Menü
Rövid URL

Szászi Szent György-hegyi Olaszrizling 2016

Sz%c3%a1szi 15 16
Köszönőviszonyban sincsenek

Akik mondjuk 5 évvel ezelőtt kapcsolódtak be a felvilágosult alkoholizmusba, azoknak fogalmuk sincs arról, hogy Szászi Endre mekkora rétegsztár volt. Kabócás névre hallgató, viszonylag öregtőkés, erősen késői szüretes, olajosan nehéz olaszrizlingje a fajta fároszának számított - sokak szemében ez volt az egyetlen komolyan vehető olaszrizling (igaz, olykor hasadt személyiséggel). A Kabócás javát adó ültetvényt Szászi Endre 200X-ben újratelepítette (bár nekem is elmondta, hogy miért, az okot nem tudtam elfogadni, fölfogni, és a jelek szerint megjegyezni sem).

A Szent György-hegyi egy többnyire tisztességes alap-olaszként futott, mígnem 2015-ről 2016-ra virradóan az ára megduplázódott. Azt gondoltam, hogy prototípusként visszatért a Kabócás, és ez indokolhatja az ár elszabadulását. Nem tudom, és a címke sem ad semmilyen támpontot. Abban viszont biztos vagyok, hogy a közízlés felől nézve kisebbségben maradnának a 2016-os hívei. Pedig „esztétikai” szempontból az új az értékesebb. Csakhogy a 2015-ös is bitang jó, ám teljesen más iskola: késői szüretes jegyek, gazdag, komplex, testes olaszrizling, némi maradékcukorral. Sok bor kevés pénzért (én 1400 forintért vettem valamilyen akció keretében). A 2016-os jóval szikárabb, elegánsabb, elevenebb. A 2015-ös naiv bornak tűnik mellette.

Az illat gyönyörű, nemes, letisztult és tiszta bort ígér. Virágos, őszibarackos, almás és érett egrest idéző jegyek zellerszárral és némi kovaköves jelleggel. Kóstolva kristálytiszta, lendületes, tartalmas, szép egyensúllyal, erős közepes ízmélységgel. Olaszrizlingben ritkán tapasztalható ennyire érett, mégis eleven sav. Hosszú lecsengés a már említett gyümölcsökkel és némi mandulával. Jól elkészített bor, fontos olaszrizling.

3250 Ft és 13-14 pont

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

Matt

Jó tudni, hogy visszatért a Szászi rizling, a 'hőskorban' egyik legjobb volt tényleg. A dupla ár elég érdekes.