Menü
Rövid URL

Úristen, létezik magyar riesling?!

Dsc00557
A legjobb magyar hármunk szerint, a többiek tüntettek ellene

Lehet-e egy magyar rajnai rizling jobb, mint egy német? Ilyen képtelenség magamtól eszembe sem jutott volna. Pedig már hetek óta tervezgettem egy magyar rajnai rizling vaktesztet, és ilyenkor mindig szeretem fokozni a feszültséget külföldi diverzánsok bevetésével – jót tesz a kóstolók éberségének, ráadásul segít a nemzetközi szintet belőni. De magyar rajnai rizlingek közé németet ereszteni szerintem túl könnyű: a különbség annyira nyilvánvaló, hogy egyből ki lehet szúrni, aztán pártállástól függően le/fölpontozni őket (német oldalról természetesen csak az alapok alapjai jöhetnének szóba). Ha már külföldi diverzáns, akkor én inkább a szomszédba mennék - az osztrákok teltebbek, szelídebbek, szárazabbak, talán nem ordítana róluk, hogy gyökeresen más klíma és kitettség szülöttei.

Aztán kezembe nyomták a Vince Magazin márciusi számát, és döbbenten láttam, hogy a magyar rajnai mégiscsak összevethető a némettel. Sőt, jobb. Legalábbis van egy olyan tiszteletbeli magyar, Bott Frigyesé, amelyik 13 német és osztrák rieslingnél bizonyult jobbnak. Pedig mérget vettem volna rá, hogy én ezt már nem érem meg. És persze most sem hittem el, hogy megértem. Az elmúlt években a fehér fogyasztásomat teljesen a német riesling uralta, így eléggé képben vagyok, és eddig még nem kóstoltam olyan magyart, ami hasonlított volna erre a stílusra és elérte volna ezt a minőséget.

Az eredeti koncepción azért annyit változtattam, hogy a legjobbnak remélt magyar rieslingek elé egy alapnémetet illesztettem a sorba a miheztartás végett. Az osztrák kakukktojással sajnos nem volt szerencsém: a Radovinből kinézett 2015-ös Leth Klassik elfogyott, és a rögtönzés eredménye egy 2014-es Wagramterrassen lett. 2014 Ausztriában nem volt teljes katasztrófa, de ismerve az évjárat sajátosságait jelentősen nőtt annak az esélye, hogy nem a terroir vagy a borászati kultúra miatt fog kilógni a mezőnyből, hanem a sav és a botritisz miatt.

A „belövőbor” egyúttal a tipicitás-képünk felfrissítéséért is felelt. A Fritz Haag Riesling Trocken 2015 egy jó házból való birtokriesling, ami itthon is könnyen beszerezhető, és a német kritikák szerint rendszeresen versenyben van a „legjobb birtokriesling” címért.

Minden további bort vakon kóstoltunk. Az Executive Wine Seminars módszerét átvéve a végén a három legjobb bort neveztük meg - az első három pontot, a második kettőt, a harmadik egy pontot kapott. Külön pontszámmal értékeltük a tipikusságot; ebből a szempontból három bor emelkedett ki: Leth Wagramterrassen, Bott Frigyes és Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior. A 7 kóstolónál 5 különböző bor tudott az első három közé bekerülni, az ebből adódó pontszámot és helyezést a kóstolási jegyzetekben találják meg.

Dsc00555
Ragyogó csillag (Bencze)

Bencze Riesling 2015

Bencze Istvánról sweetsole már többször megemlékezett. Rajongása mélyen indokolt.

A vakszakaszban elsőként ez a bor kissé elveszett. Az sem segített, hogy alapvetően más iskola, mint az etalon/belövőként közvetlenül előtte kóstolt Fritz Haag. Pedig gyönyörű bor. Nem a maradékcukor és az istrángrángató sav feszültségére épít, az egyensúly jóval szelídebb. A sor végére keveredett Venus-szal együtt olyan éterien tiszta és kifinomult, amihez foghatót évek óta nem tapasztaltam. Teljesen önálló stílust képvisel. Gazdagon gyümölcsös, eleven, kerek, részletekben gazdag bor. 15 pont és best buy. 4100 forintot nehéz jobban elkölteni.

