Menü
Rövid URL

Tüchtig - Stift Göttweig Riesling Furth 2016

G%c3%b6ttweig furth
GMO káposztalepke

A Göttweigi Apátságban voltam vagy háromszor. Masszív erődítmény, stratégiailag, kilátásilag tökéletes helyen, Wachauban járva nem lehet jó okunk kihagyni. Hacsaknem az, hogy belülről megközelítőleg sem olyan lenyűgöző.

Régóta tudtam, hogy bort is készítenek, de úgy voltam vele, hogy aki a legnagyobb wachauiakat sem ismeri eléggé, az miért erőlködne kremstaliakkal. Aztán ahogy Wagram, Traisental, Kamptal lassanként jelentéssel telítődtek, a Stift Göttweig is közelebb került ahhoz, hogy tegyek velük egy próbát. A szolgálati utat betartva, úgy tíz évnyire. Ám a magyarországi import hirtelen közelebb rántotta. A Radovin hozott be belőle, és miután egy buliban kóstoltam a csúcsveltelinijüket, azonnal átértékeltem a helyüket.

Az a csúcsveltelini azért nem olcsó, a Riesling Furth ellenben 11 euróért jó vételnek tűnt. És valóban az. A második napon már egyértelműen látszott, hogy kiemelkedik a közeli környezetében bontott borok közül – beleértve az ígéretesebbnek gondolt Nigl Gärtling zöldveltelinit.

Nagyon egyben van. Volt néhány évem, amikor kézlegyintéssel intéztem el az osztrák rieslingeket, mondván langyosak, hiányzik belőlük a németek éle, merészsége. Mostanára ittam elég németet, hogy az osztrákok kevésbé drámai, kiegyensúlyozottabb stílusát újra értékelni tudjam. Ebben a borban éppen elég az acél és az él, hogy lendületes legyen és frissítsen, de azért mégse olyan legyen, mintha konnektorba nyaltunk volna. Az illat közepesen intenzív, és csak idővel bomlanak ki a virágos, krétás, fűszeres és citrusos jegyek. Nem hivalkodó, inkább csendesen magabiztos. Kóstolva húsos, rieslingnek akár teltnek is mondható, kiváló savakkal, szőlős, őszibarackos ízzel. Minél több időt tölt vele az ember, annál inkább értékelni fogja, hogy mennyire tiszta, őszinte bor. Osztrák alaprieslingnek telitalálat.

3250 Ft, 13-14 pont

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.