Menü
Rövid URL

Újra ciripel - Szászi Kabócás Olaszrizling 2015

Sz%c3%a1szi kab%c3%b3c%c3%a1s
Nosztalgikus

Olaszrizling drukkerként nem tudtam felhőtlenül örülni annak, hogy a fajta legemlékezetesebb példányai sokszor késői szüretes, botritiszes rásegítést kaptak. Nem mintha nem szerettem volna ezeket a borokat. És bár itthon ez nincs a köztudatban, az olaszrizling valószínűleg soha nem jutott magasabbra nemzetközi értékelésekben, mint Alois Kracher illmici édesborai révén. Itthon a valaha készült legkultabb olaszrizling a Kabócás volt Szászi Endrétől, amiben szintén volt egy töppesztett frakció (ennek gyakorlati megvalósítása a fent linkelt poszt kommentelői között késhegyig menő vitát váltott ki).

A 2007 után újjáélesztett Kabócás immár dűlős bornak nevezi magát és 15 százalék botritiszes fürtöt vall be. Fél évet töltött nagyhordóban és fél évet érett palackban. (A borbolt.hu leírása és a Bortársaság leírása között akadnak figyelemreméltó eltérések.)

De lássuk, hogy sikerült a feltámadás. Az első benyomás, hogy nem a Kabócás támadt föl, hanem maga a Szepsy Cuvée. Na jó, ez azért túlzás, de ilyen elbűvölően szép illattal tényleg ritkán lehet találkozni. Izgalmas, komplex, megnyerő: aszalt gyümölcsök, mindenekelőtt sárgabarack, körte, birsalma, zöld fűszer és gombás, avaros jegyek. Kóstolva is nagyon finom; olyan, mint egy cukortalanított desszertbor (a sherry vagy száraz szamorodni itt nem lenne jó párhuzam). Elég testes, selymes, ízgazdag, viszont a sav valahogy nem tudja a kortyot mozgásba hozni. Nem arról van szó, hogy lágy vagy kevés – bár soknak semmiképpen nem mondanám -, hanem valahogy elbeszél a test mellett, külön pályán mozog, a bort nem hatja át. A lecsengés hosszú, az aszalt gyümölcsök mellett citrusos felhanggal. Lesznek, akik azzal az érzéssel dőlnek majd hátra, hogy ilyen elbűvölő olaszrizlinget még soha nem ittak. Nekem hiányzik belőle az élő sav.

13 pont 5590 Ft itt és 5950 Ft emitt

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

dagadtos

Nekem kevés benne a sav, kicsit lusta. Ezt leszámítva viszont sem olaszrizlingben, sem botritiszes száraz fehérben nem szoktam ilyen minőséget és ennyi örömöt találni, szóval méltó folytatásnak gondolom, az árral sincsen gondom.

jackrose

Kóstoltam egy Kabócást az idei 'Badacsony New Yorkban' rendezvényen, sztem ez lehetett az.
Valóban remek bor, bármikor tudnám inni.