Villa Sandahl Wet Stones 2015

Évek óta kínzó élmény régi idolommal találkozni. Valahogy eljárt az idő a Villa Sandahl fölött, de ezzel valójában mi jártunk jól: sokkal olcsóbban vehetünk sokkal jobbat. Ez a bor szerencsére nem katasztrófa. Sőt nagyon is behízelgő. Más megközelítésben: belehal a szépségbe. A súly és az édesség mögött nincs kraft, nincs aranyfedezet. Önmagában kóstolva bárkit elringat, ám ebben a sorban sereghajtó. Engem elsősorban az zavart, hogy bár grammra lehet, hogy megvan a felhajtóerőt szolgáltatni hivatott sav, a földtől elrugaszkodni mégsem tud. 11 pont és 6500 Ft. (A név egyébként teljes átverés/tévedés, egyáltalán nem emlékeztet az eső utáni badacsonyi bazaltra.)

Leth Riesling Wagramterrassen 2014

Harapós kis dög, ami az egész kóstoló-truppot az ujja köré csavarta. Érett, fűszeres, zamatos és nagyon hosszú. A komoly testhez az évjáratból adódó botritiszes komplexitás-többlet és dinamikus savak járulnak. Egyetlen bor sem tudott ezzel az intenzitással lépést tartani. Ráadásul határozottan hozta azt a petrolosságot, amit sokan kötelezően elvárnak egy rieslingtől. Fölényesen nyert a vakteszten (15 pont), minden pontozónál bekerült az első három közé. Egyértelmű best buy, de szerintem a sorban voltak kifinomultabb, értékesebb borok is. 14 pont és 4500 Ft.

Bott Frigyes Riesling 2015

A Vince Magazin tesztjének győztese, látatlanban nálunk is favorit. El tudom fogadni, ha valaki azt mondja, hogy ez a legjobb magyar rizling. Nálunk azonban csak az ötödik lett, a hazai mezőnyben pedig negyedik, 6 ponttal.

Lehetne német riesling. A sztereotipikus jegyeket mind hozza. A tetszésindexet a sav ércessége és a lecsengés fanyarsága rontja le. Én örültem volna, ha több gyümölcsöt, virágot kapunk, de így is figyelemreméltó teljesítmény. 13 pont és 4950 Ft.

Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior Rajnai Rizling 2015

Megosztó bor. Hármunk szerint a sor legjobbja, és így 9 ponttal a legjobb magyar is egyben. Viszont senki mástól nem kapott pontszámot, sőt, többen kimondottan taszítónak találták. Fogalmam sincs, hogy miért. Általában meg tudom érteni, hogy egy nekem tetsző bort mások miért utasítanak el, de itt értetlenül állok az ellenszenv előtt.

Csillogó, könnyed, eleven, kerek. Mint egy feinherb, csak jóval alacsonyabb maradékcukorral. Kétségtelenül nem komplex, kétségtelenül reduktív-jellegű, de hibátlan. A németes rajnaiak között messze a legkerekebb, legfinomabb. Tüchtig, üdítő és megnyerő bor. 15 pont és 3750 forintért egyértelmű best buy.

Losonci Bálint Rajnai Rizling 2015

Lehetne német riesling. A sav, a maradékcukor, a petrol felé hajló ásványosság mind ebbe az irányba mutatnak. Az ily módon magasra tett lécet azonban leveri. A riesling-keret megvan, de nem tölti ki tartalommal. A színek, a mélység hiányzik, és én legalábbis bántóan magasnak éreztem benne az almasavat. Futó találkozásként meggyőző, ám egy hosszabb beszélgetésben gyorsan lemerítené a rokonszenv-akkumulátoromat. 12 pont és 4650 Ft. A vakszakaszban holtversenyben, 7 ponttal a harmadik helyen végzett.

