Menü
Rövid URL

Tokaji hétvége I – Bott és Gizella

A megsz%c3%a9p%c3%bclt csontos pr%c3%a9sh%c3%a1z
A felújított Csontos présház

Májusban hosszú hétvégével hangolódtunk a nyárra: zempléni túrázás, gasztronómia és persze pincelátogatás. A szervezésben nagy segítséget jelentett Ripka Gergely Tokaj Kalauza, mely alaposan és áttekinthetően foglal össze mindent, amit a pincészetek, szálláshelyek, éttermek, programok és kirándulóhelyek tekintetében tudni érdemes. Ha minden borvidéknek vagy legalább nagyobb régiónak lenne hasonló kiadványa, azzal többre mennénk, mint a fehér és vörös borkiválóságokkal.

A tervezettnél korábban érkeztünk, így volt időnk megtekinteni a Hétszőlő impozáns ültetvényét. Az első tervezett megállónk a tímári halsütő volt közvetlenül a Tisza parton. A körülmények egyszerűek, a frissen fogott halak nagyszerűek. És ha inni támad kedvünk, akár Demeter Zoltán boraiból is választhatunk.

Bott Pince

Egy órakor Bott Judit jött értünk, és kivitt a Csontos dűlőbe, ahol először tettünk egy sétát a szőlősorok közt, majd a megújult présház teraszán kóstoltunk és beszélgettünk. A szőlőket organikusan művelik, mellőzik a gyomirtókat és felszívódó szereket (erről saját szemünkkel és orrunkkal is meggyőződhettünk, mert mindent belengett a szőlősorok közötti fehér virágtengerben pompázó kamilla illata). A Csontos felső részén az új telepítéshez idén támrendszer készül, a mellette lévő parcella pedig telepítésre vár. Mivel a Szerelmi pincesoron lévő pincét kinőtték, új feldolgozót alakítanak ki. Újdonság még a pincészetnél a Palánkos dűlő furmintja, amely tavaly készült először. Szóba került a vinolok használata is. Bott Judit tökéletesen elégedett az üvegdugókkal, nem érzi, hogy a borok gyorsabban érnének, a TCA teljesen kizárható, a gasztrós partnerek kedvelik, mert visszazárható. Hasznos tanácsként elmondta, hogy az ilyen zárású palackokat érdemes fogyasztás előtt 10-15 percig szellőztetni. Fajták tekintetében Judit nem helyezi a furmintot egyértelműen a hárslevelű elé, számára az ideális tokaji száraz bor a 2013-as Exczellencziás, mely fele részt furmint, fele részt hárs. A borászati tevékenységen kívül nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, hogy elhigyjék a helyi fiatalok: érdemes a borvidéken maradni.

Csontos a fels%c5%91 r%c3%a9szen az %c3%baj telep%c3%adt%c3%a9s  jobb fel%c3%bcl a telep%c3%adt%c3%a9sre v%c3%a1r%c3%b3 ter%c3%bclet
Csontos

Buborék 2015
A Csontos dűlő muskotálya némi furmint házasítással. Ebben az évben a 3 napos nyaralásuk alatt a muskotály kicsit túlérett, és hiába a korai, augusztus végi szüret, az alkohol magasabb lett, mint amit szerettek volna. Bennünket nem zavart, de valóban egy kissé testesebb, apró buborékokkal, szőlős illattal és ízzel. A maradékcukor szépen kerekíti a savakat. 10 pont (84)

Palánkos Furmint 2015
Fehér virágok, friss szőlő, kis zöldalma, fogyasztásra csábító illat, érintésnyi maradékcukor kerekítette nem túl feszes savak, szétterülő, de cseppet sem lapos, amolyan egész szájat betöltő, arányos, populáris bor, kis krémességgel, érettebb fehérhúsú barackkal, minimális kesrnyével a lecsengésben. Tetszetős. 12 pont (87) 5 g/l maradékcukor, 13,8% alc.

