Menü
Rövid URL

Tiszta tizenkettő - Mitiszol? 2017

Hummel

Megírtam tavaly, véleményem idén is tartom. Sőt, emelem. Nem csak a tétet, de kalapom is a szervezők előtt. Ha lehet ilyet mondani, az idei rendezvény még jobban sikerült, a tematika bővült a gasztronómia minden területén, ráadásul sikerült kiküszöbölni a borkóstolásra negatívan ható ételszagot is.

Fontos fejlemény a Terra Hungarica háza táján, hogy a három éves türelmi időszak lejárt: aki nem indította el a vegyszermentes gazdálkodás hivatalos certifikálását, az kiírta magát az egyesületből. A kimaradók között komoly neveket találunk: Attila Pince, Hegyi-Kaló, Hollóvár (Takács Lajos), Orsolya Pince, Pók Tamás, Szentesi József.

Hogy fontos-e a papír, vagy csak plusz költségeket és adminisztrációt jelent, ezt mindenki döntse el maga. A magam részéről egyetértek a törekvéssel, hiszen ma bárki lehet bemondásra organikus, így a címkéken is megjelenő minősítés segíteni fogja a tisztánlátást.

A mozgalomban résztvevő pincészetek egyként hisznek a fenntartható gazdálkodásban, az adalékanyagoktól mentes borkészítésben. Ha borászkodásra adnám fejem, feltehetőleg hasonlóan cselekednék, hisz olyan bort szeretnék palackba zárni, amilyet inni szeretnék. Gondolom minden borász így van ezzel, kicsit magának is dolgozik. Ha visszetekintek a tevalyi évben kóstolt kedvenc boraimra, azok többsége ilyen módon készült, így elfogadom azt a gondolatot, miszerint a kereskedelmi borkészítési technológiák alkalmasak a rossz minőségű szőlő elrejtésére.

Szerintem idén sem volt olyan vendég, aki ne talált volna legalább egy kedvére való bort. Nekem egy tucatra leszűkíteni sem ment könnyen, pedig az édesborok listáravételéről most lemondtam.

Barta Pince Öreg Király Hárslevelű 2016

Hórdóban erjedt és érett tökéletesre, mely enyhén vaníliás, fűszeres jegyeivel megjelenik, de a fajta virágai, őszibarackos jegyei felülírják, a szerkezet elegáns, a savak határozottan, de élmentesen tartják kordában az érintésnyi maradékcukrot. A lüktető citrusos frissességnek is köszönhetően könnyednek hat. A sós lecsengés hossza és intenzitása szívbemarkoló. Harmónia.

Bencze Családi Birtok Venus 2015

Azt hiszem A Bencze Családi Birtok volt az egyik legfoglalkoztatottabb pince a rendezvényen, itt kellett a legtöbbet várni egy pohárka gyöngyszemért, de megérte. Rajnai rizling válogatás, szeptember 30-ai szüretről, melyben a botritiszes szemek aránya közel 40%. Egy éjszakát ázott a présben, majd másod töltésű 500 literes kádár hordóba került. Az erjedést követően terrakotta amforákban érett.

A botritisz csak nagyon halványan érezhető, a virágok, csonthéjas gyümölcsök és mézes jegyek illatkavalkádja a meghatározó. Ízében tiszta, koncentrált, lehengerlően szőlős és barackos, a 6 grammnyi maradékcukor szinte észrevehetetlen, megvan benne a legjobb német rizlingekre jellemző káprázatos édes-citrusos játék. Örömforrás.

Cotar malvazija

Čotar Malvazija 2015

Branko Čotar 1974 óta készít borokat, kezdetben csak az éttermük részére, majd 1997-től az éttermet bezárva a borokra fektették a fő hangsúlyt. A Kras régióra jellemző tradicionális borkészítés jegyében tevékenykednek, kosárprés, a fehérborok esetében is 4-10 napos héjon áztatás, kén nélküli palackozás.

