Menü
Rövid URL

Tudok egy kadarkát - Nagy-Sagmeister 2013

A távoli Nagykanizsáról érkezett szegedi betelepülőként máig nem sikerült teljesen feldolgoznom, hogy alig negyven kilométerre innen, igaz, a határ túloldalán, van egy másik Kanizsa, Magyarkanizsa. Ez a délvidéki kisváros borászati szempontból biztosan fajsúlyosabb, mint az én zalai Kanizsám. Sagmeister Ernő innen, a Nicola Tesla 13. alól igazgatja a Nagy-Sagmeister borászatot, amelynek nagyobb és fontosabb területei jóval délebbre, a Szerémségben találhatóak. A Szerémség a magyar borászat bölcsőjének, de legalábbis első központjának tekinthető: Mátyás király idején a Visegrádi várban a szökőkútból is szerémségi bor folyt. A legendárium annyira gazdag és érdekes, hogy mindenkinek ajánlom, szánjon egy félórát a megismerésére.

Sagmeister
Sagmeister Ernő (fotó: facebook)

A Szerémség tehát a nagy magyar elszakított borvidék, aminek létezéséről és újjáéledéséről eddig elsősorban Maurer Oszkár hittérítő tevékenységének és borainak köszönhetően tudtunk. Most a Bortársaság behozott két bort a Nagy-Sagmeister borászattól, de az általam választott kadarkából nem ismerhetjük meg a legendás terroirt. Nekem legalábbis úgy rémlik, hogy ehhez a borhoz a szőlőt a szabadkai borvidéken szüretelték, ami voltaképpen a mi csongrádi borvidékünk déli folytatása, vagyis ez egy homoki kadarka.

Nagy-Sagmeister Szigeti Kadarka 2013

Bizalomgerjesztően halovány, áttetsző, tükrös. Az illat széles spektrumot fog át, ám nem könnyű elcsípni azt a pillanatot, amikor igazán szépnek mondható. Egy hét eltéréssel két palackot kóstoltam, és minimum kétarcúnak kell mondanom. Amikor nem gyümölcsbomba, akkor érezhető némi porosság és egy határozottan zöldes árnyalat. Amikor gyümölcsbomba, akkor eperdzsemes, ribizlis, vörös áfonyás virágos, fűszeres jegyekkel. Kóstolva a kadarka egyedülálló könnyedsége, légiessége tűnik fel, amihez foghatót legfeljebb beaujolais cru-kben tapasztalhatunk. Ízben eperdzsem és hecsedli. A savak hol finoman játékosnak, hol kissé húzósan zöldnek hatnak, és izgalmas kontrasztot alkotnak egy határozottan édes árnyalattal. A tannin minimális, de jó minőségű. Hosszú lecsengés. Emlékezetes, karakteres bor.

12 pont, 4350 Ft. Kadarka-rajongóknak kihagyhatatlan, kadarka-szimpatizánsoknak ajánlott, kadarka-szkeptikusoknak kockázatos befektetés.

(A borászat nevében a 'Nagy' Nagy József táncművészt jelenti, aki társtulajdonos, szintén magyarkanizsai és ideje nagy részét Franciaországban tölti. Rövid életrajz és videó.)

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.