Teleki 2015 (Furmint - Hárs)
70 éves bakművelésű tőkék, löszös talaj, mindössze egy hordó, 300 palack, 1 hónapja palackozva. Friss virágok, szőlő, fehérbarack, citrusok, gyurma és zsírkréta árad a pohárból. Savai komolyabbak, de nem élesek, finom barackosság tompítja az ásványos jegyeket, majd citrusos-sós ízek váltogatják egymást a lecsengésben. Hibamentes. 13 pont (89)

Kulcsár Hárslevelű 2015
Mindössze néhány hete került palackba, rendezetlennek így sem mondanám. Illata robban, fehér virágokat, barackot és mandulát kínál, egy fokkal testesebb, friss barackossággal. Az egyensúlyra itt sem lehet panasz, savai lüktetnek, de egy kis cseresség a lecsengésben ront az összképen. 12 pont (88)

Határi Furmint 2015 (M)
Még mindig hordóban van, április végén volt először fejtve. Visszafogott illat ismét fehér virágokkal, körtével, enyhe sós tengeri levegővel, köves ásványossággal. Szájban ismét lépünk egyet test terén felfelé, savai cizelláltak, az eddigi sorból a legszebbek, inkább az ásványos, köves, sós jegyek uralják. A lecsengést szép barackosság teszi feledhetetlenné.

Csontos Furmint 2015 (M)
Szintén hordóminta, nem rég állt meg az erjedés. Fejtés és kén nélküli állapotban kóstoltuk. Friss körtés, barackos jegyeket villant, a megszokott fehér virágokkal kiegészülve. Ízben is visszaköszönnek a gyümölcsök, harapható beltartalom, telis-tele friss zamatokkal, tökéletes egyensúly és elegancia, a száraz sorból a leghosszabb lecsengéssel. Impozáns.

Szamorodni 2012
Elhasalt a NÉBIH szamorodni vizsgáján, a szesz nem érte el a 12 százalékot (11,94%-nél állt meg az erjedés). Itthon nagy keggyel viselheti a nevet, de külföldre nem mehet. Pedig vitte volna egy kereskedő egyben az egész tételt. A 2013-assal is hasonlóan jártak, pedig de szép volt áprilisban. Letöltve, ledugózva tokaji palackban várja sorsát.

Méz, aszalt és trópusi gyümölcsök keltette illatfelhő, enyhe botritiszes gombássággal, nehéz betelni vele. Krémes korty, szétterülő lágyabb savakkal, de nem laposodik el, épphogy édesbe hajlik, pedig a 130 g/l cukor nem kevés, hosszú kényeztető tömény gyümölcsös lecsengés. Nehéz megállni egy pohárnál. 15 pont (92)

6 puttonyos Aszú 2013
2013-ban végre volt ismét aszúsodás a pincénél, a Határiban kint hagyott szőlő 2 nap alatt teljesen beaszúsodott. A 6 puttonyos a Csontosban szedett aszúszemekkel kiegészítve Határi hárslevelű alapborral készült. 238 g/l maradékcukor, 11,6% alkohol, 10 feletti sav. Illatában méz, sárga és kajszibarack vezetik a szólamot, ezt egészíti ki a hordó fűszeressége és némi botritiszes jelleg. Krémes, de mégsem nehezedik el, savai tartják a lépést a cukorral, nagyon jó arányok, méz, aszalt barack és trópusi gyümölcsök, elegancia és végtelen lecsengés. 17 pont (95)

Szil v%c3%b6lgy teraszok a naplement%c3%a9ben
Szil-völgyi naplemente

Gizella Pince

Szilágyi Laci terepjárójával vitt bennünket a Szil-völgybe. A dűlő lábához érve a teraszok impozáns látványa fogad (három éve még egészen másképpenen néztek ki), majd saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy nem egyszerű a felsőbb részek megközelítése, a művelésről már nem is beszélve. Na persze mi nem dolgozni érkeztünk, de az egyik felső teraszon kialakított ülőalkalmatosságokon kóstolunk és várjuk a naplementét. Közben teszünk egy sétát az 1x1-es térállású tőkék között, ami csak kézi erővel művelhető, és szükség szerint lóval szántható. Laciból árad az eltökéltség és az optimizmus, határozott tervek a teraszok jobb felső karéjának telepítésére, miközben már most várja az idei szüretet, hisz ez lesz az első év, hogy a teraszok korábbi, illetve az alsó rész hárslevelű telepítései termőre fordulnak. A pincében szinte az összes hordó üres, a száraz borok 2015-ből részben megjelentek, részben a nyár végén kerülnek piacra. A szortiment szárazborban letisztult, mindössze egy birtokfurmint, egy dűlős furmint és két dűlős hárslevelű készült. Nemcsak a kínálat, de a hordóhasználat is sokat fejlődött az elmúlt években. A Trust slow toast gőzzel hajlított hordói beválni látszanak, elegáns keretet biztosítanak a boroknak, miközben nem nyomják el a szőlőből eredő gyümölcs és termőhelyi karaktert.

