Menü
Rövid URL

Tízről húszra

A Művelt Alkoholista 10 pontos rendszerét kereszteztük a Gault & Millau 20 pontos rendszerével, és csak remélni tudjuk, hogy az utód életképes lesz. A skála finomodása lehetővé teszi, hogy végleg megszabaduljunk az értékelés finomkodó túlkapásaitól, a félpontoktól, pluszoktól, csillagoktól, zárójelektől. Az értékelés szempontjait a végtelenségig lehetne ragozni, ebbe az utcába nem szeretnénk besétálni, legyen elég annyi, hogy mi is értékesebbnek tartjuk azt a bort, amelyik kiegyensúlyozott, karakteres, komplex és képes felidézni a borvidéket, mint azt, amelyik bizonytalan, aránytalan vagy jellegtelen. A pontrendszernek két sarokpontja van. Az első a 8-9 pontos kategória: innentől ajánlható, értékes egy bor, ez az, amit szívesen innánk máskor is. A másik cezúra a 12-13 pontos kategória: itt a hibák és aránytalanságok az észlelhetőség határára süllyednek, az erények szabadon érvényesülhetnek.

Etalon

T: tesztelve, de nem ajánlható: 1 → 7 pont

hibás, illetve védhetetlenül aránytalan bor → iható bor; hibái, aránytalanságai tolerálhatóak, ill. jól elkészített, de teljesen arctalan

8-9 pont – szívesen innám máskor is;

hibái, aránytalanságai tolerálhatóak, ill. jól elkészített, ám kissé arctalan bor,

10-11 pont – szívesen innám máskor is, és föl is ismerném;

kis aránytalanság, bizonytalanság megendhető, de karakteres bor, jól azonosítható fajta/tájjeleggel

12-13 pont – élmény;

magabiztos bor, jó arányokkal; képes felidézni a borvidék, a fajta, a termelő jellegzeteségeit és hagyományait

14-15 pont – klasszis;

minden szinten nagy élmény, de komplexitásban, egyediségben van följebb (aleset: emlékezetes, nagy bor, kis megingással)

16-17 pont - harmonikus, nagy bor, amire éveken át emlékezünk, és egyetlen évjáratáról sem szeretnénk lemaradni;

komplex, egyedi, kiegyensúlyozott, a termőhelyet és annak hagyományát hűen felidéző bor

18-20 pont – legenda, nem is biztos, hogy megtörtént

13 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

rszabi

Kicsit szokni kell majd az új pontozást, de szerintem jó lesz. A kommentelési lehetőség nagyon kellett már. A design is klassz lett. Egyszóval jó irányba mennek a dolgok.

jeneibalu

:) Jó lesz! Izgalmas az új design, szokni kell! Tumblr-n posztolhatnátok a cikkeket URL-lel! :)

syntaxerror

örülök a kommentelésnek és a 20as pontozásnak, mi eddig is egy 20ast használtunk, hasonló fokozatokkal

marvin__42

A kommentelésnek én is örülök!
Egy RSS azért jó lenne, meg a kommentek követésére is valami rendszer, mert azt nyilván nincs idő csinálni, hogy visszanézegetem az elmúlt két hét posztjait, hátha valamelyiknél van új komment...
Amúgy hajrá!

octopus

@marvin__42: RSS hamarosan (a héten várható), a kommentkövetésről egyelőre nem tudok nyilatkozni

bolcskeiborivo

kiváncsian várom az új 20 pontos rendszert. mi volt az oka a váltásnak? miért nem volt jó az eddigi 10es? egyébként a másik 20 pontos, borbírálatokon alkalmazott 20as rendszerrel nem számoltatok mint alternatíva? sok helyen használják és jó támpont lehetne a kereskedelmi forgalomba levő borok pontozása a még kereskedelmi forgalomban nem lévő borok pontozása az induló borászatoknak, hogy hol tartanak minőségben

octopus

@bolcskeiborivo: az ok egyszerűen az éttermi részleg 20 pontos rendszeréhez való igazodás volt (a francia GM a borokhoz is ezt használja). Ez - sajnálatos, vagy sem - eltér az itthon borversenyeken alkalmazott húszas rendszertől, és a kiveszőben lévő brit (Decanter) húszastól is.

alfoldimerlot

Köszönjük a jókívánságokat! Reméljük, hogy sikerül értelmesen forgatnunk az új rendszert, és szórakoztatva informálni olvasóinkat.

SzomjasGodeny

Lehet esetleg nyilvánosan polemizálni egy kicsit a 10-es GM20-as átváltásokról?
Hol lenne az eddig 3-4-7- pontnak a határa az új rendszerben?

MatyasE

Köszönöm szépen a válasz. Nekem igazság szerint a 20 pontos rendszer jobban tetszik, mondjuk talán kifinomultabb 😊, viszont a 100 pontos rendszertől frászt kapok.