Menü
Rövid URL

Tokaji hétvége III – Jakab, Karádi-Berger és Turján

Tengerszem

Harmadik napunk reggelén búcsút vettünk Tokajtól, Erdőbénye felé vettük az irányt, de előtte tettünk egy rövid kitérőt a Sárospatak mellett található Megyer-hegyi Tengerszemhez. Körbejártuk az egykor emberi kezek formálta malomkőfejtőt, amit a természet egyre jobban visszahódít. A hajdani bányaudvar gödrében összegyűlt csapadékvízből keletkezett tó fölé magasodó, helyenként 70 méter magas sziklafalak felejthetetlen látványt nyújtanak. A röpke túra maximum másfél órát vesz igénybe.

Jakab Pince

Erdőbényén első útunk Jakabékhoz vezetett. A kis családi pince első bora 2007-ben készült a Padi hegyen található fél hektáros örökölt terület terméséből. A hobbinak induló történet komolyabbra fordult: Henriette szőlész-borász tanulmányokat folytat, és a 200 éves, egykor kádárműhelynek is otthont adó ház feltámadt romjaiból. A birtokméret két hektárra nőtt, ebből 1,2 hektár öreg tőkés szőlő a Rány-dűlőben, melynek egy része bakművelésű. 2014-ben pedig 0,3 hektárral bővültek a Kulcsárban, innen először 2015-ben szüreteltek. A szőlőművelésben kerülik a gyom- és rovarirtó szereket, a borok Homonna Attila közreműködésével készülnek, fajélesztők nélkül, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borok stílusán ez érződik is: feszes savak, alacsony alkohol, hosszú érlelhetőség, szépen megőrzött gyümölcsök és a dűlők adta ásványosság jellemzi őket.

Cuvée 2014
Egyetlen bor készült az évjáratban, az összes területről válogatott szőlő, kiegészítve némi vásárolt hárslevelűvel. Arányaiban fele-fele furmint és hárslevelű. Hűvös, visszafogott illat, fehér virágokkal, zöldalmával, fehérhúsú barackkal, körtével, kis hordófűszerességgel. Feszes savak vezette szerkezet, melyek jelenleg kissé talán élesek, de citrusok, lime, barack és körte köszön vissza a lecsengésben. Az érlelést majd bizonyára meghálálja. 11 pont (85)

Rány Furmint 2013
Ugyan furmint van a palackra írva, de az ültetvény egy öregtőkés vegyes telepítés, melynek 2/3 része furmint, 1/3 része hárslevelű. Mivel a hegyközségnél a terület furmintra van bejegyezve, ezért csak furmint kerülhet a címkére. Illatában termálvizes, sós ásványosság, meghintve fehér virágokkal, körtével, őszibarackkal, hordófűszerekkel. Citrusos savak, körtés, barackos gyümölcsösség, ásványos, sós lecsengés. Tetszett. 13 pont (90)

Padihegy Furmint 2013
Riolitban gazdag talaj, sokkal ásványosabb, mint az előző két bor, amolyan kőesszencia. Termálvizes, ázott köves illat, gyümölcsök csak nagyon haloványan. Szájban is ásványosabb, gyümölcsök sehol, nagyon szikár, citrusos savak, sós ízek váltogatják egymást. Fiatal még, nem áll kész a fogyasztásra. Terroir fanatikusoknak. 12 pont (87)

Padihegy Furmint 2012
Ugyanaz a terület, de melegebb év, gyorsan fejlődött a bor a pincében, csak fél évet töltött hordóban. Nagyon hasonló ásványos jegyek, minimális körte, hordófűszerek, kezdődő petrolossággal megspékelve. Testesebb, krémesebb, az előzőekhez képest szélesebb savakkal, de a borvidéki átlaghoz képest ilyen savak ebben az évjáratban ritkák voltak, így jó tartása van a kortynak, kis körte és barack, sós lecsengés. A Padihegy borai kőkeményen ásványosak. 12 pont (88)

