Menü
Rövid URL

Suttogó Suttyó vs Whispering Angel

Whisp ang
Elegáns jelenség (fotó: kétbalkezes én)

Mi ez? Egy nagy büdös sznobmágnes. Az én gagyi-riasztóm eleve kiakad, ha angol nevet látok francia boron. Hát még ha dundi puttók suttognak a címkén! És akkor ott van még a suttyópukkasztó ár. Az meg egyenesen a rozékultúra gyökerit őrlő merény, hogy kékhez fehérszőlőt kevernek.

Honnan? Az eredetbe nem lehet belekötni: Provence-ból származik, vagyis rozénak tősgyökeres.

Kitől? A Côte d’Azur Schmuk Andorja, Sacha Lichine.

Mennyiért? Lélegzetelállító 6000 forint. De ez csak bag-in-box a Garrus mellett.

Megéri? Nyilván nem. (Ez volt a píszí válasz. Ha azonban azt a kérdést tesszük föl, hogy ismerünk-e még egy borkategóriát, ahol a legjobbakat 20-30 euróért árulják, közelebb jutunk a reális értékeléshez. (Az állítólag legjobb egyébként két ropival feljebb lakik.))

Milyen? A fent jelzett okokból én mindig is gyanakvással közelítettem hozzá, és nyugodtan dőlhettem hátra, mert éveken át mindig azt tapasztaltam, hogy merő hasbaakasztás. Aztán vagy a bor, vagy én változtam meg, de a 2014-es már kimondottan tetszett, a Rock Angelért pedig odavoltam. A '15-ös per pillanat nem annyira kifinomult, mint az elődje, viszont jóval frissebb, a magyar rozé-képhez közelebb esik. Mintha az utolsó nyoma is eltűnt volna a hordóban érlelésnek, halványan sem pörkölt mogyorós, a sav élesebb, érezhető egy kis szénsav, és némi tutti-frutti is befigyel. A '14-esnél tisztább, precízebb, üdítőbb, de annak finom részletei és érzékien simogató csersava ebben a borban nincs meg. Összességében azonban ez is finom és arisztokratikus. Minden korttyal jobban ízlett.

Miért? Mert nagyon izgalmas fölfedezni a burgundi fehér és a burgundi vörös közötti szürke zónát. És ez a bor költőien lakja be ezt a teret.

Kinek? Akinek fontos az elegancia, akiben nincs műfaji előítélet, és csalódott már néhányszor a €20≤ borokban.

Pontban? 14

(PS: A 2014-es komplexitásban, textúrájában, a savak és a csersav csiszoltságában fölülmúlja a fiatalabbat, és legalább egy ponttal jobban tetszik most.)

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.