E tétel is egy hetet ázott héjon, majd egy évet érett nagyhordóban finomseprőn, a végén szűrés, derítés és kén nélkül palackozták. Illatában intenzív narancsvirág, kamilla, alma és körtekompót. Nyoma sincs cserességnek, friss, vibráló savak, citrusok, barack és körte, lehengerlő lendület. Friss, mint egy szellő.

Hummel Góré 2015

Nem sokat tudok hozzátenni, itt kiveséztem részletesen. Illatkavalkád, fűszerek, narancs, trópusi gyümölcsök, melyek izgalmas játéka ízben is visszaköszön, a korty annak ellenére, hogy érezhetően cseres, valósággal vibrál, él. Ha fehérborként közelítünk hozzá, garantált a csalódás, de ez tipikusan olyan bor, ami mellett el lehet mélyedni. Kóstolható volt mellette a 15-ös Bernstein és a 16-os Góré is, előbbi, a mindössze négy napos áztatás következtében könnyebben befogadható, héjon áztatott fehérekkel ismerkedőknek kimondottan ajánlott. Utóbbi esetében jó hír, hogy karakterben nagyon hasonló lesz a tizenötöshöz, de a cserek simulásához egy kis palackos érlelés elengedhetetlen. Buldózer.

Kasnyik

Kasnyik Orange Wine 2015

Mindhárom kürti pincénél innovatívan gondolkodnak a borkészítésről, főleg a fehérborok tekintetében. Bogyós és héjon erjesztett tételek, finomseprővel palackozva, tiszta, gazdag, zamatos ízek, melyek ebben a borban csúcsosodtak ki igazán. Számomra az olaszrizling mint fajta ritkán okoz kellemes meglepetést, de ez a két hetes héjon erjesztéssel készített darab, levett a lábamról. Illatban hasonlóan gazdag, mint a Hummel Góré, finoman narancsos, fűszeres, trópusi gyümölcsös. A gazdagság megvan ízben is, miközben a cseresség épphogy tetten érhető. Ami növeli a bor játékosságát, hogy finomseprővel került palackba, az először palackozott borok tisztábbak, a palackozás végére viszont már komolyabb mennyiségű seprő jutott, így a színbéli és gazdagságbéli különbségek is vannak. Izgalmas játék, örömteli felfedezés. Zamatkaland.

Királyudvar Sec 2015

Az őszi bemutatón nem szerepelt, de szerencsére itt sikerült elcsípnem. Ha lehet ilyet állítani, a Királyudvar Sec a legkonzekvensebb tokaji szárazbor, ugyanis a 2005-ös év óta nem sokat változott, csak az évjárati sajátosságok befolyásolják karakterét. Most sincs ez másként, friss, zöldalmás, citrusos, finoman körtés, a megszokott filigrán stílusú, egyszerre könnyed és tartalmas. Nincs túlkomplikálva, de nem is igen lehet belekötni. Filigrán.

Losonci Bálint Hárslevelű 2016

Valami olyasmit tud ez a bor, mint amit Bott Frigyest 15-os Vinculumja tudott. A botritiszes szemeket is tartalmazó fürtöket bogyózták, három hétig áztatták, majd préselést követően hordóban érlelték. Érzetre szinte teljesen szárazra kierjedt, a valóságban azonban 40 gramm cukor feszül egymásnak a 10,5-es savval. Nehéz betelni gazdagságával, finoman botritiszes, gombás, édes fűszeres jegyei, remekül keverednek narancsos, őszibarackos gyümölcseivel, a korty egyensúlyos, minimálisan cseres ugyan, de savai lüktetővé varázsolják, egyszerre krémes és citrusos, trópusi gyümölcsökkel és barackkal. Mindössze 300 palack, és nem lesz olcsó.

Maurer sor

Maurer Oszkár The Collective Sárgamuskotály 2016

Itt aztán tobzódni lehet az illatban, de ne rohanjunk ennyire előre. Az erősen hozamkorlátozott alapanyagot, mely tíz százalékban botritiszes szemeket is tartalmazott, a szüretet követően 2 napig áztattak. Az erjedés spontán, nagyon lassan ment végbe, közel egy évig erjedt, frissen palackozták, mindössze 20 mg/l ként kapott. Kirobban a pohárból, annyira szőlős, muskotályos, mellé halványan gombás. Ízben is kimondottan gazdag, a finom krémességet citrusos savak ellensúlyozzák, gyümölcskarakterben a szőlős jegyek vezetik, hosszú és nagyon szerethető. Természetesen nem egy tipikus sárgamuskotály, de nagyon is szerethető. Izgalmas.

