Menü
Rövid URL

Syrah-t okosban - Syrah d’Ogier 2014

Syrah d'ogier

Megfizethető, szerethető és tipikus észak-róni syrah-t felfedezni éppen olyan közérdekű áttörés, mint megfizethető, szerethető és tipikus burgundit. Sajnos ebben a műfajban sem ritka, hogy 30-40 eurós borok után nem marad más csak savanyú szájíz és fogszívás.

Talán nem mindenki tudja, de az észak-róni, vagyis eredeti syrah nemcsak földrajzilag áll közelebb a burgundi pinot noirhoz, mint a mediterrán vagy az újvilági shirazhoz, de súlyban és stílusban is. Burgundiához hasonlóan sajnos az sem triviális, hogy átlagos években az alapborok érett szőlőből készülnek. Amikor viszont sikerül a pengeélen megkapaszkodni, a tősgyökeres syrah felejthetetlen élmény.

Stéphane Ogier - Syrah d’Ogier 2014

A legjobbak közé tartozó észak-róni pince talán legolcsóbb bora. 5 hektáros IGP-terület, 20 éves tőkék. Használt hordóban érett egy éven át. 2014 nem volt egy nagy évjárat a Rhone mentén, az eddig kóstolt borokat én mégis meglepően szépnek találtam: alacsony alkohol, intenzív illat, frissesség, sok gyümölcs, moderált tannin. Ez is ilyen.

Legfőbb erénye a transzparencia, ami élénkséggel, frissességgel, fűszerekkel és gyümölcsökkel társul. Koncentrációt ne várjunk tőle, de ez nem jelenti azt, hogy vizes lenne, vagy behorpadna a korty. Az illat komplex és izgalmas: virágok, vadhús, erdei gyümölcsök, vörös grapefruit és fekete bors. Kóstolva is feltűnően zamatos, élénk színekkel. Az elmúlt évek egyik legjobb bisztró vöröse saját praxisomban. Caveat emptor: aki nálam érzékenyebb a brettre, azt zavarhatja ez a kevés is, nekem bőven belefért a "kis mennyiségben színesít" kategóriába.

2500 Ft és 14 pont. Az "eredeti" syrah stílus tanulásához optimális választás elképesztően nyomott áron.

8 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.