Menü
Rövid URL

Újrakezdés - Bakó Ambrus

Bak%c3%b3 ambrus

Bakó Ambrusnál kevesen ismerik jobban a szőlőlé borrá válásának biológiai folyamatait, így előadásával nem nehéz megnyernie egy érdeklődő borkedvelőt, rég tanultam ennyit egy este alatt. Más kérdés, hogy borai a hirtelen berobbanást követően, a 2014-es évjárattal szinte teljesen eltűntek a polcokról. Ennek számos kimondott és ki nem mondott oka van. Egy hibás dugószéria, egy időjárástól sújtott '14-es évjárat, majd a '15-ös boraiban megjelenő savtúltengés következtében fő kereskedője is alig vásárolt a tételekből. A piacra újra be kell törnie, amihez a '16-os borok remek lehetőséget biztosítanak.

Az új évjárat leendő borait Kispál Helénnel karöltve a Carpe Diem borbárban mutatta be személyesen az érdeklődőknek.

Előadását az évjárat ismertetésével kezdte, melyből megtudhattuk, hogy a 2016-os évet Badacsonyban hűvös nyár jellemezte. Augusztus 23. napjáig az átlagosnál több csapadék hullott, majd szeptember közepéig megszakítás nélküli száraz, meleg idő köszöntött be, mely megmentette az évjáratot. De nem Ambrusnál. Mivel az ő ültetvényei/bérelt területi meleg, déli fekvésűek, az addig remeknek ígérkező termésben hirtelen zuhanni kezdtek a savak, így a szürettel igyekeznie kellett. A savzuhanás ugyan nem érezhető számottevően a 2016-os borokon, de a 2015-ös tételekhez képest közel sem olyan harsányak.

A 2015-ös borok megemelkedett savtartalmának feltehetőleg az az oka, hogy a 2014-es szüret végén egy új élesztőtörzs kerülhetett a pincébe, amely aztán teljesen eluralkodott. Ambrus a kezdetektől a lehető legkevesebb beavatkozással spontán erjeszt, a borok csak ként és bentonitot kapnak, a tételek kis mennyiségekben a pince hidegében lassan erjednek. Az új élesztőtörzs jól tűri a hideget, így fordulhatott elő, hogy a korábbi évek tapasztalatait teljesen felrúgták a borok 2015-ben.

Az új élesztőtörzs előtti években a gyakorlat azt mutatta, hogy a must savtartalmához képest a kész borokban ~2,0 g/l értékkel alacsonyabb lesz a savtartalom úgy, hogy nem volt almasavbomlás. Ez teljesen megváltozott, 2015 óta a mustban mérhető savtartalom közel azonos értékű marad a születő borokban. 2015-ös borok analitikájából továbbá kiderült, hogy mindegyikben lényegesen magasabb lett a borostyánkősav.

Összességében a borok könnyedebbnek, élénkebbnek, majdhogynem vékonynak hatnak. Ezeket a hatásokat igyekeznek a szüreti időpontokkal ellensúlyozni, így 2017-ben a meleg év ellenére még később szüreteltek.

Kaptunk egy kiadós ismertetést az éjszakai átlaghőmérséklet és a savak kapcsolatáról, hogy miként befolyásolja a légköri aszály a növény fotoszintézisét, melyek együttesen befolyásolják a szőlő pH értékét. Akov részletesen kifejtette a Borrajongón, aki még nem olvasta kattintson.

Az est folyamán bemutatott 16-os fehérek mindegyike hordóban erjedt, majd tartályban érett. Egy tétel van a pincénél, amit hordóban is érleltek, de az még vár a megjelenésre. A hordók mérete egy hektóstól hat hektósig terjed, az új élesztő törzs miatt Ambrus fontosnak tartja a hordós erjesztést, így 2017-ben is minden tételt hordóban erjesztett.

Bakó Ambrus Bazanit házasítás 2016

Még nem végleges a név, de jól cseng. A házasításban mérvadó fajta az olaszrizling, melyet rajnai rizling és 2-3% piros tramini fűszerez. A tétel nagyobb része még tartályban van, ezt a mintát másfél hónapja palackozták.

Illatában könnyed virágok, fehérhúsú gyümölcsök, feszes, rétegzett szerkezetű jól kitöltött korty, talán egy picit billen a savhangsúly felé, de mellé finoman krémes, kimondottan tetszetős, sós lecsengéssel. 12 pont.

