Menü
Rövid URL

Úri szőlő - Sabar Kőmagas Kéknyelű 2015

Sabar k%c3%a9knyel%c5%b1
(fotó: Ádám Krisztina)

Mi ez? Ilyenkor szokás beugrani a nagybőgőbe, és elsütni a poént, hogy „a világ legjobb kéknyelűje”. Én nem vagyok bejáratos a kéknyelű-szubkultúrába, ráadásul a nagybőgő már foglalt, így legfeljebb annyit mondhatok, hogy leesett az állam. Kezdem kapiskálni, hogy miért küszködnek vele.

Honnan? Alapesetben Sabar-hegy, Káptalantóti, Káli-medence lenne a cím, de ezúttal mégsem egészen, mert ez a kéknyelű vásárolt szőlőből készült, ami a szintén vulkanikus Kőmagason termett (a.k.a Papsapka).

Kitől? A Sabar Borházat 2009-ben Ádám Gábor hozta létre. 2015-ben még a Villa Tolnayból ismert Nagy László volt a főborász, akit azóta Földi Bálint váltott (korábban Bakó Ambrus szárnysegédjeként dolgozott).

Mennyiért? 3190 Ft

Megéri? Igen.

Milyen? Arisztokratikus. Kifinomult és egyedi, mint Manuel Blasco de Nebra.

Precíz, tiszta, friss bor – engem egy húsosabb federspiel zöldveltelinire emlékeztet (minőségben is). Az illatban kandírozott lime, alma, barack és szolid hordóvanília. Kóstolva selymes, citrusos, kellemesen fanyar, remek savakkal és szép egyensúllyal. Hosszú, kulturált lecsengés. Nem egy csilivili, rámenős bor, de nem kell megfeszülni, hogy fölfedezzük az értékeit.

Miért? Tökéletes hipszter-bor, eszményi sznobtrófea. Ám ha a kéknyelű kacifántos szexuális szokásairól és ritkaság értékéről semmit nem tudunk, inni akkor is öröm és élvezet.

Kinek? Aki felkapja a fejét arra az állításra, hogy ez a kéknyelű a nagyon kevés elegáns magyar bor egyike.

Pontban? 13-14 pont. Mielőtt valaki a szívéhez kapna, járt nálunk már egetrengetőbb kéknyelű, de nálam ez is megrázta a pontfát.

Utóirat: akinek felkeltette érdeklődését a fajta, az legalább idáig lapozzon vissza.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

jackrose

Nem túlzó a pont, én személy szerint nagyon szeretem a kéknyelűt, 6-8 tételt végig próbálok bármely évjáratból.
Nyilván nem egy aromás fajta, ezért ultra populáris sohasem lesz, na meg mennyiség sincs belőle, de pl. a jelen 'savbuzi szerkezetivó divathullámba' teljesen jól passzol.

Ahogy az egyik kedvenc kéknyelű készítő borászom szokta mondani: " a kéknyelű nem társasági bor, leülsz a diófa alá egyedül és szépen, csendben odafigyelve megiszod."

fanyuvofeherlofia

Már 100x is fel akartam szólalni mellette, de sohasem volt időm... Annyira ízlett, h. júniusban a pincétől újra vásároltam 2 palackot, mára már csak 1 maradt :/