Menü
Rövid URL

Tízen túli tokajiak társaságban

T%c3%adzent%c3%baliak sor 2
Koros sor

Február 22-én, a Drop Shopban egy hatfős zsűri 22 palack 10 éves vagy annál idősebb magyar és osztrák fehérbort kóstolt meg. A kiindulópontot 14 palack Szepsy István, Bott Judit és Demeter Zoltán által készített 2006-os, 2007-es és 2008-as bor képezte. A palackokat egy gyűjtőtől kaptam, és a megvásárlás óta ugyanazon a helyen, eszményi körülmények között tárolták őket.

A száraz tokajiak megkóstolása önmagában is izgalmas és tanulságos projekt lehetett volna, de úgy gondoltam, hogy az eltarthatóság és az élvezeti érték kalibrálását megkönnyíti, ha azt is megnézzük, hogy más magyar borvidékek hasonló korú és összevethető jellegű borai hol tartanak. Végül mindössze négy ilyen bort tudtam összekalapozni, de szerencsére időben eszembe jutott, hogy osztrák borokat is érdemes lenne bevonni, és miután írtam az Osztrák Bormarketing Tanácsnak, két héttel később megérkezett Szegedre négy palack bor a megfelelő évjáratokból (mivel a riesling túlságosan elütő karakterű, ezért inkább zöldveltelinit kértem).

Drop shop teszt 3
Komoly feladat, komoly emberek

Mit reméltem?

Nem sokat. Én abban a hitben vagyok, hogy egy értékes fehérbor a harmadik évében mutatja a legszebb arcát és talán további két éven át képes ezt a formát hozni. Másrészt ez alapvetően egy tokaji száraz-kóstoló, sőt, tokaji furmint-kóstoló, és ezeknek a boroknak az eltarthatóságát kezdettől fogva sok kétely övezte. Ugyanakkor tudtam, hogy pl. a 2000-es Királyudvar Úrágya Furmint most is nagy bor, vagyis érhetnek kellemes meglepetések. Előzetesen arra fogadtam volna, hogy a mezőny fele lesz élvezhető, egy negyedét elviszi a TCA és egyéb nyavalyák, az utolsó negyed pedig már túl fáradt lesz ahhoz, hogy örömet szerezzen.

A lebonyolítás

A zsűri tagjai annyit tudtak, hogy 20-25 bort kell majd megkóstolniuk és a mezőny gerincét Szepsy István, Bott Judit és Demeter Zoltán 2006-os, 2007-es és 2008-as borai adják, ezt egészíti ki néhány palack más magyar borvidékekről. Az osztrák borokról egyetlen zsűritag sem tudott, és ennek a „konspirációnak” a fenntartása volt az alapvető oka annak, hogy magamat és Hebenstreit Ádámot – a helyszínként szolgáló Drop Shop tulajdonosát - ki kellett zárnom a vaktesztből.

A zsűritagok: Vancsik Ivett (nemzetközi borakadémikus, a Vinoport főszerkesztője), Dr. Tar Ferenc (nemzetközi borakadémikus, a Finewines.hu tulajdonosa), Mészáros László (Disznókő birtokigazgató), Ungváry Krisztián (történész és tokaji borász), Palotai Zoltán (Bortársaság ügyvezető) és Németi Zoltán (A Művelt Alkoholista). Annyit kértem tőlük, hogy írjanak néhány szavas, vázlatos értékelést a borokról és nevezzék meg a három legjobbat.

A kóstolás során a zsűritagok a palackokat takarva sem látták, a Drop Shop személyzetének köszönhetően csak poharakkal találkoztak.

%c3%bar%c3%a1gya 2006
A savakban van még egy évtized tartalék

A mezőny

Szepsy István Furmint 2006
Szepsy István Szent Tamás Furmint 2006
Szepsy István Úrágya Furmint 2006
Szepsy István Nyúlászó Furmint 2007
Bott Judit Csontos Furmint 2007
Bott Judit Csontos Furmint 2008
Bott Judit Teleki Furmint 2007
Bott Judit Teleki Furmint 2008
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2007
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008
Demeter Zoltán Lapis Furmint 2007
Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008
Demeter Zoltán Boda Furmint 2007
Demeter Zoltán Boda Furmint 2008

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2006
Kreinbacher Kőkonyha Cuvée 2008
Kreinbacher Kőkonyha Cuvée 2009
Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2006