Bakó Ambrus Kéknyelű 2016

Három területről szüretelt kéknyelű, melyek mindegyike a badacsonyi hegy déli oldalán található. A tétel jelentős része szintén tartályban van még, a mintát másfél hónapja palackozták.

Sokkal neutrálisabb illat, mondhatni fajtajellegesen halk szavú, halványan fehérhúsú gyümölcsök és virágok. A szerkezet feszesebb, a csonthéjas gyümölcsök ízben is visszaköszönnek, a lecsengés itt is határozottan sós. Csikó még, de eme kóstoló óta tudom, hogy a fajta jól állja az idő vasfogát és fejlődésképes. 11 pont.

Bakó Ambrus Vincétől Kéknyelű 2016

A Badacsonyi Kutatóintézet területéről származó szőlő, mely másod töltésű 500 literes hordóban erjedt.

Hasonlóan neutrális, de némileg gazdagabb illat fehér virágokkal, szőlővel és őszibarackkal. Testben is lépünk egyet felfele, de nehézkességnek nyoma sincs, az enyhén krémes textúrájú kortyot feszes savak vezetik. Az alkotók élmentesen illeszkednek, a lecsengés itt is eszméletlen sós. Ez sem egy rövidtávfutó alkat, érdemes elfektetni. 13 pont.

Bakó Ambrus Püspöktől Rajnai 2016

A rajnai rizling négy darab 600 literes hordóban erjedt, melyekből egy nagyon öreg volt, egy öt éves és kettő új. Ambrus tapasztalati szerint a rajnai nem barátja az új fának, előzetesen azt várta, hogy valamelyik használt hordóból fog kikerülni a legjobb anyag, de az élet megcáfolta, a Püspöktől az egyik új hordóban született bor, mely önállóan lett palackozva.

Az illatban megjelenik ugyan a hordó, de a fás jegyek nem olyan tolakodók, finoman barackos, szőlős, szőlővirágos. Ízben némileg jobban tetten érhető a hordó, mely ad egy kis testet és édességérzetet a bornak, krémes állagú, a savak csiszoltabbak, összhatásában kerekebbnek hat, mély őszibarackos lecsengéssel. 13 pont.

A p%c3%bcsp%c3%b6kt%c5%91l
Fotó: Instagram / @badacsony.by.us

Bakó Ambrus Szürkebarát 2016

A Badacsony déli oldalán egy kilós tőketerheléssel termett szőlő, mely az augusztus végi kánikula beköszöntével már érett volt, így a hőség elején lehetett is szüretelni. Egy 50 év feletti hordóban erjedt, az erjedés pedig 9 g/l maradékcukornál spontán megállt.

Az eddigiekhez képest ez a bor valóságos dalospacsirta, áradó illattal csábít, melyben fehér virágok, csonthéjas gyümölcsök és már-már traminis szőlős jegyek keverednek. A szerkezet is csiszolt, a savakat gömbölydeddé kerekíti a maradékcukor, egyszerre krémes és könnyed, barackos gyümölcsei végtelen hosszan búcsúznak. Itt valami komoly dolog született, elvileg csak a pincénél lesz beszerezhető, de ezért érdemes lesz Badacsonyig zarándokolni. 14 pont.

Bakó Ambrus Rózától Olaszrizling 2014

E nehéz évben erősen válogatták az alapanyagot, csak egészséges fürtöket és szemeket dolgoztak fel az október 13-ai szüreten, így a fokoló 20-as mustfokot mutatott. Egy 50 éves 500 literes akáchordóban erjedt.

Az erős szelektálás ellenére, az illat mégis botritiszről árulkodik, mellé érett barack, birs és mandula társul, nekem Somló ugrik be erről az illatról. Ízét is a botritisz uralja, krémes, nagytestű, de nem lusta, a birses, barackos gyümölcsök mellé sósság társul a lecsengésbe. Formabontó olaszrizling, mely megismeréséhez hosszabb randevúra lenne szükség. 11 pont.

