Menü
Rövid URL

Varázsszőnyeg - J. J. Prüm Wehlener Sonnenuhr Spätlese 2009

Sonnenuhr

A múlt hónapban rövid látogatást tettünk a Mosel völgyében. 9 pince, közel 150 bora fordult meg poharunkban. Megbirkóztunk a maradékcukor által palástolt savakkal, és ha lehet ilyet mondani, mi kerültünk ki a csatából győztesen. Jó pár helyen leástak a pince mélyére, régebbi évjáratokkal kényeztetve bennünket, de volt olyan eset is, ahol kezdésnek a friss évjárat előtt mutattak egy érettet. Mondhatni tessék uraim, ilyen lesz majd az aktuális évjárat tíz évesen.

Hazaérve szinte első dolgom volt, hogy beszerezzek valami érettebb darabot. A pincénél éppen palackoztak, így sajnos nem jutottunk be, de szerencsére van itthon egy riesling „őrült”, és pár palack erejéig régebbi évjáratok is elérhetők. Nem a Wehlener Sonnenuhr volt az út során a leglátványosabb dűlő, de mégis más úgy kóstolni egy bort, ha lábunk alatt éreztük szülőhelyét. Általános érvényű szabály, hogy lentről semmi nem tűnik túlzottan meredeknek. Fentről mindig más a helyzet, főleg, ha saját lábon kell leküzdeni a szintkülönbséget. Embert próbáló feladat, túracipő vagy bakancs ajánlott. Egy röpke mászást követően a dűlő közepén megtalálható a névadó napóra.

Pr%c3%bcm

Az illat elsőre nem kimondottan szofisztikált vagy rétegzett, meg is rémültem kicsit, erősen petrolos, és mintha a botritiszes jegyek is túlzottan harsányak lennének. Nem kell neki azonban sok idő, és összekapja magát, folyamatosan tárja fel rétegeit, citrusvelő, nektarin, őszibarack és méz is előbukkan, de azért végig a petrol marad az orgonapont. Az illat alapján testesebb, érett borra számítottam, viszont ez törékeny, kecses, mint egy nádszál, öregedésnek nyomát sem mutatja. Számomra rejtély, hogy mi módon tudják megőrizni ezek a borok ennyire a frissességüket, de olyan a korty, mintha a bor mindössze pár éves lenne. A maradékcukor megbonthatatlan kohézióban társul a savhoz, egyszerűen szárnyal, a mézes, citrusos, szőlős és barackos ízei elvarázsolnak. Ha csak egy palack erejéig is, de visszarepültem a Mosel völgyébe.

Értékelés: 15 pont.
Ár: 9.800 Ft.
Vételként: Nehéz meghatározni, hogy mennyit ér egy közel tíz éves bor, én viszont megvenném újra, mert abban biztos vagyok, hogy nincs a csúcsa közelében. Inkább egy palack ebből, mint öt olyan, ami említést sem érdemel.
Zárás: Parafa.
Alkoholtartalom: 8,0%.

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

sweetsole

@jackrose: Azért ez gazdagságban nem versenyképes egy aszúval, teljesen más stílus, és ilyen áron azért lehet találni jó aszút is. A karácsony maradjon az aszúé. ;-)

FHAyek

J.J. Prümek hiresek arrol, hogy az egyszerübb boraikat sem szabad 2-3 evesnel fiatalabban kostolni, a komolyabbak meg hosszu evtizedekig birjak. 2015-ben kostoltam a 2013-as kabinettjüket, alig ihato volt, kesöbb gyönyörü lett. Az altalad kostolt bor szerintem is meg messze van a zenitjetöl.

Viszont: a többi 150 borrol nem akarsz valamit irni? :)

sweetsole

@FHAyek: jók voltak :)
Sajnos idő hiányában csúszik a projekt :(
De fejben vannak tervek. Valami kis összegzés előbb-utóbb biztos lesz.