Menü
Rövid URL

Tokaji hétvége II – Tokaj Kikelet és Hímesudvar

B%c3%a1nyat%c3%b3 a fels%c5%91 oldalr%c3%b3l
A Kikelet területeit határoló Bánya-tó

Második napunkat egy bőséges reggelivel indítottuk, aztán útra keltünk Tarcalra. Mi taxi helyett a vasútat választottuk. A vonatok óránként követik egymást, és fél óra különbséggel indulnak visszafelé, szintén óránként. Első úticélunk, a Kikelet Pince a vasútállomástól negyed órás sétával elérhető.

Tokaj Kikelet

Berecz Stéphanie kalauzolásában tettünk egy sétát a tavaly októberben átadott Áldó Krisztus szoborhoz, mely a bányató feletti dombon magasodik. A szobor felé emelkedő útról letérve, a Farkas-dűlő szépen művelt furmint ültetvényében találtuk magunkat, és a szőlősorok feletti részen tartottunk egy pihenőt. Közben Stéphanie a 2013-as évjáratról mesélt, melyet nemcsak jégverés, de nagy szárazság is sújtott. A Farkas-dűlő friss telepítésű furmint tőkéi csak most kezdik kiheverni a sokkot. A dombtetőről elénk táruló körpanoráma kiváló betekintést nyújt a tarcali dűlőkbe, a Kikelet összes szőlője látható erről a pontról: Lónyai, Kassai, Lantos, Váti, Lestár, Farkas. A szőlőt gyomirtó és felszívódó szerek nélkül művelik. Idegenvezető nélkül is megéri felsétálni a szoborhoz, mesés a panoráma, fenséges a rálátás a szikrázó kék színben pompázó bányatóra, melyet a tó feletti löszfalban fészkelő gyurgyalagok légi tánca tesz feledhetetlenné. A dombtetőről lefele tartva Berecz Zsoltba ütköztünk, majd a domboldalban elhelyezkedő amfiteátrumon keresztül ereszkedtünk vissza a pincéhez. Itt a nyári hónapok második szombatján akusztikus koncertek várják a Tarcalra látogatókat.

A pince tavaly átadott kóstolóhelyisége fix nyitva tartással várja a szoborhoz látogató turistákat, borokkal, kávéval, üdítővel. Sajnos szinte minden 2015-ös bor éppen a palackozásra várt, így főleg régebbi tételeket kóstoltunk.

Kikelet farkas d%c5%b1l%c5%91
Farkas-dűlő

Furmint 2013
2013-ban a termés nagy része kiesett a júliusi jégverés következtében, így a Lónyai, Kassai és Váti dűlő furmint termése a Padihegyről vásárolt szőlőből került kiegészítésre, melyet a Váti dűlő 15 százaléknyi hárslevelűje tesz teljessé. Hordófűszerek, citrusok, zöldalma és körte alkotta illat, szájban lendületes, citrusos savakkal, fehér húsú gyümölcsökkel, szép egyensúllyal és sós lecsengéssel. A 7,6 g/l savat 4,9 g/l maradékcukor ellensúlyozza, mely észrevehetetlen, a savaké a főszerep. 12 pont (87)

Váti Furmint-Hárslevelű 2014
A nehéz év ellenére a déli fekvésű terület termése szépen érett, de mindössze másfél-másfél hordó furmint és hárslevelű lett belőle. Kezdetben visszafogott illatát virágok, citrusok, körte és őszibarack uralja, a korty egyszerre krémes és lendületes, citrusos savak, a gyümölcsöket felülíró sós ásványosság. Ismét egy remek bor, ahol a két fajta együtt mutatja meg erényeit. Tetszett. 13 pont (89)

Kassai Hárslevelű 2015 (M)
Hordóminta, frissen fejtve, egy szűrést és minimális kénezést kapott. Illata zárkózott, enyhe kén, virágok, méz és fehérhúsú barack mindössze, mely gyümölcs ízében is visszaköszön, mellette sós ásványosság, citrusok. Ígéretes, ha kirúgja magát, szárnyalni fog.

Farkas Furmint 2011
2007-es telepítés, ez volt a dűlő első évjárata. Érettebb illatjegyek, birs, körte, őszibarack, melyet friss lime és trópusi gyümölcsök ellenpontoznak, összetett, elegáns és fogyasztásra csábító. Élmentesen illeszkedő alkotók, csiszolt savak, lédús gyümölcsök, lendület. Ez a frissen bontott palack pazar állapotban volt, mely némileg ellentmond octopus tapasztalatának. 13 pont (89)

Három Grácia Édes 2012
Bott Juditék Csontos furmintja, a Kikelet Lónyai hárslevelűje és a Tokaj Nobilis kövérszőlője, kiegészítve egy kis száraz sárgamuskotállyal. Illatában enyhe botritisz, méz, birs és füge, a korty krémes, de mégis könnyed, aszalt barackkal és naranccsal, a savai viszont nem tudják tartani a lépést a 68 g/l maradékcukorral. 11 pont (85)

