Menü
Rövid URL

Sűrített napfény – Noon Eclipse 2013, Ausztrália

Nooneclipse2013

Kérdezhetnék, hogy miért veszek még manapság is 16%-os szeszbombákat. Mert az ausztrál termelő egy igazi legenda, és még sosem volt hozzá szerencsém. Mert ez egy grenache-blend, és az a gyengém. Újvilág ide vagy oda, egy garázsborászatot vezető master of wine-tól, aki vegyszermentesen gazdálkodik, nem öntözi a szőlőt ott, ahol ez bevett gyakorlat, nos, tőle valami izgalmasat várok.

Már miért is lenne jó, ha az ausztrálok a franciákat, azaz ez esetben a rhone-ikat próbálnák majmolni? Én mégis mindig azt remélem, hogy sikerül megidézniük azok szépségét, értékeit. Vagy legalább a fajtajelleget. Többnyire csalódás ér. Hanem a Noonra rá lehet fogni, hogy olyan, mint egy chateauneuf du pape – egy burgundisra vett példány, viszont egy még melegebb klímáról, az eukaliptuszerdők tövéből. Egyedül a napfény, az érettség ausztrálos; óvilági visszafogottság varázsol a túl sokból izgalmasat. Lehengerlően egzotikus illattal nyit: bazsalikom és fenyő, némi mentol, a háttérben eperdzsem és cseresznye adja jelét a rhone-i vérvonalnak. Kóstolva lágy és szellős, szinte könnyűnek tűnik, de gyanúsan krémes – a végén azért melegít, de csak melegít az a hatalmas alkohol. És mégsem édes vagy ragacsos. Hála az égnek, savazottnak sem tűnik, a finist összetartó, helyénvalóan érdes tannin pedig ismét az európai felmenőket idézi meg.

Verdikt: teljesen egyedi karakterű, mesterkéletlen ausztrál-mediterrán nagyágyú, 16 pont (93/100).
Ár: borsos, 40 font felett Angliában, 65 euró felett német webshopokban.
Ajánlás: aki különlegességre vadászik, és nem riad vissza a nagy oktánszámú vörösektől; alkalomadtán újra megvenném.
Alkoholtartalom: 16%.
Zárás: csavarzár.

3 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

blend

ez a sokadik német webshopos borról szóló cikk kinek szól?
nem tudom, hogy ez egy blog-e, vagy pedig fizetésért írnak a szerzők, de nem lehetne egy kicsit közszolgálatibb?

rszabi

@blend: Miért probléma az még 2017-ben, amikor egy német webshop kb 2 kattintás után házhoz szállít, hogy erről írnak? Máskor meg az a baj, hogy csak a BT-ben kapható borokról van szó.

octopus

@blend: akit érdekel, annak. Igen, blog, nem kapok érte fizetést. A bor iránti rajongásomat pedig a világ különleges és egyedi tételei éltetik (mint ez itt), melyeknek töredéke sem kapható itthon. Ez nem is lehet realitás a magyar piacon, ellenben ma már szerencsére egy részük karnyújtásnyira van, ahogy rszabi is megemlítette.