Menü
Rövid URL

Szép badacsonyi – Németh Pince Rózsakő 2013

Nemethrozsako2013

Nem a világ legszebb boros palackja. Ellenben sok élményem fűződik Némethékhez az utóbbi évekből, hazaiban, fehérben és otthoni fogyasztás leosztásában talán a legtöbb. Valahogy mindig találok elég érdekességet a palackokban, akár friss kiadások, akár én érleltem őket évekig.

Ezt a rózsakőt három éve kóstoltam először. Markáns változáson ment keresztül ezen idő alatt, rá sem igazán ismerni. Más módon, de most is élvezetes. Mélyülő színében még zöldes reflexek villannak, de az illat már formálódó palackérettségről árulkodik. Illatosnak nem tűnik ezen a ponton, inkább kandírozott citrusos – bár nem különösebben gyümölcsös – és gyógynövényes, felsejlő benzines jegyekkel. Érdekes szerkezetet mutat: olajos, testes, de nem nehéz vagy alkoholos. A félszáraznyi édesség sem úgy érvényesül, mint például egy tokajiban, talán mert egy finom kesernye is ellensúlyozza, feltűnés nélkül. Hasonlat után kutatva elsőként Elzász ugrik be. Karakteres, hibátlan és tartalmas ízű, élvezetes bor; megkockáztatom, hogy így négy év után már nem a fajtáról, hanem elsősorban a termőhelyről szól – aligha lehetne más, mint badacsonyi.

Verdikt: szép, testes fehérbor a középkategóriából, 12 pont (87/100).
Ár: 2500, vagy talán 3000 forint lehetett a pincénél.
Vétel: best buy - szép volt frissen és érlelve is élményt nyújt.
Fogyasztandó: most, illetve néhány éven belül. Mintha gyorsabban fejlődne, mint a pincénél ez megszokott, de ki tudja, talán ez is hosszú életű lesz.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.