Menü
Rövid URL

Új időszámítás – DeMorgenzon Maestro 2014

Maestro2014

Egyre biztosabbnak látszik: a nemzetközi boros sajtó ügyeletes sztárja Dél-Afrika. Méretes szemellenző szükségeltetik, ha figyelmen kívül akarjuk hagyni az utóbbi néhány évben szűnni nem akaró cikkáradatot, ami az újjászületett búr borászaton lelkendezik. Világratörő marketing akció? Hát jól csinálják. Nyilván felismerték, hogy a kiváló borok megléte önmagában nem elég a globális elismertséghez, ahhoz közvetlenül az aranyszájak elé kell azokat tenni. Nem egyszer, hanem folyton. És amit ők odatesznek, úgy tűnik, nem csak a mércét ugorja meg, de egybe is vág azzal, ami éppen lázba képes hozni a kritikusokat (talán szükségtelen említeni, ez már rég nem a nehéz, barrik vörös).

Az erőfeszítések gyümölcse szemmel láthatóan kezd beérni. Egy másfél hete Londonban megrendezett új hullámos kóstolót összegezve Jamie Goode a következőképpen ragadtatta el magát: "fogadok, hogy egy évtized múlva visszatekintünk, és azt mondjuk: ott voltam, mikor a dél-afrikai fine wine nagykorúvá érett". Én ugyan nem voltam jelen, csupán tisztes távolságból igyekszem követni az eseményeket, de hiszek neki. A kétkedőknek pedig ezt a palackot húznám elő legszívesebben.

Barokk zenével táplált chenin blanc-házasítás Stellenboschból. Az összetétel némileg változott az (itt tárgyalt) előző évjárathoz képest, a bor még jobb, igaz, minimálisan drágább is. Meglehet, hogy az inflációt a legutóbbi Decanter World Wine Awardson bezsebelt nemzetközi trófea indukálta, ami magát a díjat hozná kellemetlen helyzetbe (15 font alatti fehér házasítás) - akárhogy is, huszon-egynéhány euróért ez még mindig alkalmi vételnek minősül a csúcsboros szegmensben.

13%-nyi viognier színei (hársfavirág és ananász), háttérbe vonult hordó, méretes test. Mindenekelőtt vibráló, áttetsző, zamatos és hosszú. Úgy nagy és gazdag, hogy nem kell megküzdeni vele, minden cseppje élvezetes. A szesz is emelkedett, mégis vészesen jól iható, moderált savakkal is lendületes. Ízléses, érdekes, finom és elmélyedésre is alkalmas. Az egyik legnagyobb fehér borélményem idén. 15 pont (92/100, 22,50 EUR, wein-deko.de)

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

aquarius71

"Az egyik legnagyobb fehér borélményem idén."

Mert nem jársz FineWines kóstolókra...!!! :)