Furmint 2015
A Kastély, Medve és Deák dűlők furmintja. Illata csalogat, mintha egy fehér virágos réten sétálnánk. De kínál mellé körtét és barackot is. Légies korty, melyet citrusos savak vezetnek, lime, barack és körte, sós lecsengéssel fűszerezve. Alig hogy eltűnt a pohárból, az ember már töltené is újra. Az elegancia és báj mellé kellő feszesség és beltartalom is társul. Remek kezdés. 12 pont (88)

Barát Hárslevelű 2015
Szintén fehér virágok, gyógynövények, körte és barack, a hordó elegáns fűszeres keretezésével. A 9 g/l maradékcukrot tökéletesen felülírja a 7 g/l feletti sav. Citrusok, körte és trópusi gyümölcsök, élmentesen illeszkedő alkotók, elegáns és lendületes. Ismét a „kérek egy újabb pohárral” effektus, nehéz lenne a kettő közül választani, de talán a furmint felé hajlok. 12 pont (88)

Szil-völgy Furmint Hárs 2015
A Szil-völgy kb. 4500 bakművelésű öreg tőkéjének termése. A 2013-ashoz képest változtak az arányok, most fele-fele arányban osztozik a furmint a hárslevelűvel. Tűzköves, termálvizes illatát virágok kísérik némi körtével, minimális hordós díszítéssel. Szájban is hozza a sós, ásványos jegyeket, elegáns és összetett, szép lecsengéssel. Aki esetleg a két előző bort kóstolta már és fanyalogna a termőhelyi karakter hiányára, ez a bor bőven kárpótolja majd. 14 pont (91), idővel kúszhat még feljebb.

Szil v%c3%b6lgy teraszok
Szil-völgy teraszok

Szent Tamás Hárslevelű 2015
Szintén fehér virágok, friss barack, és a mádi területnek megfelelően ásványosabb karakter. Ízében határozottan sós, ásványos, a gyümölcsök csak a háttérben halványan sejlenek fel, szép egyensúlyú, citrusos savak kísérte sós lecsengés. Egy betöretlen csikó még, melyet az idő tovább nemesíthet. 14 pont (91)

47 csepp 2013
A Drop Shop segítségével a Barát dűlőben szüretelt hárslevelűből mindössze pár sérült, anyaghibás palack maradt a pincénél. Szenzációs, érettebb illattal nyit, méz, propolisz, trópusi gyümölcsök és körte. Ízében hiába magasabb a maradékcukor, mint a fiatal Barát hárslevelűben, a savak nagyon szépen ellensúlyozzák, nem válik lapossá, temérdek körtét, sárgabarackot és trópusi gyümölcsöt kínál. Örömborozáshoz, hittérítéshez ideális. 13 pont (89)

Szil-völgy Furmint 2012
Ismét érettebb illat, körtével, birssel, termálvizes jegyekkel, kis vaníliával. Szájban robusztusabb, szögletesebb, tompább savakkal, érezhető hordós jegyekkel, szikár és enyhén cseres is. Kevésbé szól a gyümölcsökről, inkább az ásványos jegyek uralják. 12 pont (88)

Szinszi 2012
Érett, kompótos barackot, mézes, édes trópusi gyümölcsöket kínál illatában, melyet ízében édes őszibarack, mangó és trópusi gyümölcsök tesznek feledhetetlenné, krémesen kényeztet, a 168 g/l cukrot, 7,1 g/l sav próbálja kordában tartani, így cseppnyit édesbe hajlik, de gazdag lecsengése hosszan búcsúzik. 15 pont (92)

Szilágyi Laci nagyon elkapott valamit a 2015-ös évjáratban, de általánosságban is elmondható, hogy a nagyon korai szüretet követően a borok is gyorsan "elkészültek", szinte mindenhol fél évvel korábban palackoznak. Jelenleg egyensúlyt, könnyed eleganciát, harmóniát mutatnak, a savak csiszoltabbak, mint 2013-ban. Nagyon ígéretes évjárat. Kérdés, hogy miként fejlődnek majd a palackban, de mostani formájuk alapján az évjárat borai újabb mérföldkövet jelentenek a tokaji száraz bor történelmében.

Köszönjük Bott Juditnak és Szilágyi Lacinak a ránk szánt idejét.

(A folytatásban a Kikelet Pince és a Hímesudvar, majd virtuálisan Erdőbényére látogatunk.)

[sweetsole]

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.