülük jelenleg a Somlói Apátsági Pince borát innám szívesen, a legtöbb élményt az kínálja.

[sweetsole]

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

valopapa

Érdekes, hogy csak a SAP volt 2014-es és az ízlett a legjobban. Sok esetben a 2014-es fehérek nekem jobban ízlenek, mint az azonos 2015-ösök.

sweetsole

@csikos:
Spontán erjedt, de tartályban, azaz reduktívan.

@valopapa:
Feltehetőleg sok 15-ös piaci nyomásra került a 14-es év terméskiesése miatt korai forgalomba. Nem lesznek azok rosszak, és a SAP-nak valóban kedvezett a korelőny.

csikos

@sweetsole:

Elnézést, nem kötözködni akartam, csak valamiért úgy emlékeztem, hogy a spontán erjedéshez szükség van oxigénre is.