Kar%c3%a1di berger terasz

Karádi-Berger Borászat

A Magita Hotel teraszán elfogyasztott késői ebédet követően érkeztünk a Karádi-Berger Borászatba, ahol Berger Zsolt kalauzolásában megtekintettük a folyamatosan szépülő régi vincellérházat, melynek első részén borbár, középen egy dupla apartman, míg a hátsó részen a borászat található. 1999-ben indultak fél hektárral, mára 4,5 hektáros a terület, melyből 3,5 hektár termő. 2 hektár a Palandor, 1 hektár a Narancsi és 0,5 hektár a Haraszti dűlőben. A Palandor déli fekvésű, agyaggal kevert riolittufa talajjal, 40 és 100 év közötti öreg furmint és hárslevelű tőkékkel, míg a Narancsi dél-nyugati fekvésű riolittufa talajú, túlnyomó részben furmint tőkékkel. Évjáratokként egy furmint-hárslevelű házasítást, egy-egy dűlős furmintot, és ha az évjárat lehetővé teszi, édes bort is készítenek. 2010-ben rendhagyó módon a régi Tokajt idéző száraz szamorodni is született.

Palandor Furmint 2013
Az öregebb tőkék válogatott termése, szeptember eleji szüret, hordós erjesztés és érlelés. Visszafogott illattal nyit, majd ahogy nyílik, úgy erősödik a körtés, birses, citrusos gyümölcsösség, finom ásványosság. Jó egyensúly, a friss savakat érintésnyi maradékcukor kerekíti, citrusok, lime, zöldalma, birs és körte, csipetnyi sósság. Tetszett. 12 pont (88)

Palandor Furmint 2012
Ugyanaz a készítésmód, a melegebb évjárat miatt mégis teljesen más a karakter. Intenzívebb hordó, vanília, fűszerek, szőlő, birsalma, krémesebb test, lágyabb savak, enyhén melengető alkohol, birs és fehérhúsú barack, cseres lecsengés, rusztikusabb darab. 10 pont (84)

Palandor Furmint 2011
Érettebb illat, alma, dió, enyhe oxidáltság, ásványosság, savai még élénkek, jól tartják a közepes testet, citrusos, almás ízek, sós, ásványos lecsengéssel. Az illat alapján öregebb bort vártam, de van benn élet. 11 pont (85)

Száraz Szamorodni 2010
Alma és körte, zöld diós, avaros jegyek, a régi oxidatív iskola emlékképei sejlenek fel, de jó értelemben véve. Savai lendületesek, citrusok, dió és aszalt gyümölcsös ízek, ásványos lecsengés. Inkább érdekesnek mondanám, nem a mai kor ízlésvilága, de dicséretes, hogy van, akik ápolják a hagyományt. 11 pont (85)

Summer Wine 2011
A Narancsi dűlő késői szüretelésű tiszta furmint termése, csak töppedt szemek, 54 g/l cukor / 7 g/l körüli sav, amolyan nyári bornak készítve, virágos, szőlős illatát könnyedre hangolt korty kíséri, finom barackkal és szőlővel. 11 pont (85)

Selectio 2013
Szamorodni technológiával készült, válogatott, aszús szemeket is tartalmazó fürtökből, javarészt furmint, 5-6% hárslevelűvel, 70-80 g/l közötti maradékcukor, 8 g/l sav. Illatában botritisz, méz, aszalt sárga- és őszibarack. A korty egyszerre krémes és citrusos, nagyon jó arányokkal, aszalt gyümölcsökkel, mézes fügével. Kényeztető lecsengés. 13 pont (89)

Selectio 2009
Aszú technológiával készült, de késői szüretként került forgalomba (74 g/l cukor, 6,2 g/l sav). Friss illatában méz, aszalt gyümölcsök, sárgabarack és trópusi gyümölcsök, szájban érettebb karakter, dió, aszalt gyümölcsök, füge, birs és könnyedebb sárgabarack, citrusos savak, jó arányok. Egyszerre krémes és lendületes. 13 pont (90)

