Menü
Rövid URL

Új bozsolé-dimenzió - Louis Jadot Beaujolais-Villages Primeur 2017

Jadotbojovillages2017 (1)

Mérget nem vennék rá, de ezek a primőr gamay-k mintha még sohasem hagytak volna cserben - egyetlen palack sem rémlik így hirtelen, amit beárnyékolt volna bármiféle hiba, legyen az kisebb esztétikai vagy valami súlyosabb. Bár el tudnám mondani ugyanezt a többre tartott "óbor" változatokról... ha ma megkérdeznének a véleményem szerint legmegbízhatatlanabb műfajokról, a beaujolais crut fájó szívvel, de az elsők között említeném meg. Ilyen élmények sora után, mint amivel ez a Chateau Thivin Côte-de-Brouilly Les 7 Vignes 2015 (16 euró, lespassionnesduvin.com) is szolgált. A színe szép élénk, illata viszont tompa és kissé oxidált (ami együtt is jelentkezhet, de nem összekeverendő az avaros, tercier aromákkal), íze meg húzós a citrompótlós savtól és az ezt felerősítő, masszív tannintól (amire önmagában, azaz lágy savak mellett nem panaszkodnék; ugye megvan a bor egyensúlya, édes alkotók vs. nem édesek?). Ambiciózus bor, csak hát mit számít bármiféle erény is ennyi zavar és botlás mellett? Neal Martinnak 94 pontot ért a mustra idején, de az én palackomról legfeljebb annyi pozitívat tudnék mondani, hogy az első pohár még rejt elég érdekességet ahhoz, hogy ne írjam le teljesen, de végsősoron csak főzőbornak tudom elképzelni.

Bárcsak ellenpéldaként hozhatnám fel, de a kadarka - ha már a játékosabb vörösökről van szó - sem tartozik a legkiszámíthatóbbak közé. A Vida Öregtőkék Kadarkája 2015 (cca 2600 Ft, Veritas) nem vállal nagyot, elég híg és egyszerű, mindazonáltal a maga törékeny mivoltában tetszetős kis bor lenne. A háziboros felhangok nélkül, amelyek illatát és ízét fedik. Fogalmam sincs, lehet-e a parafa a ludas a dologban, mindenesetre a gikszer nem volt elég ordító ahhoz, hogy a palackot visszavigyem a kereskedésbe. Csak ahhoz, hogy ez is főzőborként végezze, kármentés gyanánt.

Ilyen kontextusban nem nehéz lelkesedni egy hibamentes borért. A Jadot Beaujolais-Villages Primeur 2017 azonban nem csak hogy szeplőtlen, de egészen izgalmas is - ékes bizonyítéka, hogy a primőrök világában is léteznek dimenziók. A múlt heti Griottes-ra például nem is hasonlít: míg itt lényegesen harsányabb a jellegzetes gömbrágós aroma, paradox módon ez a legkevésbé sem egy vödörszámra vedelős játékbor, hanem egy strukturált, izmos vörös. A bor színét én nem tartom értékmérőnek, de itt újfent meg kell jegyeznem, micsoda szépséges, vakító, bíbor árnyalatban tündököl a pohárban. Az illat egészen egzotikus, a már említett tutti-fruttis vonal olvad össze szedres feketeséggel, ibolyával; még talán trópusi gyümölcsök is bevillannak. De az igazi meglepetés kóstolva következik, míg a szokásos könnyedséggel és selymes textúrával indít a korty, a finisre kibontakozó, markáns cserek már inkább egy jó észak-rhone-i syrah-t idéznek meg. De szép, dús tannin, szárító él nélkül... mi ez, érlelésre szánt nouveau? De megnézném a magnumos kiadást 1-2 év múlva. Mindenkinek tudom ajánlani, aki nem idegenkedik a stílustól, remek bor és jó vétel. 12 pont (88/100), 3350 Ft (Bortársaság).

8 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

PPetrvs

Nézegetem ezt a lespassionnesduvin.com-ot, brutál választék, én eddig csak német webshopokból rendeltem, ezzel még vhogy nem találkoztam.