Bernhard Ott Rosenberg Reserve Grüner Veltliner 2006
Hiedler Familienreserve Grüner Veltliner 2006
Stift Göttweig Gottschelle Grüner Veltliner 2007
Bründlmayer Ried Lamm Grüner Veltliner 2008

Bott teleki
Az egyik győztes

Az eredmény

Hatan értékeltek, és a három legjobbat kellett megnevezniük. Az 1. hely 3 pontot, a 2. hely 2 pontot, a 3. hely 1 pontot ért. A vakteszt alapján a sorrend:

1-2. helyezett 6 ponttal:
Bott Judit Teleki Furmint 2008
Stift Göttweig Gottschelle Grüner Veltliner 2007

3-6. helyezett 4 ponttal:
Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008
Demeter Zoltán Szerelmi Hárslevelű 2008
Szeremley Badacsonyi Kéknyelű 2006
Bründlmayer Ried Lamm Grüner Veltliner 2008

7-10. helyezett 2 ponttal:
Bott Judit Csontos Furmint 2008
Kreinbacher Kőkonyha Cuvée 2008
Szepsy István Nyúlászó Furmint 2007
Bernhard Ott Rosenberg Reserve Grüner Veltliner 2006

G%c3%b6ttweig gottschelle
A másik győztes

Összesen tehát 10 bor kapott pontot, ebből 5 volt tokaji. Ha jobban a számok mögé nézünk, a kép már kevésbé hízelgő Tokajra nézve: 14 tokajiból 5 kapott szavazatot, 4 nem-tokaji magyarból 2, 4 osztrákból 3. A legjobb borok kóstolási jegyzetei:

Bott Judit Teleki Furmint 2008
Arany szín; medicinális illat. Illatban és ízben kristálytiszta, az oxidáció leghalványabb jele nélkül; a kortyot a penge savra épülő üdeség vezeti. A bor friss és vibrálóan élettel teli; finoman kesernyés citrusokkal, friss pisztáciával, zúzott mandulával. Visszafogott, szinte légies eleganciája és tökéletes szerkezete adja a szépségét; úgy marad emlékezetes, hogy nem az aromák komplexitásával akar lehengerelni. (Vancsik Ivett)

Stift Göttweig Gottschelle Grüner Veltliner 2007
Banán, tutti frutti, virágpor illat, egészen egyedi struktúra az ízben. Nem harsány, de elképesztően elegáns. Végén azért csak jön a kor: kicsit kovás, ásványos, rövidebb lecsengés. Mégsem adja meg magát egyszerűen utóízében karamell is van! (Ungváry Krisztián)

Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008
Szép (palack)érettség, összeolvadó jegyek - mézes tónus, finom zöldes árnyalattal. Mélysége van, komoly, egyszersmind kedves, vonzó, finom és gazdag ízzel, toastos érettséggel. Szenzációsan összetett. Egy igazi magyar nemes. (octopus)

Szeremley Kéknyelű 2006
Világos arany, fiatalos megjelenésű bor. Illata gyümölcsös citromos, citromhéjas, üde, nemes és vonzó. Szájban egy pici élesztős, seprős érzet, de remek textúra, élénk, egyenes savakkal, üdeség, abszolút száraz, ásványos, német rieslingekre emlékeztető karakterrel, hosszú lecsengéssel, igen jó! (Mészáros László)

Bründlmayer Ried Lamm Grüner Veltliner 2008
Fűszeres illat (szerecsendió), egyenes. Szájban feszes, jó savú, friss, ásványos. Nagyon jó szerkezetű, elegáns bor. Kakukktojás a sorban. (Palotai Zoltán)

Szepsy István Nyúlászó Furmint 2007
Tiszta, aranyló, érett szín. Nagyon gazdag, buja, lehengerlő, érett illat, finom botritiszes karakterrel. Kifinomult, elegáns, gazdag aromatika. Végre savak! Komplex, gazdag és hosszú lecsengés. Nagyon szép!! (Dr. Tar Ferenc)

Mit tapasztaltam?

Három szörnytől rettegtem előre: kukorica, calvados és hordó. Ritkábban találkoztam velük, mint amire számítottam (mindegyik 2-3 borban kísértett, helyenként átfedésekkel). Amivel viszont soha korábban nem találkoztam, az a csavarzáras redukció - én legalábbis így diagnosztizáltam -, Bernhard Ott Rosenbergje penetránsan büdös volt, és még 12 évesen is pislákolt benne a szénsav, ami együtt elég volt ahhoz, hogy a vaktesztben kizárjam.

