Menü
Rövid URL

Van új a nap alatt - COS Pithos Bianco Anfora 2013

Cos3
Giusto Occhipinti és Giambattista Cilia (fotó: www.facebook.com/cosvittoria/photos)

A COS itthon még nem bejáratott név, de a szerencsések a Terroir Club egy 2013-as kóstolóján már találkozhattak a szicíliai pincészet boraival. Három iskolai barát alapította 1980-ban, a név a vezetéknevük kezdőbetűiből állt össze. A Cilia-Occhipinti-Strano trióból az utóbbi időközben távozott.

A szőlőt a kezdetekben szüleik területeiről szüretelték, és a borokat Angelo Gaja használt francia hordóiban érlelték. A 80-as évek végére rajtuk is eluralkodott a barrik-láz, boraikat túlérett Nero d’Avola-ból és pörkölt tölgyből készítették. A '90-es évek elején azonban váltottak, és most már a "hordóból a kevesebb több" elvet követik. A nagyhordók mellett 2000 óta egyre fontosabb az amforák szerepe: 150 darab 400 literes agyagedénnyel rendelkeznek. Egy fehérbor és egy vörös házasítás készül amforában, ezeket Pithos néven forgalmazzák. A szőlőművelés és borkészítés organikus/biodinamikus, 30 hektárról évente átlagosan 170 ezer egyedi palackot töltenek meg.

A narancsborokkal eddig hadilábon álltam, pedig sokszor próbálkoztam. Nem egyszerű műfaj, sem a készítésük, sem a befogadásuk. Ha fehérboros jellemzőket várunk, garantált a csalódás, ha viszont fejben fel készülünk arra, hogy inkább "színhibás vörösborra" számítsunk, akkor könnyebb az erényeiket észrevenni.

Cos pithos
Nem kézműves sör

100% grecanico, 5000 tőke/ hektár, 12 éves tőkékről, porózus szerkezetű mészköves és agyagos talajról. Mély, középkorú aszúkat idéző aranysárga, tipikusan narancsboros szín. Egzotikus, szálazható illat: narancsolaj, barack, vilmoskörte, nektarin és méz. Folyamatosan nyílik, változik, másnapra kicsit sherrysbe fordul, pörkölt magvakkal és füstös jegyekkel. Az ízkép nem túl gyümölcsös, narancslekvár és aszalt barack, melyeket nagyon intenzíven és hosszan hoz, mellette citrusos savak egy csipetnyi cseresség. A tannin szokatlan ugyan egy "fehérbortól", de mértéke egyáltalán nem zavaró, a rusztikusság szóba sem jöhet. Az illat fenomenális, a korty csupán szép, de engem ez a bor most megnyert, 13 pont (89). 17,50 euró

Hogy megvenném-e még egyszer? Talán. Önálló fogyasztásra kevésbé, de étel mellé kiváló lehet, akár egy komolyabb szárnyasból készült sültet is elcipel a hátán. Ha fekete pohárból kóstolom vakon, szinte biztos, hogy vörösbort tippelek.

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.