Menü
Rövid URL

Szegényember Latourja - Ch Pey la Tour Reserve 2014

Peylatour
Nem csak oktatóeszköz.

A 2010-es óta vártam, hogy újra kijöjjön Bordeaux-nak a lépés (az egyébként nem reménytelen 2012-es valamiért nem jutott el hozzánk). A 2010-es viszont magnumként beragadt, és még tavaly is kapható volt; ajándékként/partiborként többször bevetettem, átütő sikerrel.

A Pey la Tour Reserve ipari mennyiségben készül, és egy Mondovino-rajongó szemszögéből az ördög műve: Bernard Magrez üstjében Michel Rolland kavar a vasvillával. A 88 százalék merlot, 10 százalék cabernet sauvignon, 2 százalék petit verdot egy évet töltött hordóban, aminek majdnem a fele új.

A 2014-es ugyanarra a pedagógiai szerepre alkalmas, mint a 2010-es: megfizethető áron mutatja meg, hogy merre keressük Bordeaux-t. 2014 persze nem 2010, utóbbi monumentális jahrhundertjahrgang, előbbi inkább richtig guter, de klasszisokkal emelkedik 2011 és 2013 fölé.

Fiatal kora ellenére meglepően összeszedett, azt a kis szögletességet, ami a kortyban érezhető, illetve az enyhén reszelős tannint ki fogja nőni. Első nekifutásra a legerősebb benyomás, hogy mennyire minőségi a hordó és hogy mennyire száraz és eleven a korty. A hazai merlot képből kiindulva ezúttal is meglepett, hogy a cabernet aránya csupán 10 százalék. Az illat elegáns és sokrétű, a hordón túl szilva, szeder, grafit, bőr és babér a legfeltűnőbb jegyek. Szájban szép egyensúlyt mutat, lendületes, szaftos, ízgazdag. Túlérettségnek, maradékcukornak, alkoholédességnek nyoma sincs. A lecsengés közepesnél hosszabb. Biztos vagyok benne, hogy a következő 2-3 évben szépülni fog.

14 pont és 4500 Ft. Valamiért a BT honlapján a 2013-as szerepel, de Szegeden már a 2014-est árulják. Bordeaux-i, sőt, magyar bordói mércével mérve is jó vétel.

7 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

hetfejutannin

@jackrose: '15-ről áradoznak termelők, aranyszájúak egyaránt. '16-ról fogalmam sincs.

jackrose

@alfoldimerlot: ezt a linket láttam májsztró, de volt régebben a "puska bordóhoz" cikk és ott egész szépen pontszámok szerint konkretizálták a sztorit, 05 és 09 volt emlékeim szerint az első kettő 200 feletti kredittel.
Arra lettem volna kíváncsi, hogy egy olyan besorolásban, hogyan állna meg a 15/16-os év.

Köszi