Mátyás Pince Cloudy 2015

Egy 220 literes hordónyi olaszrizling és pinot blanc, melybe 30 kg kézzel bogyózott szőlőszemet is tettek, így az erjedés részben a bogyókon belül ment végbe. A palackba végül a finomseprő felkeverése után került. Meglepő élesztős, kenyérhéjas illattal nyit, mely mellé fehérhúsú barack zárkózik. A korty halványan cseres, finoman krémes, zamatos, arányos, szerethető. Felhőtánc.

Szecskő Tamás Pinot Gris 2016

Tartályban erjedt és ott is érett finomseprőn, mely az illatán nem hagyott nyomot - virágok, lehengerlő fehérhúsú barackos gyümölcsösség. Ízben ugyanez köszön vissza. Szép egyensúly, az élénkebb savérzet mellé remekül társul a finomseprős krémesség, gördülékeny, jóivású zamatos bor.

Von Beöthy Pince Pinot Grande Várkút 2013

Nem csak a klónok és a hordó francia, de eleganciában és fineszben is Burgundiát idézi. Minőségi fás jegyek, finom fűszerek, érintésnyi föld, intenzív gyümölcsök, melyek ízben is hengerelnek, miközben arányai hibátlanok. Remek bor, eszményi magyar pinot.

Weninger Merlot 2015

Aki adna még esélyt a Weninger-boroknak, ezzel bátran tehet egy próbát. Illata tiszta málna és szeder, a savakat jól ellenpontozza a jó állagú tannin, és az illatban megismert játékos gyümölcsök is visszaköszönnek. Nyoma sincs megingásnak, a klasszikus Weninger-borokat idézi, de könnyedebb kiadásban.

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

tannin

Maurer Oszkár The Collective Sárgamuskotályát egy előző évjáratból is kóstoltam. A gazdag illatot nem egy szegényebb íz követte, hanem egy ugyanolyan gazdag. Ezt nem könnyű összehozni, mert a muskotály illat édességet hordoz, a bor pedig száraz lévén ezt az édességet gyümölcsösséggel, tartalommal mutatja meg ízben. Az általam kóstol évjárat maga volt a tökéletes muskotály.

sweetsole

@jackrose: A Losonci ha jól tudom 10k környékén lesz, a Barta is valahol ott mozog.

silvousplait

Csudara oroluk, hogy ennyien es ilyen magas szintre eljutottak :))
"hiszen ma bárki lehet bemondásra organikus"... Nagy kar, jellemzo kijelentes es valosag, a kronikus (gyogyithatatlan ?) bizalomhiany jele. En itt, Franciaorszagban sokkal konnyebben elhihetem, ha valaki "bemondasra" organikus (es kicsi az eselye annak, hogy atvagjanak).
"Aki adna még esélyt a Weninger-boroknak..." Evek ota rendszeresen veszem es semmi bajom az alap Kekfrankossal. Abban a boruzletben a sok mas kozul vegul mindig emellett dontok.

sweetsole

@silvousplait: Kint talán annyival könnyebb, hogy sok-sok termelő dolgozik organikusan, sokkal könnyebben tanulnak akár egymástól is. Idehaza gyerekcipőben járunk még ezen a téren, a hozamkorlátozás is elég nagy szónak számít. Az első kiemelt idézeted sajnos nem a krónikus bizalomhiány jele, ez a valóság. Ahogy lejáratták a kézműves jelzőt, most sokan igyekeznek erre a vonatra is felkapaszkodni. A címkéken megjelenő TH tagság vagy "bio" jelzés érték lesz.
Nekem személy szerint semmi bajom a Weninger borokkal, szinte mindent megveszek tőle ami elérhető, de megértem azokat is akik elfordultak tőlük.