Turj%c3%a1n agyagpipa

Turján Péter Pincészete

A nagyszülői házban tevékenykedő családi pince az 1750-es évekig visszavezethető erdőbényei múlttal rendelkezik. A felmenők között szőlőművesek, vincellérek, kádárok is találhatóak. A jelenlegi borászatot a nagyapa egykori kádárműhelyéből alakították ki. A folyóboros időszak után, 2009-ben jelentkeztek először palackos tételekkel. A birtokméret mindössze 2,5 hektár. A Messzelátó-dűlőben 2 hektáron gazdálkodnak, itt sárgamuskotály és 1984-es telepítésű furmint tőkék találhatók. A Mogyorósok-dűlőben található területüket 2009-ben telepítették be, 5000 tőke/hektár sűrűséggel, karós műveléssel. Kerülik a gyomirtó és felszívódó szerek használatát, organikus szerekkel és zsurló teával erősítik a szőlő immunrendszerét, spontán erjesztenek, kizárólag acéltartályokat használnak. 2010-ben mindössze 200 liter bort tudtak készíteni, és 2014-ben is kiesett a termés 60 százaléka. A ház alatt található öreg pince kifogástalan klímával rendelkezik. A borokon kívül meseszép vendégház, múltidéző környezet, cserép-pipa gyűjtemény, kerékpár kölcsönzési lehetőség, szerény, elhivatott emberek vendégszeretete várja a látogatókat.

Sárgamuskotály 2014
Szemenként válogatott szőlőből, könnyed reduktív szárazbor, illata a pacsulisság határát súrolja, de a szőlő felé billen, kis almával. Élénk citrusos savak, könnyed test, friss szőlős és almás ízek, kicsit gyors lecsengés. Inkább szikár, kevésbé behízelgő. 10 pont (84)

Sárgamuskotály 2015 (M)
Tartályminta, kevésbé parfümös kiadásban, virágokkal, friss szőlővel, könnyed, törékeny, légies test, tele friss szőlős ízekkel. A száraz sárgamuskotály kedves arca.

Furmint 2014
Szintén szemenkénti termésválogatás, bontáskor intenzív csatornaszag, mely csak percek alatt szellőzik ki, utána átveszik az uralmat a körtés, barackos, zöldalmás gyümölcsök. Ízben nagyon intenzív, citrompótlós, éretlen savak, mindent legyalulnak, így csak minimális körtét kínál. Csak savfanatikusoknak (9,4 g/l sav, 1 g/l maradékcukor). 8 pont (82)

Mogyorósok Furmint 2015 (M)
Szeptember 23-ai szüret, 6,5 g/l sav, 4,5 g/l cukor, 12,2% alkohol. Klasszis illatában friss gyümölcsök, körte, zöldalma, citrusok, mindez az ízben is visszaköszön, a közepes testet jó savak tartják, szép az egyensúly.

Messzelátó Furmint 2015 (M)
Szeptember 14-ei szüret, acélban erjedt és érett. Minta léte ellenére a 14-es furmint fülledt, csatornás illatát hozza ez is, mely gyorsan kipörgethető, előbújnak körtés, zöldalmás, citrusos gyümölcsei, ásványos jegyei, melyek a kortyban is testet öltenek, sós, kissé szikár formában, gyümölcsnek szinte csak citrusokat kínál, a termőhely ásványossága mindent felülír.

Késői Sárgamuskotály 2015 (M)
Szeptember 24-ei szüret, töppedt fürtök, botritisz nélkül, 60 g/l cukor. Épphogy érintésnyi muskotályos jelleg, érintésnyi virágosság, szőlő, kis méz, szájban krémes, de nem émelyítő, remek citrusos, szőlős ízek. Tetszetős, fogyasztóbarát.

Édes Sárgamuskotály 2015 (M)
A szeptember 24-ei szüretkor kint hagyott termés a következő hetek esőzései ellenére nem kezdett el rohadni, viszont szépen botritiszesedett. 115 g/l maradékcukor. Mélyebb illat, szőlővel, botritiszes jegyekkel, mézes trópusi gyümölcsökkel. Friss szőlős ízek, mintha egy érett fürtbe harapna az ember, egyszerre krémes és lendületes, hosszú gyümölcsös lecsengés. Behízelgő.

Jakab Zoltánnak és Henriettnek, Karádi Zsoltnak és Turján Péternek köszönjük a ránk szánt idejét. Kicsit úgy éreztem magam visszaérve Budapestre, mint egy energiavámpír. A táj szépségének és az ott dolgozó emberek szellemiségének köszönhetően teljesen feltöltődtem. Menjenek, és lássanak csodát.

[sweetsole]

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

WineUnderground

Köszönjük az élvezetes beszámolót! Mindig jó kis pincészetekről hallani / olvasni.
Erdőbényén a Préselő borászatot is érdemes felkeresni.

sweetsole

@WineUnderground: Köszi, ha legközelebb arra járok, igyekszem útba ejteni Őket is.