Az összkép a várakozásainknál jóval kedvezőbben alakult, igaz, hogy a sokat látott zsűri nem várt csodát. A dugók állapotával főleg a Demeter és a Bott borok esetében voltak problémák, de a TCA csak egy bort vitt el (Bott Judit Csontos Furmint 2007). Én négy olyan borral találkoztam, amelynek részletes értékelését fölöslegesnek éreztem (ebből az egyikről utólag kiderült, hogy hiba volt az első benyomás alapján leírni (Ott Rosenberg Grüner Veltliner 2006)).

Szerelmi 2008
Édesnek száraz, száraznak édes

Saját kedvencek

Mivel aznap és másnap este is vissza tudtam kóstolni a borokat, az én képem alapvetően eltér mindenki másétól (részben a sajátomat is beleértve). A vaktesztben négy bornak adtam maximális pontszámot: Szepsy Nyúlászó Furmint 2007, Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2006, Bott Judit Teleki Furmint 2008, Bründlmayer Ried Lamm Grüner Veltliner 2008. A visszakóstolás idejére a Teleki Furmint 2008 veszített szépségéből, két bor viszont felzárkózott a legjobbak közé: a Kreinbacher Kőkonyha Cuvée 2008 és a Bernhard Ott Rosenberg Reserve Grüner Veltliner 2006.

Ilyen korú boroknál nyilván indokolt a régi bölcsességet szem előtt tartani: jó bor nincs, csak jó palack. Persze ilyen alapon az inverzét sem lehetne kizárni: rossz bor nincs, csak rossz palack. Az esetlegesség és az esendőség kettős hendikepjét vállalva az én kedvenceim ezek voltak:

Bründlmayer Ried Lamm Grüner Veltliner 2008
A vaktesztben ezt találtam a legszebbnek és az azt követő 48 órában sem változott a véleményem. Feltűnően világos szín, nyitáskor még érezhető volt egy kis CO2, ami aztán gyorsan eloszlott. Elbűvölően szép illat – friss, intenzív, fűszeres, gyümölcsös, virágos. Sokszínű és minden árnyalatában tetszetős. (Ungváry Krisztián kóstolási jegyzetében: „Virágpor, méz, önfeledtség. Elképesztően szép illat.”) Kóstolva hibátlan egyensúly, összeszedett, egy irányba tartó alkotóelemek, villódzó, játékos sav, diszkréten édes tónus. Marcipános, mandarinos, meszes, grillázsos, összetett ízvilág. Hosszú és üdítő lecsengés. Megnyerő, komplex bor, ami legalább 5 évet letagadhatna a korából. Sajnos nemcsak minőségben, hanem árban is az osztrák elit tagja.

Kreinbacher Kőkonyha Cuvée 2008
Az egyetlen bor, amelyik a bontás után még fejlődött. Az illatot eleinte kekszes, kissé karamelles, égetett szeszt idéző jegyek uralták. Később egy jóval tetszetősebb, narancslekvárra, barackos Nesteára és ázott bazaltra emlékeztető kompozíciónál állapodott meg. Kóstolva szépen érett, lekerekedett, széles, nyugodt korty, meleg karakterrel. Érett burgundi jelleget mutat, jól integrált hordóval, enyhe cserességgel. Messzemenően meghálálta a türelmet.

K%c5%91konyha 2008
Még mindig fejlődik

Jásdi Siralomvágó Olaszrizling 2006
Fiatalos. Enyhén fűszeres, pörkölt magvas, érdekes illat, amit propoliszos, virágos, őszibarackos, citrusos jegyek egészítenek ki. Széles, tágas, friss, élmentes korty. Jó inni. A sav finoman vibrál, a lecsengésben némi cseresség. Pasztellszínű, elegáns, egyensúlyban lévő bor. A mezőny egyetlen olaszrizlingjeként kiválóan helyt állt.

Szepsy István Nyúlászó Furmint 2007
Nagyon intenzív, színes, még mindig vonzó bor. Kissé tompán indított, de aztán gyorsan kinyílt, és 48 órán át rendületlenül tartotta a formáját. Minőségre és méretre is nagy bor. A korty krémessége, kényeztető teltsége és gyümölcsössége emeli a legjobbak közé. Mintha itt lebomlott volna az almasav. Nem édes, de van benne egy kis késői szüretes jelleg. A gazdagság, az alkohol, a volumen ellenére/mellett jó egyensúlyt mutat. A sav szépen kihúzza a végét. Élmény. (Egyébként a 2006-os Úrágya is remekül tartotta magát, de az szigorúbb egyéniség, pörölykalapács-savakkal.)

