Menü
Rövid URL

Személyes kedvenc - Géró Péter Somlai 2015

G%c3%a9r%c3%b3 somlai
A bor színesebb

Nagy Somló-tesztünk nagy vesztese Géró Péter volt. Titkos favoritom mindkét borát legyilkolta a TCA. Néhány hete aztán jött Radovántól egy üzenetet, hogy a borász küldene pótpalackokat, nekifutnék-e még egyszer. Természetesen igennel válaszoltam. Az újabb palackok szerencsére egészségesnek bizonyultak, ám nyitáskor mindkettőnél kétszer kellett megszagolnom a dugót, hogy megnyugodjak, mert a külső végükből áradó dohszag alaposan rám ijesztett.

A "Somlai" két rész juhfark, egy rész furmint (és egy evőkanálnyi hárslevelű). Én nem mernék állást foglalni abban, hogy vajon a juhfark vagy a furmint erősebb-e Somlón, de ez a házasítás egy hajszállal jobban tetszett, mint a tiszta juhfark. (Azt az ökölszabályt viszont ismerem, hogy ha egy adott borvidéken két fajta is kiemelkedően teljesít, akkor a hangsúlyt érdemes a kevésbé ismert, kevésbé gyakori fajtára helyezni.)

Kifinomult, komoly bor, határozott egyéniséggel. Amilyen halk az illat, annyira összetett és egyedi. A főbb motívumok: virágpor, méz, zellerszár, mandarin és fehérhúsú őszibarack. A korty szépen kitöltött, árnyalatokban gazdag, krémes textúrával, finom savval, kis fanyarsággal és némi maradékcukorral. Komplex és koncentrált. Az a fajta bor, amin hosszan el lehet mélázni. Számomra Somló legszebb arca.

2945 Ft és 15 pont és best buy.

A Juhfark egy fokkal direktebb és szigorúbb, de hasonlóan remek bor. A korábban kóstolt Hárslevelű hármuk közül a legsimulékonyabb és szintén telitalálat.

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.