Kispál Helén Badacsonyi Olaszrizling 2013

A Sabar dűlő nyergében mészkövet és bazaltot is tartalmazó talajon egy vegyes korú ültetvény, melyben a legfiatalabb tőkék 20 évesek, a legidősebbek pedig közelítik az évszázadost. Átlagosan 60-80 évesek, melyek nem teremnek sokat, mindössze 60-80 deka szőlő szedhető egy tőkéről, a mustfok mégsem ment még soha ezen a területen 18,5 MM fölé. Részben hordóban, részben acélban erjedt.

Kezdetben egy kis fülledtség fogad, mely gyorsan kipörgethető, átveszi az uralmat az akácvirág, rozmaring és zsálya, gyümölcsnek barackot és finom mandulát kínál. Letisztult, sallangmentes korty, mely már-már vékonynak hat, de mégis tartalmas, elegáns, a sós lecsengés kellő izgalmat is biztosít. Remek állapotban van. 12 pont.

Kispál Helén Balaton-felvidéki Olaszrizling 2013

Mindszentkállai terület, ahol a feltalaj löszös, bazaltos kőmorzsalékkal. 60-65 éves tőkék, melyek 30-35%-a bakművelésű, a többi alacsony kordon, a tőketerhelés maximum 1 kg. Itt mustfok már egyszer elérte a 19-et, pedig a szüretet nem kapkodják el, általában október közepén szedik.

Ez egyből adja magát, tiszta, érettebb jegyek vegyülnek friss barackkal, arányos, telt korty, melyben minden a helyén, lekerekedett, remek állapotban van, de van még benne kellő frissesség, lendület és vibrálás. A lecsengésben itt is sós zamatok köszönnek vissza. 13 pont.

Bakó Ambrus Rózától Olaszrizling 2010

Az évjárat jobb volt, mint 2014, a szőlőt október 23-án szüretelték, egy 5 éves 100 literes hordóban erjedt és érett, majd a palackokat egyből a hordó mellett töltötték meg. Azóta sem hagyták el a pincét, csak különleges alkalmakkor kerül elő egy-egy palack, hisz személyes története van.

Érett tercier jegyek, kis petrol, mintha botritisz is lenne, halványan fás jegyek, krémesen hömpölygő test, a botritisz ízben is visszaköszön, kissé rusztikus, régi SAP borokat idéz, de öregnek nem mondanám. 12 pont.

Bakó Ambrus Rajnai félszáraz 2006

2006 az elmúlt 20 év legjobb évjárata Badacsonyban, a júniusi-júliusi meleget hűvös augusztus és meleg, száraz vénasszonyok nyara követte. Szeptember végi szüret a Kutató területéről, mely üvegballonban erjedt, ami spontán leállt, valahol a félszáraz, félédes határán. Ezt követően 2 hónapot érett 100 literes hordóban.

Visszafogott illattal indít, mely nagyon fiatalos, semmi nyoma a kornak. Friss barack, halványan szőlő. A korty meglepő epres jegyeket kínál, (fehérborban eddig csak Szászi Endre 2013-as édes Zeusz borában éreztem hasonlót), az alkotók tökéletesen egybe simultak, minden részlet a helyén, miközben megőrizte frissességét, a 18 grammnyi maradékcukrot simán letagadhatná. Ilyen egy révbe ért bor. 14 pont.

Bakó Ambrus Rózsakő édes szamorodni 2006

November eleji szüret, 24-24,5 MM, egy napos héjon áztatás, üvegballonban erjedt, majd három hónapot töltött 100 literes hordóban.

A botritisz visszafogott, az illat finoman gombás, mézes, aszalt barackos, trópusi gyümölcsös. A korty krémes, a maradékcukrot remekül ellenpontozzák a savak, a magas extrakt ellenére könnyed és arányos, a lecsengés hosszú és felejthetetlen, ünnepi asztalon a helye. Ez is egy ritkaság, amit maximum csak a pincénél lehet kóstolni. 15 pont.

Egyik bor sem izomból próbálja meggyőzni fogyasztóját, kecsesek, törékenyek, de fiatalon nem adják maguk egykönnyen, igénylik az odafigyelést. A 15-ös évjárat vékonyabbnak ható borai után a 16-os tételek arányosabbak, szerethetőbbek, de mindenképpen időre van szükségük. A három-négy éves tételek már bontogatják szárnyaik, míg a tíz évesek is fényesen ragyognak, így érdemes elfektetni a palackokat.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.