Sabar Hegyvölgy Rajnai Rizling 2015

Ez a bor esett legközelebb az én (elavult) magyar rizling képemhez. Szelídebb, kerekebb, higgadtabb, mint az igazi németek, ugyanakkor hiányzik belőle azok ragyogása, izgalma. Tipikusságban alulteljesít, ettől függetlenül remek magyar bor. Harmonikus, barátságos, koncentrált, jól iható. A hordó jótékonyan lecsiszolta az éleit, igaz, a színeket is tompította. Kulturált és kedves bor. 2800 forintért best buy. 13 pont

Bencze Venus Rajnai Rizling 2015

Véletlenül keveredett a mezőnybe. Sweetsole posztja alapján eredetileg erre a borra ácsingóztam, de még nem lehet kapni. A "sima" rajnait sikerült a Radovinben beszerezni, erről pedig lemondtam. Aztán a szegedi BT kasszájánál állva valaki a hátam mögül megkérdezte, hogy rizling-tesztre készülök-e. Kiderült, hogy egy rég nem látott ismerősöm, aki azonnal fölajánlotta, hogy ő ad még egy bort a sorba. Negyedórával később megjelent a Bencze alaprizlinggel, amit persze nem fogadtam el. Viszont megmelítettem, hogy a Venus-szal hiába próbálkoztam. Mit ad isten, Bencze István barátjaként neki már Venus-a is volt, még átfirkált 2013-as címkével, és néhány nappal később át is vehettem a palackot. Ezúton is köszönöm Mód úrnak, jót tett velünk.

Az alap-Benczével szemben, a Venus a vaktesztben is tudott érvényesülni - holtversenyben a harmadik helyen végzett 7 ponttal. Az illat roppant vonzó: virágos, mentás, nektarinos, mézes. Kóstolva itt is feltűnő a rendkívüli tisztaság, áttetszőség, mintha adatvesztés nélkül sikerült volna a szőlőt borrá konvertálni. Koncentrált, hosszú, pályája legelején járó bor. Le kell hozzá lassulni, de aki a harmadik korty után nem érzi meg, hogy itt ünnep készülödik, abba kár a bor. Remekmű. 15 pont és ha minden igaz, 9900 forint lesz. (A sima Bencze virgoncabb, mint a Venus, és egy árnyalattal kevésbé koncentrált, de minőségi különbséget nem éreztem köztük.)

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2015

Korábban azt gondoltam, hogy "németes", ám ebben a mezőnyben egyértelműen a magyaros oldalon kötött ki. A fajta gond nélkül azonosítható, a hordós iskolázás és a savak minősége azonban eltávolítja a német sztenderdtől. A sor végén kissé elsikkadt, de a visszakóstolás megmutatta, hogy klasszis.

A fát egyértelműen érezni, de nem uralkodik. Őszibarackos, narancsvirágos, krétás illat, plusz némi vanília. Szép egyensúly, kerek korty kellő lendülettel. Komplex és koncentrált. A végén kis megingás: enyhe fanyarság és melegedve az alkohol feltűnővé válik. 13 pont és best buy 2750 forintért.

Dsc00554
Ellopta a show-t

Az átlagszínvonal nagyon magas volt. Ezek a borok a legjobb magyar fehérek közé tartoznak, és talán egyetlen más fajtából sem tudnék erősebb sort összeállítani.