Szamorodni 2012
Furmint, hárs, zéta és sárgamuskotály alkotja, méz, aszalt gyümölcsök, érintésnyi botritisz, propolisz. Pazar egyensúly, itt nincs gond a savakkal, remekül tartják kordában a maradékcukrot, így alig tűnik édesnek, mézben aszalt barackos gyümölcsökkel kényeztet. Tetszett. 15 pont (92)

6 puttonyos Aszú 2010
A Farkas dűlő furmint és hárslevelű ültetvényéből válogatott aszúszemek, illatában botritisz, méz, friss barack, kis fehér virágosság, szép hordós fűszeresség, nagyon intenzív, kirobbanó és fiatalos. Épphogy eléri a 6 puttonyos szintet, mindössze 151 g/l maradékcukor, melyet a 12,5 g/l sav leradíroz, észrevehetetlenné tesz. Üde és citrusos, a savak vezetik a szólamot, de ugyanakkor kicsit krémes is, sárgabarack és körte. Lendület, egyensúly, harmónia, a kényeztetés felsőfoka, pazar lecsengés. Kapi Aszúkat idéző világ töredék áron. Eszményi. 18 pont (96)

Kikelet sor
A Kikelet-sor

A kóstolót követően gyalog indultunk vissza Tokajba a piros turistajelzést követve, és így megcsodálhattuk a kilátást a bányató felső részéről is. Már önmagában ezért a látványért megérte megmászni a hegyet. Másfél órás kényelmes sétát követően érkezünk Tokajba, a turistaút pontosan a Hímesudvar előtt halad el.

Hímesudvar

A Hímesudvarról kevesebb szó esik a hazai boros blogokon, pedig ők az egyetlen pince Hegyalján, akik állandó nyitva-tartással, borbárként és borkereskedésként is üzemelnek. Az egykor Szapolyai János tulajdonában álló, igényesen felújított vadászházban jó néhány tokaji pincészet boraiból válogathatunk. Az 1500-as években épült, méteres falakkal rendelkező vadászkastélyon Várhelyi Péter vezetett bennünket végig. Az épület alatt két pinceág is található, az egyik ágában a hordók, a másikban kóstolóterem található. A pincében való kóstolás a tervek szerint megszűnik, ebben a térben is átveszik az uralmat a hordók és tartályok. A mindössze 3 hektáros birtok szőlőterületei a tokaji Malomfeli- és a tarcali Nyulas-dűlőben találhatóak, közvetlenül a Bodrog felett. A fajtaösszetétel: furmint, sárgamuskotály, kövérszőlő és zéta. Kerülik a gyomirtó és rovarölő szerek használatát, a tőketerhelések alacsonyak. A leszüretelt szőlőt a Hétszőlőnél dolgozzák fel, majd többnyire zempléni tölgyben érik a „vadászház” pincéjében. Boraikat szinte kizárólag helyben értékesítik, más borkereskedőkhöz nem kerülnek el, talán ez is oka annak, hogy kevésbé ismertek. Aki ellátogat Tokajba, itt mindenesetre biztosra veheti, hogy nyitott pinceajtókat talál.

Szapolyai
Hímesudvar - a hajdani Szapolyai-vadászház

Sárgamuskotály 2015
Tartályban erjesztett és érlelt száraz sárgamuskotály, februári palackozással. Szőlős, diszkréten muskotályos illat, penge savak, érintésnyi maradékcukor, citrusos, szőlős ízek, árnyalatnyi sósság a lecsengésben. Könnyed és elegáns. 11 pont (85)

Kövérszőlő 2015
Szintén februári palackozás, de ez hordóban erjedt és érett. Mivel a kövérszőlő jól aszúsodik, ezért ritkán készítenek belőle száraz bort, így ez a tétel igazi kuriózum. Illatban enyhe hordó, fűszerek, zöldalma, almáspite, trópusi gyümölcsök, szájban könnyed, savai nem tolakodóak, érdekes trópusi gyümölcsökkel, de sajnos a hordó is érezhető. 11 pont (86)

Cuvée 2013
Fele furmint, fele hárslevelű, 3-3 hordóban fél éves iskolázással. Eredetileg külön tétel lett volna mindkettő, de a lassú erjedés idejekorán leállt, így 36 g/l cukor ragadt benne. Elsőre a hordó fűszerei köszönnek vissza a pohárból, vanília, majd fehér virágok és szőlő. Ízében fehérhúsú barack, szőlő, lime, a szerkezet egyensúlyos, a magas savak miatt a maradékcukor egyáltalán nem tolakodó. Kíváncsi leszek, milyen irányt vesz az éréssel. 11 pont (86)

Cuvée 2011
70% kövérszőlő, 30% zéta, 61 g/l maradékcukorral. Trópusi gyümölcsök, zamatos őszibarack, méz, elegáns hordó. Szájban könnyed, épphogy az édesség felé billen, jól iható, barackos lecsengéssel. 12 pont (87)