Bernhard Ott Rosenberg Reserve Grüner Veltliner 2006
Zavarbaejtően világos árnyalat, zavarbaejtően büdös szag és zavarbaejtően sok szénsav. A mezőny egyetlen csavarzáras bora, és ez úgy látszik, sok területen kakukktojássá tette (sőt, záptojássá). Legalábbis ez volt a kiindulás. Aztán a vakteszt végén Hebenstreit Ádám visszahozta még, hogy szagoljam meg újra, és addigra jelentősen enyhült az ordenáré odőr. 72 órával később már nem is volt büdös. Csak otthon derült ki számomra, hogy ez mekkora bor. Addigra a szénsav is elszállt. A félszáraz határáig merészkedő, kimagaslóan finom veltelini, krémes textúrával, a gazdagság mellett kiemelkedő frissességgel. Az utolsó féldecinél annyit írtam föl, hogy „olyan kerek, hogy lepattannak róla a szavak”.

Br%c3%bcndl
Nagy bor

Érdemes-e érlelni?

Igen. Persze nem 10-12 évig. De így is akadt 3 olyan bor, amit kiválónak találtam, és feltételeztem róluk, hogy a fa feldolgozása ennyi időt vett igénybe (Bründlmayer Lamm 2008, Kőkonyha 2008 és Jásdi Siralomvágó 2006). Mivel arról fogalmam sincs, hogy ezek a borok milyenek lehettek 5 évesen, így azt sem tudhatom, hogy tényleg kellett-e egy évtized a hordó integrálásához.

Az egyértelműen látszott, hogy az osztrákok nagyon stabilak, sőt, az Ott átesett a ló túlsó oldalára. A mezőny egyetlen üvegdugós bora, a Stift Göttweig kifogástalan állapotban volt, ez alapján az üvegdugóra áttért tokaji pincék jól döntöttek. Mindent összevetve továbbra is úgy gondolom, hogy 5 évnél tovább nem érdemes fehérbort érlelni, viszont az is kiderült, hogy jól tárolt tízentúli fehérek igenis tudnak még komoly élményt nyújtani.

Köszönetnyilvánítás

A borokért köszönet "a nagylelkű gyűjtőnek", Szeremley Lászlónak, Jásdi Istvánnak és Attilának, a Bortársaságnak és az Osztrák Bormarketing Tanácsnak. Külön köszönet a helyszín biztosításáért és a teszt lebonyolításáért Hebenstreit Ádámnak és a Drop Shop személyzetének és persze köszönöm a zsűritagoknak, hogy idejükkel és szakértelmükkel segítették a borok értékelését.

9 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

lazaridi

Gratulálok a szép sorhoz és a cikkhez.
Azért a 2006-os Szepsy Furmint és Szent Tamás is érdekelne, hoyg milyen volt? Én is őrzök párat...

geemoney

Érdekes, hogy az érlelt Tokajt leginkább képviselő Lenkey Gézától egy bor sem került be a sorba (pl. Tíz év után szériájából valami), kíváncsi lettem volna erről is a véleményekre. Én tegnap ittam a Bomboly 2007 Furmint-Hársát, ami nagyon rendben volt.

akov

Engem meghökkent, hogy 2018-ban még valaki bevállal egy ilyen szintű ásványozást, kovázást, stb. a minőség hangsúlyozására. ROTFL

dagadtos

A pontok alapján eléggé egyenletes lehetett a sor színvonala. Nyilván velem van a baj, de a medicinális illat (feltételezem, gyógyszeres, nem pedig gyógyhatású) nem nagyon hozná meg a kedvem egy borhoz.

furmintfan

Köszi, érdekes lehetett. Kíváncsi lennék a kevésbé jól teljesítő borok leírására is.

alfoldimerlot

@lazaridi: A 2006-os Szepsy Birtokfurmint a sor egyik legfáradtabb bora volt, a mi palackunkban nagyon nehéz volt bármi örömet találni. A 2006-os Szent Tamást szintén térdre kényszerítette a kor: calvados-ra, sherryre emlékeztető aromák, pőre, savanyúba hajló sav, szétcsúszott szerkezet.

emoss

Egy ekkora sorban több zsűritagtól sem jött ki egy bor sem 5p-ra? Nincs vele gond csak furcsa.

alfoldimerlot

@emoss: "Hatan értékeltek, és a három legjobbat kellett megnevezniük. Az 1. hely 3 pontot, a 2. hely 2 pontot, a 3. hely 1 pontot ért."