A német riesling annyira erős identitással bír, hogy gravitációs erőteréből lehetetlen bármely más riesling termelő borvidéknek kiszakadnia. (Mondom ezt annak ellenére, hogy Elzász és Wachau minimum holdak önálló pályával, és a német riesling sem annyira homogén, hogy egy kalap alá be lehessen gyömöszölni.) Ezért én nem is keresem az önálló stílust a hazai rizlingekben, számomra az a siker, ha a hasonlóság összetéveszthetővé teszi őket az echte rieslinggel. Legalábbis ezt gondoltam a kóstoló előtt. Aztán kiderült, hogy a magyar rizling annyit fejlődött az utóbbi években, hogy már nem is egy közülük eléri az átlagos német birtokriesling színvonalát, és ennyiben a Vince Magazin tesztelőinek igaza volt. Bott Frigyes, a PAP Prior és Losonci Bálint rizlingje vakon összetéveszthető egy némettel.

Ez bőven elég lett volna tanulságnak és oknak az örömre. De bennem körvonalazódott egy olyan sejtés, hogy a Sabar és a Villa Tolnay egyfajta „magyaros” stílust, egyensúlyt és aromatikát képviselnek, aminek logikus és eszményi folytatása a két Bencze. Ez utóbbiak a legértékesebb németekhez fogható esztétikai élvezetet okoztak, miközben önálló koordináta-rendszert építettek fel. Ha helyes ez a meglátásom – és ezt talán egy évtized sem lesz elég biztosan eldönteni -, akkor a lehető legnagyobb dolgot érték el: új iskolát alapítottak.

10 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

fanyuvofeherlofia

Haj-haj. Azt hiszem a hétvégén kinyitom féltve őrzött Sabar kéknyelűim egyikét, miheztartás végett...

Hapci

Hát, sajnos nem látom ily gyönyörűnek a jelent.
Ittam mostanában Villa Tolnay rizlinget... khmmm...
A Bott Frigyes-féle aktuális kiadás pedig az árához és a korábbi évjárathoz képest kifejezetten gyenge, nem is értem még a fenti - visszafogottan pozitív - értékelést se.

labruska

@fanyuvofeherlofia Pont ma vásároltam belőle 3 üveggel. Abból az egyik ajándék lesz. Amúgy hívtam előtte a pincészetet és mondták, hogy van még 1000 palackkal belőle:) Ez lesz az első kéknyelűm, kíváncsi leszek.

jackrose

A wet stones-nál a 14es alkohol azonnal beadja a gyomros/mélyütés kombinációt, DIRR...
7 ft környékén már brutál dolgokat lehet ám venni...fölös pénzkidobás ez a tétel.

fanyuvofeherlofia

@TothBalazs Kóstolva, milyen?:) Nekem még nem volt alkalmam, remélem júnusban eljutok személyesen is a pincéhez és akkor... :D

FHAyek

Remelem nem haragszotok meg , ha itt is közhirre teszem (talan illik is a rieslinges iras ala):
Mosel Riesling borkostolot szervezek majus 28-an vasarnap 14:00-tol Budapesten.
Egy jegyzett, kivalo moseli borasz, Gerhard Eifel a Weingut Clüsserath-Eifeltöl fogja szemelyesen bemutatni a borait.
Az esemeny non-profit (söt), igy a költsegterites is igen barati 2000 Ft.
Van meg nehany szabad hely; akit esetleg erdekel, irjon nekem a reszletekert a friedrich.hayek@gmx.de cimre.

fanyuvofeherlofia

Lájszló nap alkalmából kinyílt nálam egy palack Sabar Hegyvölgy Rajnai Rizling 2015.
Személyesen a pincétől sikerült beszereznem. Sabar mint brand és Gábor mint Borász megérnének egy misét de erről majd egyszer ha alkalom nyílik rá...
Most inkább a palack tartamáról: egy szóban: igen (mármint létezik magyar rizling: igen)
részletesebben: 3-5 perc szelőztetést követően maga az éden, bár hozzá kell tennem nincs elég tapasztalatom a rajna mentéről, az egy személyes "kontrol csoport" támogatását szintén bírja.
Illatban valami kivételes tobzódás, savai megygyőztek, a hordó használat pedig a gízai piramisok mérnöki munkáját juttatják eszembe.
A Balaton vidékén valóban áttörés várhetó, régóta meglepetések születnek sok pincénél évről évre!