Ha Neked össze kéne állítani egy reprezentatív (nouveau-kat mellőző), 6-8 tételes Beaujolais-sort (belekalkulálva a mostani _csalódásaidat), miket pakolnál bele? Mik voltak a jó évjáratok, mik a jobban teljesítő 1er és Grand területek? Kik csinálják a legfaszább Villages-okat? stb...

Nagyon érdekel a borvidék, és eddig a BT-szortiment nouveau-in, meg a nyaralásokon beszerzett ad hoc vásárolt palackokon kívül nem igazán van rálátásom...

Hapci

A Vida Öregtőkék 2015 nekem nem tűnt háziborosnak, de tényleg híg és egyszerű a korábbi évjáratokhoz képest - alig van zamat/aroma, nem mutatja a kadarka potenciális szépségeit.
Ehhez képest legalább öröm, hogy a termelő és a forgalmazó önmérsékletet mutatva nem emelték az árát, ellentétben egyes, szintén igen gyengécske kadarkákkal.

octopus

@PPetrvs: szvsz itt még inkább érvényes, amit én speciel Burgundiáról olvastam - első a termelő. Mindenek előtt. Különös tekintettel arra, hogy ez a borvidék a "természetes bor", mint mozgalom szülőhelye, azaz könnyű minimálkénes tételekbe futni, amelyek fajtajelleg helyett csak a baromfiudvar szagával, netán egérízzel szolgálnak.

Az első helyen ajánlanám Daniel Bouland-t, kapni is a francia webshopban (ebben a németben is: https://www.karl-kerler.de/Daniel-Bouland.htm). A Chateau Grange Cochard-ot is; nem ma kóstoltuk, de anno leesett tőle az állunk (http://alkoholista.blog.hu/2011/11/07/beaujolais_reneszansza_avagy_elet_az_ujboron_tul_2_resz?token=1f913ceda6f534832a2a573ec4fd489c). A cikkben szereplő Louis Jadot márkához tartozik egy Beaujolais-beli birtok, a Chateau des Jacques, feltétlen bevenném; itt prémium tételek is készülnek, és 1-2 emlék alapján megkockáztaton, hogy inkább burgundi stílusban iskolázzák a borokat. Ezek a legbiztosabb tippjeim; ha egy sorhoz válogatnék, akkor elsősorban a kereskedő tanácsát kérném ki, hogy melyek a legmegbízhatóbb, legtisztább, klasszikus bozsolék.

Évjáratot illetően nem nagyon tudsz mellélőni. 2009 óta talán csak 2012 volt átlag alatti, a többi mind jó, 2015 - és nagyjából ez fut - kimagasló. Lásd: https://www.beaujolais.com/en/article/the-great-years-for-beaujolais-wine-deciphering-vintages
Én speciel 2014-esnél régebbit nem is vennék, legfeljebb egyet-kettőt, érdekességképpen.

octopus

@Hapci: amit találtam korábbi beszámoló, az alapján sem volt vele gond. Ha mostanában ittad és rendben volt, akkor valószínűleg tényleg a dugó a bűnös. Mondjuk nem értem, miért nem csavarzár kerül rá, vagy legalább DIAM.

Hapci

@Octopus:
A zamat (részleges) hiányát is szokták lopakodó dugóssággal azonosítani - az enyém dugója egyébként nem tűnt betegnek. Pár hete vettem a Veritasban és tán 2 hete ittuk meg.
Bár megittuk, de nem kaptam hozzá kedvet, hogy vegyek még, pedig ez a kadarka eddig biztos pontnak tűnt, és az ára is elfogadható.

octopus

@Hapci: tény, de a lopakodó dugósság szvsz az illatból is kilopja az aromákat, ilyen gond viszont nem rémlik. Egyszerűen csak vékonyka volt - de nem ez zavart.

octopus

@PPetrvs: sok sikert és jó szórakozást! Ha belefér, tegyetek melléjük 1-2 kékfrankost, érdekesnek bizonyulhatnak ilyen társaságban...