Szamorodni 2012
Közel fele kövérszőlő, másik fele Zéta, melyet egy kevés Sárgamuskotály színez. Enyhe füst, vanília, hordófűszerek, méz, őszibarack és narancs csábít a fogyasztásra, de az előző borhoz hasonló cukortartalmat, lényegesen alacsonyabb savak próbálják ellenpontozni, melytől a korty szélesebb, szétterül a szájban, mézes, barackos ízekkel. 12 pont (88)

Fordítás 2013
Az aszú elkészítését követően, a finoman préselt aszúszemekre másodszor is újbort öntöttek, majd egy éjszakát áztatták és ismét kipréselték. Fűszerek, vanília, hársvirág, méz, propolisz, friss kajszibarack, körte és lime. Élénk savak, citrusos/édes játékosság, krémes kényeztetés, miközben a lendület végig megmarad. 99 g/l maradékcukrot 7,4 g/l sav kíséri. Tetszett. 14 pont (91)

6 puttonyos Aszú 2013
Furmint mustba áztatott kövérszőlő és zéta aszúszemek. Gyurmás, élesztős, enyhén botritiszes, mézes, propoliszos illat, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, kis vaníliával. Jó egyensúly, egyszerre feszes és krémes, mézes, aszaltbarackos kényeztetés, talán savai lehetnének virgoncabbak, mindenesetre így sem hajlik édesbe, és a lecsengésre sem lehet panasz. Tetszett. 15 pont (93)

H%c3%admesudvar pince
Hímesudvar

Este szembesültünk Tokaj legnagyobb hiányosságával: nincs egy épkézláb étterem. A Halra Bor étteremben vacsoráztunk, ahol az ételekkel még nem is lett volna gond. Tipikus magyar vendéglátás, széles ételkínálat, halak és sültek garmada, hatalmas adagok, ez kell lefekvés előtt a magyarnak. A borkínálat azonban szánalmas, mindössze az Angyal Borászat tételei szerepelnek a borlapon. A közeljövőben új szálloda épül a városban, talán ott majd sikerül egy Tokajhoz méltó éttermet is összehozni.

Berecz Stéphanienak és Zsoltnak, valamint Várhelyi Péternek köszönjük a ránk szánt idejét. A következő részben Erdőbényére látogatunk.

[sweetsole]

4 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

radioopacity

Nagyon alapos és olvasmányos a cikk!
A kóstolt borok nagy részének az értékelésével egyet is értek, viszont szeretném megkérdezni, hogy mi a fő indoka, hogy a Kikelet aszúja ilyen kiugró pontszámot kapott (?) A bort kóstoltam korábban és nagyon is kíváncsi lennék egy részletesebb magyárazatra esetleg borleírásra! Úgy gondolom ilyen pontszámnál már nem csak a bor, hanem a bor készítése mögötti hitvallás is szerepet játszik. Erre lennék kíváncsi:)

sweetsole

@radioopacity:
Köszönöm.
Az idén már kétszer kóstoltam ezt az aszút, mindkét alkalommal nagyon tetszett. Ez az oka a kiugró pontszámnak. Első alkalommal 8-10 aszú volt egymás mellett, nem kis nevekkel, és kimagaslott abból a mezőnyből. A készítés mögötti hitvallást a helyszínen Stéphanie tudná átadni a legjobban, de tömören nagyjából ennyi: elegánsat, szépet, maradandót alkotni. E kritériumoknak a szóban forgó aszú maradéktalanul megfelel.

radioopacity

Ahogy említettem, kóstoltam ezt a bort, és a legerőteljesebb benyomásom a savhangsúly volt. Talán életem eddig legsavhangsúlyosabb aszúja, és nem oly módon, hogy " a sav tisztán tartja a szájpadlást", hanem érzetben(!) rhingeau-i savhatást felülmúló intenzitást mutatott, számomra zavaró és túldiszponált módon. Nekem ez az elegancia rovására megy - ha mondjuk egy DZ 2007-et, Szepsy 2007-et vagy Disznókő 5p 2006-ot elegánsnak elfogadunk. Abban viszont egyetértek, hogy ez a savmennyiség hosszú életet jósol. Azért is kérdeztem rá részletesebben a témára, mert egyre jobban az a tapasztalatom, hogy a korábbi 5 puttonyos könnyebben iható, borszerűbb aszúkategóriát a 6 puttonyos szintre próbálják sokan úgymond "ráerőltetni". Fontos a sav-cukor-alkohol háromszög, sőt a legfontosabb, de mostanában a magasabb savak erénnyé kezdenek válni, hiába a háromszög olykor már borulni látszik.

sweetsole

@radioopacity: Simán elfogadom, hogy zavarónak érezted a savakat, valóban magasak. Viszont a hozott három példádból kettő (DZ/Szepsy) számomra enyhén a cukor felé billen. A borszerű aszúkategória erőltetését nem érzékelem annyira jelen bor esetében, inkább az évjárathatás számlájára írnám a magasabb savakat.