Menü
Rövid URL

Tokaj-Hétszőlő Organic Furmint 2016

Hetszolodry2016

Eredeti poszt:

Az 1999-es évjárat óta iszom Hétszőlő-borokat. Rosszal talán még soha nem találkoztam. Eddig. Nem gondolom, hogy a kellemetlen szembesülés és a birtok elbiósodása csupán véletlen egybeesés lenne, de akármi is az igazság, most egy kicsit kiábrándultam egy régi kedvencből.

Reszelt almás, komposztos, gombás, beteg illat, ugyanez ízében, itt még zavaróbb. Matt, kusza, diszharmonikus íz, vibrálás, fajtajelleg sehol. Még elfőzni sem mertem. T (2790 Ft, Culinaris)

Frissítés:

A pincészettől kapott tesztpalack letesztelve. Jó hírek. Lefedett palackból töltve a szaktársaknak - semmi információt nem kaptak a kitöltött borról, avagy duplavak metódus szerint kóstolták -, nem találtak hibát, mint ahogyan én sem. Két napnyi darabban állás ugyan a tétel kevésbé szép arcát csalta elő, de ez nem változtat a helyzeten, miszerint a két palack tartalma merőben más állapotban volt. A valószínű magyarázat a nem megfelelő tárolási/szállítási körülmény (hőhatás, esetleg fénykár) lehet egy szakértő barát szerint. Nyugtalanító a gondolat, hogy ilyen körülmény nem egyszerűen elöregedett/eloxidálódott, de egyszersmind könnyen felismerhető jelleggel, hanem a megtapasztalt extrém aromatikával sújthat egy bort. Bevallom, magam is ódzkodok olyan üzletbe visszavinni problémás üveget, ahol nem ápolok baráti viszonyt a stábbal, de jobb ötlet híján mégis azt tanácsolom: hasonló esetben jelezzenek vissza a kereskedőnek, esetleg közvetlenül a termelőnek.

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

oroszlantamas

Kedves Octopus!

Köszönjük a bejegyzést.
Igencsak meglepődtünk a Bio Furmint 2016 borunk kapcsán egy ilyen bejegyzésen.
Nagyon szeretjük ezt a borunkat, és nagyon sokat kóstoljuk, napi szinten, mivel sok
partnernek, és a Rákóczi Pincében sok vendégnek mutatjuk be.

Soha nem találkoztunk még ilyen íz jegyekkel a borban, ilyen hibákkal, és egyik partnerünktől
sem kaptunk rossz visszajelzést, pedig jelen van a bor Magyarországon is jó pár helyen és a
nagy világ sok országába eljutott. Az egyik legfontosabb bio nemzetközi versenyen is 88 pontot
ért el, és a Decanter is díjazta.

Rég óta készül nálunk ilyen stílusú, ilyen borkészítéssel bor, mint ez a bio furmint 2016, és
soha nem volt még problémánk vele. Félreértés ne essék, nem kételkedünk abban, hogy a
szóban forgó, lekóstolt tételt Octopus rosszul kóstolta volna, csak meglepett minket.

A bio gazdálkodással pedig biztosan nem kötnénk össze a dolgot, vagy az éppen ennél ez
egy palacknál tapasztal kellemetlen ízvilágot, mivel szinte az eleje óta természethű borászat,
szőlészet folyik nálunk, és bio boraink talán a legtisztábbak, erre törekszünk. A kén szinttel
sem lehet probléma, mivel soha nem megyünk el extrém alacsony irányba.

Hogy a legkorrektebb legyen a dolog, és tisztességes esélyt kaphasson a bor, szívesen
felajánlunk Octopusnak egy új palack mintát, akár a Culinaris bolton, akár közvetlen a
birtokról.

Üdvözlettel,

Oroszlán Tamás, Kereskedelmi Igazgató, Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok

octopus

Kedves Tamás,

köszönöm a visszajelzést! Magam is megkönnyebbülnék, ha kiderülne, hogy egyedi esetről van szó, így örömmel veszem a felajánlást.

Üdv,
Octopus

Adamka1999

Üdv!
Én nem vagyok nagy szaktekintély és csak 3 éve ismerem a Hétszőlő borokat. Az elmúlt két évben semmi panaszom nem volt, viszont ezeket a sorokat mintha én írtam volna, ugyanez a véleményem erről a tételről.

ltk

Kedves Octopus!
Egy ilyen -általad is- elismert birtok borának egy hibás pakackjából eljutni oda, hogy kiábrándultál, finoman szólva is elhamarkodott. Ennél sokkal jobban értesz a bor világához...

Kedves Adamka1999 es mindenki!
Én is írok egy tapasztalatot, mi egy vidéki nagyvárosban forgalmazzuk a tételt, még egy palackkal sem fordult elő hiba, beleértve az előző évjáratot is...

Szép napot mindenkinek!

spetzi

Valószínűleg a kellő nyitottság hiányzott a kóstolt tételnél , ha az megvan máris nem lett volna olyan zavaró az összkép.

sumegigabor

Jó ez az update, végül is van tanulsága. Csak azt nem értem, hogy az eredeti cikket miért kellett publikálni, hiszen akkor még nem tudhatta senki, hogy lesz konklúzió...