Menü
Rövid URL

Üstökös az Alföld egén – Sziegl Pince

Szieglkekfrankos2013

Hogy én milyen régóta vártam erre a borra. A hajós-bajaira, ami túlmutat a korrektül elkészített alsópolcoson. Ami felteszi a borvidéket a hozzám hasonlók térképére. Mert hogy meggyőződésem, helye van ott. Meglehet, hogy túlzás ezer forint körüli vörösökből terroárt olvasni, de gyakran van olyan érzésem az innen kikerülő tételek kapcsán, hogy már ezek is rendelkeznek valamiféle egyedi karakterrel, ami más borvidékünkre nem jellemző. Örömmel vizsgálgatnám ezt tartalmasabb borokon, ha léteznének.

Időről-időre nekifutok ennek a témának (előzmény itt és itt), de mindeddig nem volt tudomásom a Sziegl pincéhez hasonlóan komoly szereplőről a környéken. Az 1,2 hektáros minibirtok sem egy régi vállalkozás, jelen palack a második évjáratból származik, ha minden igaz, avagy a kezdetekről beszélünk. És micsoda bemutatkozás ez! Ezennel kis is osztanám az év felfedezése, legígéretesebb új pincéje, és a legszebb magyar címke után járó virtuális címeket.

Kisebb bökkenő, hogy az utolsók között voltam, aki még elcsípte ezt a bort, legalábbis a pincearon.hu webshop tanúsága szerint már el is fogyott (nem jártam utána, hogy várható-e még szállítmány), de jól árazott és kis tételektől ez talán nem olyan meglepő. Karaktere engem határozottan Bott Frigyes évjáratazonos kékfrankosára emlékeztetett, ezt összességében azonban sikeresebbnek találtam, elsősorban a savak okán: ami a muzslaiban éles volt, az itt csupán lendületes. Az illat zöld, kovi ubis és pemetefüves árnyalata 2013-ról mesél, az összképet viszont a remek intenzitás, nyíltság és a tartalmas zamat határozza meg. Gördülékeny, szellős felépítésű (és kvázi tanninmentes, mint a Bottok), igazán jól csúszik. Még az utóíz is figyelemreméltó. Örömbor a javából, 12 pont (87/100), és 2500 forint környékén kiváló vétel volt. Érdemes lesz a jövőben szemmel tartanunk a pincét.

6 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

csikos

Jól hangzik! Már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy milyen lehet egy jó kékfrankos innen.

Szten

Volt a 2013-as évjáratból Sziegl Balázsnak egy remekjó Olaszrizlingje, az egyik legjobb Olaszrizling konkrétan, amit életemben ittam. (Stílusbeli összehasonlíthatatlanságok miatt nem érzem, hogy létezne _a_ legjobb.) És volt egy remek Kadarkája is abból az évből. Én mindkettőt jobban szerettem, és kiemelkedőbbnek találtam, mint a Kékfrankost - amit szintén remeknek találtam én is. Egyszerűen csak az Olaszrizling, meg a Kadarka még jobb volt. Kár, hogy lemaradtál róla, pedig, ha valaki kíváncsi rá, mire képes Hajós-Baja, az igen jó tananyag volt. Remélem a következő évjáratai is hozzák ezt a szintet.

geemoney

Antinál, PInceáron-nál már kapható a Névtelen 2014 fehér házasítás, én jó szívvel ajánlom! Honlapon még nincs fenn, 538 palack készült (a kékfrankosból 440).